Snacks op kantoor: zo hou je het gezond
We willen helemaal niet dat je jouw verdiende tussendoortjes vaarwel moet zeggen, maar het kan best wat gezonder, niet? Enkele tips!
Snel snel iets naar binnen werken om de kinderen op tijd op school of de crèche te krijgen, of onderweg in de auto ontbijten. Een dagelijkse realiteit voor velen. Niet voor Pascale Naessens, tv-bekendheid, vrouw van Paul Jambers en coach eetcultuur: “Een productieve werkdag begint met een stevig en voedzaam ontbijt. Fruit, zaden en noten zijn een goede bron van energie, en het zijn gezonde vetten. Daardoor zijn ze een ideale kickstart voor de hersenen. Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit vet en hebben glucose nodig om goed te kunnen functioneren.”
Wie een gezond tussendoortje wil eten, denkt best even na wanneer hij of zij dat best doet. “Veel werknemers eten na hun lunch een stuk fruit, maar dit is niet het juiste moment”, vertelt Pascale Naessens. “Het fruit komt in een warme omgeving - de maag - terecht en begint te gisten voor het verteerd kan worden. Dat leidt tot een opgezette maag, met alle gevolgen van dien. Niet bevorderlijk dus voor een goede spijsvertering. Fruit kan wel een half uurtje voor de maaltijd of twee uur na de maaltijd. Dit maakt het tot een ideaal tussendoortje.”
Dat ook Pascale Naessens verzeild is geraakt in de wondere wereld van het koken, is voor velen misschien een verrassing. Maar ze is al toe aan haar derde kookboek. In navolging van haar lifestyle-kookprogramma 'Mijn Pure Keuken' op Vitaya, heeft ze twee boeken van ‘Mijn pure keuken’ uit, en ‘Puur genieten en toch gezond en slank’ vol zomerse gerechten. Maar zeg niet zomaar kookboek. “Het is meer dan enkel een kookboek. Gezond eten begint met kennis, daarom geef ik in mijn nieuw boek ook wetenschappelijk onderbouwde informatie mee over gezonde voeding.”
Nu waagt Pascale zich ook aan eettips voor een gezonde en productieve werkdag. Daarvoor slaat ze de handen in elkaar met Ambius, een specialist op het gebied van stimulerende werkomgevingen en leverancier van fruit.
“Ambius stelt zich tot doel om van elke werkplek een aangename en gezonde omgeving te maken”, zegt Ingrid Cools, woordvoerder van Ambius. “Gezonde voeding is daarbij onontbeerlijk en helpt werknemers om zich fitter, energieker en productiever te voelen. Wij merken nog te veel dat werknemers ongezond eten. Dat begint met een vluchtig of geen ontbijt, een ongezond tussendoortje, gevolgd door een broodje als lunch. Dat biedt niet de juiste voedingswaarden om energiek de dag door te komen. Door fruit te leveren aan bedrijven willen wij werknemers stimuleren om gezonder te eten, en via de samenwerking met voedingscoach Pascale Naessens hopen we werknemers goede tips te geven om hen deze gezonde gewoontes vlot eigen te maken.”
Pascale Naessens werkte enkele recepten uit waarmee werknemers op een gezonde en energieke manier de werkdag kunnen doorkomen. Haar recepten zijn eenvoudig, haalbaar maar toch verrassend.
Snijd het fruit in grote stukken en werk af met drie eetlepels kokosmelk en drie eetlepels gemengde zaden. Optioneel: mix kort vier eetlepels gemengd fruit per persoon om als coulis te gebruiken. Pascale Naessens: “Fruit bevat een uitzonderlijk hoog gehalte aan vitaminen en mineralen en is ideaal om de dag mee te beginnen. Een fruitontbijt geeft je geen opgeblazen, zwaar gevoel, maar geeft je geleidelijk aan energie zodat je niet na een uur opnieuw honger hebt.”
Meng twee eetlepels yoghurt met een afgestreken theelepel gemberpoeder en een afgestreken theelepel kaneelpoeder. Snijd het fruit in stukken, meng de yoghurt eronder. Gebruik eventueel noten voor de stevige honger.
Voor twee personen:
Spoel de quinoa grondig onder de kraan en giet in een pan. Voeg twee koppen water toe, een scheut olijfolie en twee teentjes knoflook. Kook zachtjes gaar. Halveer intussen de tomaatjes, snijd de olijven en de lente-uitjes in ringetjes en hak de kruiden fijn. Meng alles in een kom en voeg de noten toe. Ook de knoflookteentjes mogen erbij. Giet er een goede scheut olijfolie bij en wat sojasaus. Kruid stevig met peper en een beetje fleur de sel. Dit gerecht kan je eenvoudig ’s avonds maken en de volgende dag koud opeten.
“Quinoa wordt wel eens de moeder der granen genoemd omwille van haar uitzonderlijk hoge voedingswaarde, maar het is eigenlijk geen graan en het bevat geen gluten. Het is rijk aan eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. In tomaten zit dan weer lycopeen, één van de sterkste antioxidanten. Door verse kruiden en look toe te voegen versterk je bovendien je immuunsysteem en ben je minder vatbaar voor allerlei ziektes. Een ideale lunch dus”, zegt Pascale.
Pascale: “Het is een misverstand te denken dat fruit een ongunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Deze misvatting komt doordat men fructose uit fruit isoleert om andere zaken te zoeten, zoals koekjes of ontbijtgranen. Zo krijg je op een onnatuurlijke wijze veel fructose binnen. Maar wanneer je fruit in zijn geheel eet, is er geen probleem. Bananen en sommige exotische fruitsoorten vormen een uitzondering vanwege hun hoge zetmeelgehalte. Maar voor iemand die veel sport en beweegt is dat geen probleem, integendeel: zij kunnen die extra gezonde koolhydraten wel gebruiken.”
(mr) - Foto's: Mijn Pure Keuken, Heikki Verdurme, Mode & Media
4 oktober 2012We willen helemaal niet dat je jouw verdiende tussendoortjes vaarwel moet zeggen, maar het kan best wat gezonder, niet? Enkele tips!
Dat het beter kan met onze lunch blijkt uit een recente studie waarin 69 procent van de werknemers aangeeft met gezondere producten te willen lunchen.
Lang leve de middagpauzes. Maar zo’n break kan ook aardig mislopen...
Uit onderzoek van Whole Foods Market is gebleken dat ongeveer de helft van de werknemers al zes jaar dezelfde lunch eet...
Wie gezonde gerechten eet die energie opleveren, zal zijn dag ook productiever doorbrengen. Deze 13 etenswaren helpen om je productiviteit te verhogen ...
’s Middags doorwerken en dan vroeger naar huis gaan omdat je geen middagpauze hebt genomen. Te mooi om waar te zijn of mag dat?
In het derde kwartaal van 2022 is de werkgelegenheidsgraad in België gestegen. Toch is ook het aantal inactieven gestegen. Hoe kan dat? Lees het hier.
Op diverse vlakken hebben werkgevers en (potentiële) werknemers een andere kijk. Er gaapt met andere woorden een kloof tussen werkgever en kandidaat...
Ook de jongere generatie werknemers en sollicitanten is nog altijd behoorlijk geïnteresseerd in bedrijfswagens.