Ongewenst gedrag
Vorige

1 van 242

Volgende
Volgend artikel:

Toiletgebruik op het werk: de spelregels

3 op de 4 verpleegkundigen uitgescholden op het werk

verpleegkundige met handschoenen
Bijna driekwart van de Nederlandse verpleegkundigen wordt geregeld uitgescholden door patiënten en hun naasten. Al kunnen verpleegkundigen gelukkig wel terugvallen op hun team.

De cijfers komen van het vakblad Nursing, op basis van een rondvraag bij 2.100 Nederlandse verpleegkundigen. Van de ruime meerderheid (72 procent) die aangaf al met verbale agressie geconfronteerd te zijn geweest, stelt 10 procent dat het haast dagelijkse kost is. Bij 32 procent gebeurt het wekelijks, bij 30 procent maandelijks.

Kopstoot

Fysieke agressie komt gelukkig minder vaak voor. Toch geeft nog altijd bijna de helft (47 procent) van de ondervraagde verpleegkundigen aan ermee te maken te hebben gehad. Ze kregen bijvoorbeeld al een slag (94 procent), een schop (64 procent), werden bespuugd (50 procent) of kregen een kopstoot (10 procent).

Al is er ook goed nieuws. Zo stelt 87 procent dat hun team hen na een incident goed opvangt. Bijna driekwart is tevreden over de steun van hun leidinggevende. En ook over de opvang vanuit de zorginstelling zelf zijn de meesten (65 procent) tevreden.

België

De cijfers komen uit Nederland, maar de situatie in ons land lijkt gelijkaardig. Uit een onderzoek van UGent en Vives Hogeschool uit 2018 bleek bijvoorbeeld dat bijna 9 op de 10 verpleegkundigen al verbale of fysieke agressie zouden hebben ervaren. Veertig procent sprak zelfs over bedreigingen.

De onderzoekers hadden toen diverse verklaringen. Dat patiënten mondiger worden en sneller hun beklag doen bij leidinggevenden, was er één van. Maar wat ook meespeelde, is dat verpleegkundigen door de administratieve rompslomp vaak minder tijd hebben voor persoonlijke zorg.

Op zoek naar een (nieuwe) job als verpleegkundige? Bekijk het actuele vacatureaanbod...

(William Visterin)

21 september 2020
  • Jobs voor verpleegkundigen
Anderen bekeken ook