Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Deeltijdse collega's nog te vaak als minderwaardig gezien

3 aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren

3 aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren
Iedereen maakt zich af en toe wel eens schuldig aan een leugentje om bestwil, ook op het werk. Sommigen vertellen echter consequent grote leugens, en dat is natuurlijk van een heel andere orde. Maar hoe ontmasker je zo’n Pinokkio nu eigenlijk?

Het helpt natuurlijk als je je gesprekspartner al kent en als je er ook al mee gesproken hebt wanneer hij of zij zeker niet aan het liegen was. Je zal dan veel gemakkelijker merken of iemand zich abnormaal gedraagt. Vooral de lichaamshouding, de lach en de manier waarop iemand probeert over te komen, vertellen veel over het waarheidsgehalte van de woorden van de spreker.

Probeer op de volgende drie zaken te letten wanneer je iemand op een leugen wil betrappen.

Lees ook: De grootste leugen op een cv

1. Non-verbale aanwijzingen

Iemand die liegt, weet vaak welke woorden hij moet gebruiken, maar niet welke gebaren hij daarbij moet maken.

Meestal houden leugenaars hun lichaam erg stil wanneer ze aan het liegen slaan. Ze spreken minder luid, ademen trager, knipperen minder met de ogen en richten hun blik op de grond. Het kan ook gebeuren dat ze – precies om geloofwaardiger over te komen – hun gesprekspartner juist recht in de ogen gaan kijken. Tijdens een normaal gesprek kijken we slechts zestig procent van de tijd in de ogen van onze gesprekspartner.

Na het vertellen van een leugen vertonen mensen meestal tekenen van opluchting. Dat is de reden waarom politiemensen een ondervraging vaak abrupt afbreken. Ze hopen dat de verdachte zich door zijn opluchting zal verraden.

CHECK: Let op bij het lezen van lichaamstaal

2. Verbale aanwijzingen

Wanneer iemand een leugen vertelt, doet die dat vaak in een afstandelijke, niet-formele taal. Ook de Amerikaanse ex-president Bill Clinton gebruikte geen spreektaal op het moment dat hij zijn affaire met Monica Lewinsky ontkende: “I did not have a sexual relationship with that woman, Miss Lewinsky”. Leugenaars zullen hun verhaal ook vaak opsmukken met veel details.

Extra: Mag je liegen op je cv?

3. Leugenaars vertellen hun verhaal doorgaans in perfect chronologische volgorde

Het wordt pas moeilijk wanneer ze hetzelfde verhaal achterstevoren moeten opdissen. Wie de waarheid vertelt, kan dat wel, want mensen onthouden een verhaal doorgaans in emotionele volgorde van belangrijkheid. Wanneer leugenaars hun relaas moeten omdraaien, is de kans groot dat ze door de mand vallen.

Gelogen op je cv? Zo kom je er goed vanaf

(mo) - Bron: Express.be  

Anderen bekeken ook