5 post corona actiepunten voor bedrijven en hun personeel
Bedrijven bereiden zich volop voor op het post corona-tijdperk. En deze vijf actiepunten horen daar waarschijnlijk bij.
De sluiting van alle horecazaken, niet-essentiële winkels die lang op non-actief stonden, bedrijven die verplicht overstappen op telewerk, de lege straten en het gebrek aan een vaccin tegen Covid 19… het maakt indruk op iedereen.
Werknemers zitten tijdelijk werkloos thuis in quarantaine of ze zijn aan de slag op de werkvloer en redden wat er te redden valt - via thuiswerk of de social distancing regel. De helden van de economie. Maar ook helden kunnen af en toe ziek worden en dat kan verregaande gevolgen hebben.
Om een beeld te krijgen van het aantal mensen dat tijdens de coronacrisis met ziekteverlof thuiszit - dus niet tijdelijk werkloos - deed sociaal secretariaat Partena Professional een enquête onder 20.000 werknemers. Er werd een vergelijking gemaakt tussen de maand februari (dus vóor de coronacrisis) en maart (het begin van de coronacrisis). De resultaten waren best wel opvallend.
De algemene stijging is grotendeels te danken aan het coronavirus. Naast werknemers die besmet zijn met het Covid 19 virus, worden ook heel wat preventieve ziektebriefjes uitgeschreven. Dat komt vooral door de maatregel om in deze crisis volop in te zetten op telefonische consultaties bij de dokter. Hiermee wordt de kans op besmettingen verkleind maar dat heeft ook als gevolg dat iemand met vage of (uit angst) ingebeelde symptomen telefonisch een diagnose krijgt en vaak uit voorzorg in quarantaine gezet wordt. Het helpt ook niet als er (nog) te weinig sluitende tests gedaan worden die de aanwezigheid van het Covid 19 virus kunnen aantonen… Zou die maatregel de verklaring kunnen zijn van de opvallende stijging? Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional, denkt van wel, al ziet hij niet direct een oplossing.
“Zijn de huidige gezondheidsmaatregelen een belangrijke barrière voor sommige bedrijven om hun bedrijf in stand te houden? Waarschijnlijk. Het aantal ziektedagen kan ertoe hebben bijgedragen dat sommige bedrijven, door gebrek aan personeel of de afwezigheid van belangrijke werknemers voor het bedrijf, terugvallen op tijdelijke werkloosheid. Maar hebben bedrijven een keuze als ze geconfronteerd worden met een toename van het ziekteverlof met 54,5%? Moeten we bovendien het risico nemen om potentieel zieke mensen die anderen kunnen besmetten weer aan het werk te zetten en zo het aantal mensen dat met ziekteverlof is, nog verder te verhogen? Zeker niet.“
(mr)
13 mei 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Bedrijven bereiden zich volop voor op het post corona-tijdperk. En deze vijf actiepunten horen daar waarschijnlijk bij.
Steven Van Gucht heeft sinds de Coronacrisis z'n eigen naamgebaar in gebarentaal. Maar wat kun jij leren van deze viroloog en dierenarts?
Het aantal langdurig zieken in ons land blijft stijgen en flirt met de grens van 3% van alle presteerbare uren. En hoe langer afwezig, hoe minder kans om opnieuw aan het werk te gaan.
Ook op vlak van verloning voor de werkenden laat de coronacrisis sporen na. Van beloofde loonsverhogingen die niet doorgaan tot extra premies...
De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ‘on hold’. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’?
Er is een tijd vóór en ná corona. Ook op de werkvloer. Gaat het om iets tijdelijks? Of wordt dit het nieuwe normaal?
Hoera, je hebt een jobaanbod op zak! Maar voordat je ‘ja’ zegt en je handtekening plaatst, heb je alsnog enkele belangrijke vragen te stellen.
Een gezonde geest in een gezond lichaam: dat willen we allemaal. En focus! Deze vuistregels wijzen je in de goede richting.
Op vijf jaar tijd zijn er bijna 11,1% meer werknemers die terugvallen op een bedrijfswagen. In de privésector is zo’n wagen intussen ingeburgerd.