4 alarmsignalen: werk jij in een toxische omgeving?
Er is meer dan ooit aandacht voor toxische bazen of giftige werkplekken. Maar wat zijn de signalen voor zo’n foute omgeving?
Het helpt natuurlijk als je je gesprekspartner al kent en als je er ook al mee gesproken hebt wanneer hij of zij zeker niet aan het liegen was. Je zal dan veel gemakkelijker merken of iemand zich abnormaal gedraagt. Vooral de lichaamshouding, de lach en de manier waarop iemand probeert over te komen, vertellen veel over het waarheidsgehalte van de woorden van de spreker.
Probeer op de volgende drie zaken te letten wanneer je iemand op een leugen wil betrappen.
Lees ook: De grootste leugen op een cv
Iemand die liegt, weet vaak welke woorden hij moet gebruiken, maar niet welke gebaren hij daarbij moet maken.
Meestal houden leugenaars hun lichaam erg stil wanneer ze aan het liegen slaan. Ze spreken minder luid, ademen trager, knipperen minder met de ogen en richten hun blik op de grond. Het kan ook gebeuren dat ze – precies om geloofwaardiger over te komen – hun gesprekspartner juist recht in de ogen gaan kijken. Tijdens een normaal gesprek kijken we slechts zestig procent van de tijd in de ogen van onze gesprekspartner.
Na het vertellen van een leugen vertonen mensen meestal tekenen van opluchting. Dat is de reden waarom politiemensen een ondervraging vaak abrupt afbreken. Ze hopen dat de verdachte zich door zijn opluchting zal verraden.
CHECK: Let op bij het lezen van lichaamstaal
Wanneer iemand een leugen vertelt, doet die dat vaak in een afstandelijke, niet-formele taal. Ook de Amerikaanse ex-president Bill Clinton gebruikte geen spreektaal op het moment dat hij zijn affaire met Monica Lewinsky ontkende: “I did not have a sexual relationship with that woman, Miss Lewinsky”. Leugenaars zullen hun verhaal ook vaak opsmukken met veel details.
Extra: Mag je liegen op je cv?
Het wordt pas moeilijk wanneer ze hetzelfde verhaal achterstevoren moeten opdissen. Wie de waarheid vertelt, kan dat wel, want mensen onthouden een verhaal doorgaans in emotionele volgorde van belangrijkheid. Wanneer leugenaars hun relaas moeten omdraaien, is de kans groot dat ze door de mand vallen.
Gelogen op je cv? Zo kom je er goed vanaf
(mo) - Bron: Express.be
Er is meer dan ooit aandacht voor toxische bazen of giftige werkplekken. Maar wat zijn de signalen voor zo’n foute omgeving?
Natuurlijk mag je niet liegen in je cv. Wees eerlijk in wat je er vertelt. Maar jezelf tekortdoen, is al evenmin een goed idee.
Wat moet je doen als je gelogen hebt over je ervaring of opleiding op je cv? Jobat geeft je 3 manieren om je te redden tijdens een sollicitatiegesprek.
In je zoektocht naar die nieuwe job geef je met je cv ook je visitekaartje af. Maar leugens op zo’n cv worden door managers ingeschat als een grote fout...
Van alle 'rage applyers' geeft bijna de helft (47%) aan dat een toxische werkcultuur hun voornaamste beweegreden is. Hoe ga je daarmee om?
We zoomen in op drie karaktereigenschappen die op het eerste gezicht vrij positief lijken, maar in een leidersrol toch enkele alarmbellen doen afgaan...
Van de perfectionist tot de ontwijker: iedereen heeft weleens af te rekenen met innerlijke saboteurs. Herken jij deze negen?
Pestkoppen op het werk kunnen soms een echte pest zijn en hoezeer je ze ook wil mijden, je vindt ze echt overal… Hoe herken je ze en wat doe je eraan?
In e-mails wordt veel makkelijker gelogen. Aan de hand van deze 6 signalen ontmasker je de waarheid!