Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 203

Volgende
Volgend artikel:

‘Ghosting’ op arbeidsmarkt neemt toe: de cijfers

3 gedurfde manieren om een sollicitatiegesprek - succesvol! - af te sluiten

Je sollicitatiegesprek is meestal de ultieme kans om je van je beste kant te laten zien. Je sluit het daarom maar beter sterk en memorabel af.
#

Het einde van je sollicitatiegesprek kan je kansen versterken als je het al goed hebt gedaan of redden als je niet zo erg goed bezig was.

De meeste interviewers laten wat ruimte voor een slotwoord door te vragen of je zelf nog vragen hebt voor hen. Laat deze kans dus zeker niet liggen en ga voor iets origineler dan “Hoe ziet een typische dag er bij jullie uit?”.

Enkele voorbeelden:

1. Heb ik de job?

Eerlijk, deze vraag kan een beetje te grof of arrogant overkomen voor sommige rekruteerders. Wees je dus bewust van de sfeer en voel zelf een beetje aan of het een vraag is die de interviewer in kwestie kan appreciëren.

Het is wel een heel oprechte, kort en bondige vraag. Het toont dat je je eigen tijd respecteert en die van de interviewer. Je draait niet rond de pot. Je wil meteen feedback.

Voor een ‘ja’ of ‘nee’ antwoord is het waarschijnlijk nog te vroeg, verwacht je dus niet aan een even directe reactie. Het draait meer om de enthousiaste, positieve indruk die je achterlaat. Het opent namelijk wel meteen de deur voor de interviewer om je gesprek te evalueren en in perspectief te zetten. Er zullen waarschijnlijk meerdere kandidaten zijn. Zo word je meteen afgewogen ten opzichte van de concurrentie en zit je nog het meest recent in het geheugen.

Een dergelijke directe vraag toont verder dat je zelfzeker bent en optimistisch. Wees wel respectvol en niet opdringerig, zodat je niet arrogant overkomt.

2. Zijn er zaken die we vandaag besproken hebben, die u de indruk geven dat ik toch niet de juiste persoon voor de job ben?

Weer geen evidente vraag om te stellen. De meeste sollicitanten focussen liever niet op mogelijke minpunten en zullen er dus ook niet gemakkelijk zelf over beginnen. Toch zit er een grote meerwaarde achter.

  1. Antwoordt de interviewer in alle eerlijkheid dat hij of zij vindt dat je voldoende gekwalificeerd bent en voldoet aan de vereisten, dan is dat ook een conclusie die bij hem of haar zal blijven hangen. Mooi. Je hebt een “goedgekeurd”-etiket op jezelf geplakt.
  2. Heeft de recruiter toch nog enkele bedenkingen dan kan je deze meteen aankaarten en alsnog weerleggen of verder bespreken. Een initieel gebrek kan plots omgedraaid worden naar een opportuniteit, een ambitie, of was misschien gewoon te wijten aan te weinig informatie of een vergetelheid.
  3. Je laat zien dat je openstaat voor feedback en dat je je professioneel opstelt tegenover kritiek.

Waarschuwing: dit is misschien niet de vraag voor jou als je eigenlijk echt geen feedback kan waarderen.

3. Wat kan ik doen om u ervan te overtuigen dat ik de juiste persoon voor deze job ben?

Heb je netjes op alle vragen geantwoord, wat leuke anekdotes verteld, en je competenties in de verf gezet, maar heb je nog steeds het gevoel dat de interviewer nog steeds niet gehoord heeft wat hij of zij wilde horen… Trek dan je stoute schoenen aan en vraag wat de recruiter in kwestie dwars zit. Probeer te achterhalen waar de spreekwoordelijke haar in de boter zit en of je die er nog uit kan vissen. Wie weet, het kan iets klein zijn.

In principe zijn er dan twee mogelijke scenario’s:

  1. De interviewer focust op wat er volgens hem of haar nog ontbreekt (ervaring voor een bepaald project, voorkennis, te weinig expertise…), zodat je dit nog kan weerleggen, oplossingen voorstellen of relativeren. Laat je niet uit je lood slaan.
  2. Je krijgt een opdracht voorgeschoteld (of je vraagt er zelf naar om je te bewijzen). Die opdracht kan je dan helpen om te bewijzen dat je de juiste persoon voor de job bent. Wees vooral niet bang om zelf initiatief te nemen en om een kans om je te bewijzen te vragen. Stel gerust zelf een mogelijke opdracht voor. Het toont dat je zelfzeker bent en gelooft in je eigen kunnen, initiatief neemt en enthousiast bent.

Tip: Was je na het interview een beetje te zenuwachtig of onder de voet gelopen om nog een van deze vragen te stamelen of voelde het moment gewoon niet goed aan? Stuur dan een follow-up mail, nadat je alles even hebt laten bezinken. Dit kan in de vorm van een bedankmailtje om je toekomstige baas of de rekruteerder te bedanken voor zijn of haar tijd, waarna je je vraag nog kan toevoegen als een bedenking of een P.S., zo blijf je fris in het geheugen zitten en toon je dat je na je gesprek nog steeds geïnteresseerd bent om deel uit te maken van het team.

(sjv) – Bron: The Muse

5 februari 2016
Anderen bekeken ook