Haal het maximum uit jouw carrière: 5 tips
Exemplaren als Mark Zuckerberg en Bill Gates zijn zeldzaam, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die andere mensen niet succesvol zijn...
Quiet quitting is de minimale invulling van je job. Quiet firing is de werkgevers-variant waarbij een baas een werknemer aan zijn lot overlaat, en die bijvoorbeeld geen jobkansen meer biedt.
In vergelijking hiermee is quiet hiring iets anders. Hier gaan organisaties nieuwe vaardigheden toevoegen, zonder (voltijdse) medewerkers aan te werven. Vaak zijn het dan bestaande werknemers die op andere of extra posities worden geplaatst. Zij moeten dan extra verantwoordelijkheden op zich nemen.
Quiet quitting: is gewoon je werk doen goed genoeg?
Volgens onderzoeksbureau Gartner is quiet hiring zelfs dé hr-trend voor 2023. Al is het niet helemaal nieuw. Want bij een schaarste aan talent, zoals die de laatste tijd huishoudt, is het logisch dat bedrijven eerst intern kijken. Waarbij ze zo dus de kansen voor eigen medewerkers verhogen.
Let wel, bij quiet hiring wordt vaak nog wél extern aangeworven. Al gebeurt dat dan bijvoorbeeld door in eerste instantie een beroep te doen op freelancers of via interne kanalen. In stilte dus.
Quiet firing: de baas-variant van quiet quitting
Toch is bij quiet hiring die andere bekende trend van quiet quitting ook niet helemaal weg. Want het risico bestaat dat medewerkers zich niet aangesproken voelen om meer te gaan (moeten) doen terwijl daar lang niet altijd een extra beloning tegenover staat. Waardoor die interne medewerker misschien toch liever de boot afhoudt.
Tegelijk is quiet hiring ook een beetje een tegenreactie op de manier waarop rekrutering vandaag nog dikwijls verloopt. Want zowel werkgevers als kandidaten kunnen zich die traditionele en vaak langdurige rekruteringstrajecten besparen. Of hoe stil aanwerven tegelijk ook flexibel moet zijn.
Extra: Succesvol intern solliciteren doe je zo
(William Visterin)
2 februari 2023Exemplaren als Mark Zuckerberg en Bill Gates zijn zeldzaam, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die andere mensen niet succesvol zijn...
Quiet quitting, dat kenden we al. Het is de minimale invulling van je job. Maar wat is quiet firing precies?
Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kun je krijgen. Goedbedoelde raad, maar om een ‘ja’ te krijgen, moet je soms toch wel wat onderhandelen. Hoe pak je het succesvol aan?
Wie alleen maar tijdens de betaalde werkuren werkt en uit principe geen overuren maakt, is tegenwoordig een trendsetter. Maar is quiet quitting wel verstandig?
Quiet quitters op het werk: wie zijn ze, wat doen ze (niet), wat drijft hen en vooral… kan iedereen zomaar overschakelen op deze nieuwe manier van werken?
Een gesprek met je werkgever kan lastig zijn. Zeker wanneer je iets delicaats wil bespreken. Hoe pak je zo’n gesprek dan best aan? Lees hier 5 do’s-and-don’ts.
Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen...
Heel wat werknemers kiezen er bewust voor om hun prestaties tot het absolute minimum te beperken. Het fenomeen heeft ook een naam: quiet quitting.
Misschien is die ene openstaande vacature op je huidige werk wel geknipt voor jou? Intern solliciteren, hoe pak je dat best aan? Ontdek hier enkele tips.