Rug, knieën of schouders: wat zijn de voornaamste werkgerelateerde klachten?
Belgische werknemers hebben vooral lichamelijke klachten. Meer dan de helft van de werkgerelateerde klachten blijkt te wijten aan lichamelijke issues.
De pijn kan een impact hebben op de productiviteit en concentratie, en aanleiding geven tot ongevallen, aldus Liesbeth Daenen van Idewe, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. “Lichamelijke klachten vormen ook één van de meest voorkomende oorzaken van ziekteverzuim.”
Idewe publiceert deze cijfers, uit een studie uitgevoerd bij 1.373 werknemers, naar aanleiding van de voorbije Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk. “Een derde van de werknemers met lichamelijke klachten verwacht dat zij hun werk niet tot hun zestigste jaar zullen kunnen blijven doen”, vervolgt Daenen. “Naast de werknemer zelf ondervinden dus ook de organisatie en samenleving nadelige gevolgen.”
Lees ook... 5 alarmsignalen: hou jij dit werk vol tot aan je pensioen?
Opvallend is dat Idewe enkele weken geleden berichtte dat één op vier Belgische werknemers met pijn kampen. Nog genoeg, maar minder dus. “De focus van die studie lag op het gebruik van pijnmedicatie bij werknemers. Dit op basis van registraties van gezondheidsparameters door arbeidsartsen en verpleegkundigen tijdens een medisch consult”, verduidelijkt Daenen.
(William Visterin)
6 november 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Belgische werknemers hebben vooral lichamelijke klachten. Meer dan de helft van de werkgerelateerde klachten blijkt te wijten aan lichamelijke issues.
Ademen is het nieuwe bewegen. Althans qua focus in het domein van well being. Het beroep van hartcoherentiecoach bevestigt deze trend.
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Slechts 29,8% van de Belgische werknemers geven aan genoeg te bewegen. Mannen (33%) doen het iets beter dan vrouwen (25,5%).
‘Wisselwerken’ is tijdens je (bureau)werk elk half uur het zitten onderbreken door even recht te staan of te bewegen. Nuttig is het. En levensnoodzakelijk!
Hoe tevreden ben je met je huidige functie? Twijfel je soms of dit wel de job is die je wil blijven doen? Doe de test.
Heb je op het einde van de dag geen energie meer om te genieten, dan is het hoog tijd om te werken aan een fitter en vitaler leven!
Gebruikers van flexibele werkplekken hebben wel eens fysieke klachten, toch sporten en drinken ze meer dan gemiddeld.
Migraine blijkt een taboe op de werkvloer, vooral bij de werkgever. Al maken enkele aandachtspunten een wereld van verschil.