Starters
Vorige

1 van 202

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

3 lifehacks om je zoektocht naar een eerste job (mentaal) te overleven

3 lifehacks zoektocht eerste job
Een eerste job is een sprong van je zorgeloze studententijd naar het volwassen leven. Voor sommigen een walk in the park, voor anderen een reden tot paniek. Hoe start je die zoektocht? Je hoofd koel houden en goed voorbereiden is de boodschap. Drie tips om het beter te doen dan de rest.

Wacht je liever met zoeken naar een eerste job tot na de zomervakantie of ben je nog voor de laatste examens naarstig op zoek naar dé droombaan? Die eerste werkervaring komt er hoe dan ook aan. Wapen je doorheen of na je studies met de nodige dosis kennis voor tijdens het vaak intensieve sollicitatieparcours naar een eerste job.

Op zoek naar een eerste job? Bekijk het actuele vacatureaanbod

1. Het belang van een goede stageplek

Kies een stageplek met oog op de toekomst. Maak tijd om uit te zoeken wat je écht leuk vindt. Zo heb je een streepje voor op de rest. Wil je onmiddellijk ervaring opdoen in een groot bedrijf? Of start je liever in een kleiner team? Kies je voor veel verantwoordelijkheid of liever een volgende rol?

Je bouwt tijdens de stageperiode een waardevol netwerk op dat goed van pas komt bij de zoektocht naar een eerste job. Wie weet wordt die stageplek jouw eerste échte werkplek en bespaar je jezelf heel wat kopzorgen na je studie.

Ontdek: 5 do’s & don’ts voor een succesvolle stage

2. Onderscheid jezelf van de massa

Aan de sollicitatietafel passeren heel wat kandidaten. Hoe springt jouw CV eruit? Naast kennis en vaardigheden vanuit je studies, moet de rest van het plaatje ook kloppen. Jong talent is erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Op dat vlak kan je jezelf al onderscheiden. Maar zet ook zeker in op extracurriculaire activiteiten. Een studentenvereniging staat altijd goed op je sollicitatiebrief.

Zoek eens contact met bedrijven die je interesseren. Vrijblijvende LinkedIn-verzoekjes of spontane sollicitaties vormen een proactieve manier van netwerken. Jouw naam mag zeker al een belletje doen rinkelen bij toekomstige werkgevers.

Lees ook: Klaar voor je eerste job! (E-gids)

3. Wees voorbereid

Aarzelend ‘geen flauw idee’ antwoorden op de vraag over je salarisverwachting? Dat is heel normaal voor laatstejaarsstudenten. Omring je daarom met de juiste mensen én informatie die een realistisch beeld schetsen.

Je loon benchmarken kan je bijvoorbeeld makkelijk met het salariskompas van Jobat. Door een goede voorbereiding kan je ook beter onderhandelen over een gepast startersloon met je toekomstige werkgever. Win-win!

CHECK: Hoeveel zou jij moeten verdienen?

(ch/em) - Bron: Walters People

27 april 2022
Anderen bekeken ook