Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

3 angsten om te overwinnen op je werk

Het is volstrekt normaal om vast te houden aan de zaken die je graag doet en gewend bent. De meeste mensen zijn nu eenmaal geen geboren gokkers en nemen liever geen risico's. Maar af en toe openstaan voor het onbekende kan wonderen doen voor je carrière …
#

Als je je zo'n enorme zorgen maakt over je job dat je er iedere nacht van wakker ligt, dan is het hoog tijd om de zaken anders te bekijken en je angsten te overwinnen.

Herken jij deze 3 typische 'werkangsten'? Zo zet je ze makkelijk aan de kant …

1. Je bent bang voor ontslag

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat je ontslag krijgen het ergste, meest vernederende is wat je kan overkomen. Nog sterker, ze denken dat als je ontslagen wordt, je nooit meer ergens anders aan de slag kan.

Werkgevers willen dat je dit blijft geloven, aangezien deze houding ervoor zorgt dat werknemers harder gaan werken, ook al krijgen ze minder. Maar goed nieuws: ontslagen worden betekent niet het einde van de wereld. Ongeveer 70 procent van alle werknemers zijn minstens één keer ontslagen wanneer ze de leeftijd van 35 jaar hebben bereikt. Kortom, het kan iedereen overkomen.

Als je deze angst wil overwinnen, doe je er goed aan om een sterk sociaal netwerk op te bouwen. Hiermee heb je immers de meest betrouwbare vorm van jobzekerheid in handen. Deze ervaring zal je toekomst niet ruïneren, zolang je er maar iets uit leert.

2. Je durft geen opslag te vragen

Werkgevers zorgen er vaak voor dat je je schaamt om opslag te vragen. Zolang zij jou het gevoel geven dat het een waar privilege is om bij het bedrijf te werken, zal je je stem niet verheffen en niet om meer vragen. Maar jij hebt evenveel het recht om te bepalen hoeveel je waard bent. En krijg je niet genoeg, dan heb je het recht om meer te vragen.

Om deze angst opzij te schuiven moet je kalm en volhardend blijven. Negeer het gevoel dat je geen teamplayer bent als je om opslag vraagt, of dat je egoïst bent omdat je vergoed wil worden voor je extra inspanningen. En wanneer je start met de onderhandeling, onthoud dan goed dat je genoeg opties hebt buiten dit bedrijf.

3. Je durft geen ideeën voor te stellen

Je hebt een geweldig idee. Maar je durft het niet op de agenda te zetten voor de volgende teamvergadering omdat je nog niet alle details hebt uitgewerkt. Je bent bang dat er nog fouten in zullen zitten die je momenteel over het hoofd ziet.

Als je je idee naar voren brengt, kan je misschien het zwijgen worden opgelegd. Nog erger, de volgende keer dat je iets te zeggen hebt, zullen diegenen rondom jou minder snel geneigd zijn om naar jou te luisteren. Te vaak genegeerd worden kan de dood van jouw carrière betekenen.

In plaats van je idee op te bergen moet je je angst overwinnen door bepaalde zaken in gedachten te houden. Als je spreekt met overtuiging zullen mensen jou moeilijk kunnen negeren. En zelfs als dat toch het geval is, dan is dit allesbehalve persoonlijk. Het draait niet om jou. Doe wat goed is voor het bedrijf, zet je ego opzij en laat je stem horen. Dan kan je genieten van je nachtrust, omdat je weet dat je een goedbedoeld risico genomen hebt voor het team.

(nm) – Bron: Blog.brazencareerist.com 

20 juni 2014
Anderen bekeken ook