Nieuw leertraject stoomt jonge talenten klaar voor bouwsector
Bouwbedrijf DCA uit Beerse en de Turnhoutse scholen HT²O en PT²O hebben afgelopen week een charter ondertekend voor een vernieuwend onderwijsproject.
Chris Slaets van de Confederatie Bouw Limburg.
Dat de bouwsector uitstekend op dreef is, is geen geheim. De orderboeken van bouwbedrijven zijn momenteel gemiddeld voor meer dan 6 maanden gevuld, het beste resultaat in 10 jaar. Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg: “De economische groei zorgt in de bouwsector voor een heuse hoogconjunctuur. Er zijn dus veel handen en brains nodig, maar helaas kennen we ook ook een record in het aantal vacatures. Dit vormt een enorme rem op de groei, want de wachttijden om bouwwerken uit te voeren, waren nooit langer.”
Nemen we even de meest recente cijfers van de VDAB erbij, dan stellen we vast dat het aantal vacatures voor nieuwe medewerkers in de bouwsector in 2018 steeg met maar liefst 28% vergeleken met een jaar eerder. De knelpuntberoepen die daarin het meest voorkomen, zijn heel divers: van bouwtechnici met leidinggevende capaciteiten over gespecialiseerde arbeiders in de ruwbouw tot zeer technisch geschoolde professionals.
Om het probleem per regio aan te kunnen pakken, hebben de sectororganisaties Constructiv en Cevora een grootschalige enquête uitgevoerd. Een opdeling per beroepsgroep moet duidelijk maken waar bepaalde profielen over- of ondervertegenwoordigd zijn, zodat met opleiding en andere projecten, de balans in evenwicht kan gebracht worden.
“Een bouwarbeider is anno 2019 meer dan een metselaar en een bouwbediende meer dan een werfleider”, aldus Chris Slaets. “De bouwsector is niet langer de traditionele sector die hij ooit was. Net daarom is het van belang die diversiteit bij jongeren te promoten, want zo vinden ze sneller de weg naar hun droomjob.”
Heel concreet tellen we in Limburg 17.384 bouwwerknemers. De meeste van hen zijn actief als project- en werfleider (2.277), metselaar (1.583), installateur van sanitaire en verwarmingsinstallaties (1.509), administratief medewerker (1.473), dakdekker (1.371) en wegenwerker (1.250). “Maar zoals eerder vermeld moet dit aantal nóg veel verder opgekrikt worden, willen we de wachttijden beperken en extra groei van de bouwsector stimuleren”, besluit Slaets.
(kme)
18 juli 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Bouwbedrijf DCA uit Beerse en de Turnhoutse scholen HT²O en PT²O hebben afgelopen week een charter ondertekend voor een vernieuwend onderwijsproject.
We vroegen Walter Verheyden (44) uit Westerlo naar zijn loon ...
Roept de bouw bij jou nog altijd het klassieke beeld op van mortel en bakstenen? Dan is het tijd om dat beeld wat bij te stellen.
Uit recente cijfers blijkt dat Limburg de enige provincie is waar het aantal loontrekkenden in de bouwsector daalt. Aangezien de behoefte aan personeel groot blijft, worden de jobs dus ingevuld door andere statuten...
“De arbeidsmarkt staat in brand”, zo stelde VDAB-topman Fons Leroy. In het geval van de bouwsector doen we daar nog een schepje bovenop: die is ontploft.
In september volgend jaar gaat aan Hogeschool PXL de gloednieuwe graduaatsopleiding Werforganisatie van start.
Wat betekent de betonstop voor de jobs in de bouwsector? Is het nog verstandig om te kiezen voor een carrière in deze branche?
Bert is technieker elektriciteit bij Fluvius, daar kwamen al zijn wensen samen.
Onze werkritmes en -ruimtes zijn over de jaren heen flink door elkaar geschud. Welke werktrends komen er in 2024 nog op ons af?