Werkongeval kan ook als je thuiswerkt
Werk je regelmatig thuis? Dan ben je zeker niet alleen. Maar wat als je van de trap valt tijdens de werkuren? Of uitglijdt over een gladde vloer?
Een loopbaan op de hoofdzetel van een gerenommeerde bank in het centrum van het land, kan dat als je in West-Vlaanderen woont? Het antwoord is ja. Niet alleen voor een korte carrièrespurt van een paar jaar, ook gedurende meerdere decennia. Jobat sprak met twee dappere West-Vlamingen in de banksector, waarvan er eentje woont op 100 meter van het strand van Oostende.
Frank Guillierme is een rasechte Kortrijkzaan die bij Belfius werkt in Brussel. Hoewel, hij beschouwt zichzelf meer als een globetrotter. “Ik reis veel in mijn vrije tijd. Dat plaatst de woon-werk afstand van Kortrijk naar Brussel in perspectief. Wij Vlamingen zijn een beetje verwend”, glimlacht Frank.
De wekker van Frank rinkelt om 6.15 uur, hij spoort rechtstreeks naar Brussel-Noord en is om 9 uur op kantoor. ’s Avonds probeert hij om 19 uur terug in Kortrijk te zijn. Twee dagen per week werkt hij thuis. Bovendien is Belfius flexibel op het vlak van aankomst- en vertrektijd op kantoor. “Dat is een verademing”, aldus Frank. “Die flexibiliteit bezorgt mij psychologisch een gevoel van vrijheid. De leidinggevenden sturen hun medewerkers ook niet meer aan op basis van de aanwezige uren. Ze kijken naar het opgeleverde resultaat en we werken in een sfeer van onderling vertrouwen.”
Van zulke autonomie kan Wim Pauwels ook getuigen. Wim woont op 100 meter van het strand van Oostende. Hij werkt al 11 jaar bij AXA. Eerst 6 jaar met de trein naar Brussel, de laatste 5 jaar met de auto naar Antwerpen. “Nog geen seconde spijt van”, klinkt het zelfverzekerd bij Wim. Net zoals Frank geniet Wim van de vrijheid die met zijn job in de bank gepaard gaat. “Vrijheid om vroeg of laat te starten, maar ook financiële vrijheid die voor comfort zorgt in mijn gezin. En ik kan gelukkig nog altijd mijn zoon ofwel ’s morgens naar school brengen, ofwel hem ’s avonds instoppen”, vertelt hij.
Spiekt Wim wel eens naar lokale vacatures in West-Vlaanderen? “Neen hoor, in een groot bedrijf als AXA heb ik veel carrièremogelijkheden. Bedrijven met deze taille tref je nauwelijks aan in West-Vlaanderen. Ik oefen al mijn zesde job uit in deze organisatie, altijd in marketing of communicatie.”
Ook Frank Guillierme lonkt naar eigen zeggen niet naar jobs in andere bedrijven. “De opportuniteiten zijn enorm in een omvangrijke bank, dat blijft één van de redenen waarom ik naar Brussel pendel. Ik werkte 15 jaar op de kredietafdeling, ging daarna projecten leiden, en ben nu 2 jaar HR Business Partner. Het gevoel altijd een nieuwe loopbaankans te kunnen grijpen, verzacht de verplaatsing.”
Op de twee dagen dat Frank thuis werkt, blijft hij intensief betrokken bij het werk. “Ik bereid thuis vergaderingen voor en werk op een efficiënte manier administratie weg. Een gesprek via videoskype is doodnormaal”, spreekt hij uit ervaring. “De technologie functioneert en is betrouwbaar. Afstand is geen belemmering om aan een vergadering deel te nemen.” Maar een vaste thuiswerkdag claimen, dat doet Frank niet. Op een zelfstandige manier organiseert hij zijn werk en kijkt wanneer het thuiswerk past.
Wim Pauwels werkt steevast één dag per week thuis. Zijn tweede dag laat hij meestal schieten. “Ben ik de enige deelnemer aan de meeting via skype, dan verlies ik impact”, ervaart hij. “Het hoofdkantoor van de bank wordt zo meer en meer een ontmoetingsplek in plaats van een werkplek.”
En wat de dichtslibbende autosnelwegen en treinen die het gevecht met de stiptheid verliezen? “Eerlijk, ik kijk met een bang hart naar de geplande werkzaamheden aan de Oosterweelverbinding”, vertelt Wim. “Ik maak een paar keer per jaar de balans op. De verplaatsing blijft het pendelen waard.” Frank is optimistisch en hoopt op de technologische vooruitgang: “Internet op de trein naar Brussel zou fantastisch zijn. Net zoals zelfrijdende auto’s of een mobility-as-a-service platform zodat we ons maximaal efficiënt verplaatsen.”
Wim Pauwels carpoolt elke maandag met een collega van Oostende naar de bank in Antwerpen. Ze overlopen de werkweek, maken afspraken, praten dossiers door. Zo spaar je een meeting van 2 uren uit. Op andere dagen pleegt hij - handenvrij - de telefoontjes die tijdens de dag onbeantwoord bleven.
Ben je alleen een lezer tijdens de vakantie? Dat is voorbij als je pendelt. Frank Guillierme volgt de actualiteit op de voet, leest wat vakliteratuur en bereidt op drukke momenten zijn werkdag voor. Alleen opletten dat je niet indommelt tijdens zo’n rustig moment.
Voorlopig nog geen stiltewagons in België zoals bij de Nederlandse Spoorwegen, maar een lange trein- of autorit betekent anderhalf uur tijd voor jezelf. Ongestoord de dag overpeinzen of naar je favoriete muziek luisteren. Ideaal om de batterijen op te laden.
(Gert Verlinden)
20 september 2019Werk je regelmatig thuis? Dan ben je zeker niet alleen. Maar wat als je van de trap valt tijdens de werkuren? Of uitglijdt over een gladde vloer?
Of je nu af en toe thuis of in een satellietkantoor werkt, we deden nog nooit zo veel aan telewerk. Toch zijn er nog opmerkelijke vaststellingen in het waar en wanneer van ons werk.
Niet iedereen staat in de file, en lang niet iedereen ervaart stress bij zijn of haar verplaatsing naar het werk. Er zijn met andere woorden grote verschillen inzake mobiliteit.
Elke pendelminuut voelt aan als verloren tijd, en dat levert flink wat stress op. Tijd om daar iets aan te doen.
Pendel je dagelijks met het openbaar vervoer naar je werk? Wees dan op je hoede voor aantikkende oververmoeidheid en een mogelijke burn-out!
Wat is de prijs die men wil betalen om minder lang onderweg te zijn?
Sta je elke ochtend in de file? Dan heb je ongetwijfeld al gezocht naar een andere route. Maar daarmee riskeer je voortaan een GAS-boete van 55 euro!
Dat is een opvallende vaststelling. Te meer dat het aantal werknemers met een bedrijfswagen die ook privé mag gebruikt worden, de voorbije 5 jaar met 50% is gestegen.
Lijkt het soms alsof je collega meer complimentjes krijgt van de baas? Weet dan dat je dit grotendeels aan jezelf te danken hebt!