Hoe jij je eigen geluk op het werk saboteert
Wanneer je niet meer gelukkig bent op je werk, heb je verschillende mogelijkheden: klagen, een oplossing zoeken, of iets nieuw proberen te vinden.
Steeds meer werknemers kampen met allerlei fysieke en psychosociale klachten als gevolg van een toegenomen werkdruk. “Denk maar aan de vele gevallen en signalen van stress, overspannenheid of burn-outs”, oppert Mirabel Hoys, directeur HR-consulting bij Attentia. “Het is dan ook een goede zaak dat meer en meer bedrijven aandacht besteden aan welzijn op het werk. Niet alleen bespaart dat bedrijven heel wat geld, je medewerkers zullen er ook gelukkiger van worden. En laat dat nu het geheim achter succesvolle organisaties zijn.”
Uiteraard is geluk meer dan een optelsom van een aantal voorwaarden. Maar weten welke factoren een invloed hebben op dat gevoel, geeft je alvast de mogelijkheid om je geluk in eigen handen te nemen.
Geluk zit deels in je DNA. Sommige mensen maken nu eenmaal efficiënter stoffen aan die gelukkig maken. “Aan deze factor kun je uiteraard weinig veranderen, maar hij is gelukkig niet doorslaggevend.”
Ook jouw wil en motivatie om gelukkig te zijn, spelen een belangrijke rol. “Actief geluk nastreven kan dus echt”, oppert Hoys.
Je hebt dan wel geen controle over wat er met jou gebeurt, maar je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat. “Zo kun je de context veranderen of er anders tegenaan kijken.”
Is gelukkig zijn gemakkelijker gezegd dan gedaan? Klopt, maar met deze tips van Mirabel wordt het alvast een stuk concreter:
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine
Wanneer je niet meer gelukkig bent op je werk, heb je verschillende mogelijkheden: klagen, een oplossing zoeken, of iets nieuw proberen te vinden.
Zou het niet geweldig zijn als je een vervelende dag kan resetten? Wel, dat kan!
Geraak jij ’s ochtends niet goed uit je bed? Dan is de kans groot dat jij je levensdoel, je ikigai, nog niet gevonden hebt.
Het geluk van medewerkers is cruciaal voor het succes van organisaties. Daarom: deze 5 handige tips voor je baas...
Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoezeer perfectionisme hun professionele leven bepaalt.
Persoonlijke ontwikkeling draagt bij tot je persoonlijk geluk. Bijleren wordt in onze huidige gedigitaliseerde samenleving elk jaar belangrijker.
De meesten van ons vinden een goede werksfeer belangrijker dan wat ze verdienen. “Slechts weinig mensen veranderen van job puur omwille van hun loon.”
Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.
Eén op de vijf werkende Vlamingen is niet blij met de relaties met collega’s. Maar flexwerk en autonomie doen wonderen.