Ziekte
Vorige

1 van 149

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

20% meer zieke werknemers door corona

De dagelijkse stroom aan corona-updates is niet gezond voor onze mentale mindset. Stijgende curves en emotionele getuigenissen stillen dan wel onze informatiehonger, ze maken ons ook ongerust en onzeker over onze toekomst. Is het toeval dat er net nu 20% meer zieke werknemers zijn en dat bestaande ziekteperiodes makkelijker verlengd worden?

Helden van de economie

De sluiting van alle horecazaken, niet-essentiële winkels die lang op non-actief stonden, bedrijven die verplicht overstappen op telewerk, de lege straten en het gebrek aan een vaccin tegen Covid 19… het maakt indruk op iedereen.

Werknemers zitten tijdelijk werkloos thuis in quarantaine of ze zijn aan de slag op de werkvloer en redden wat er te redden valt - via thuiswerk of de social distancing regel. De helden van de economie. Maar ook helden kunnen af en toe ziek worden en dat kan verregaande gevolgen hebben.

Opvallend onderzoek

Om een beeld te krijgen van het aantal mensen dat tijdens de coronacrisis met ziekteverlof thuiszit - dus niet tijdelijk werkloos - deed sociaal secretariaat Partena Professional een enquête onder 20.000 werknemers. Er werd een vergelijking gemaakt tussen de maand februari (dus vóor de coronacrisis) en maart (het begin van de coronacrisis). De resultaten waren best wel opvallend.

  1. Het aantal mensen in ziekteverlof is enorm gestegen. In vergelijking met februari zijn er in maart 20% meer zieke werknemers. De stijging is iets hoger voor arbeiders (+31%) dan voor bedienden (+18%).

  2. Het aantal ziektedagen is ook serieus toegenomen. + 57% bij de arbeiders en + 52% bij de bedienden. Dit komt niet alleen door de coronacrisis maar ook door de verlenging van lopende ziekteperiodes.

  3. Ziekteverlof mag dan wel voorkomen in alle sectoren, bedrijven die eerder verplicht gesloten werden (bv. horeca) hebben er minder last van. Logische verklaring hiervoor is dat die werknemers sowieso al vanaf dag 1 in het systeem van tijdelijke werkloosheid zitten.

  4. De impact van ziekteverloven is vooral groot bij kleine bedrijven met weinig personeel. Door gebrek aan arbeidskrachten moet zo’n onderneming z’n activiteiten soms noodgedwongen stopzetten.

Zorgt preventieve maatregel voor meer ziektebriefjes?

De algemene stijging is grotendeels te danken aan het coronavirus. Naast werknemers die besmet zijn met het Covid 19 virus, worden ook heel wat preventieve ziektebriefjes uitgeschreven. Dat komt vooral door de maatregel om in deze crisis volop in te zetten op telefonische consultaties bij de dokter. Hiermee wordt de kans op besmettingen verkleind maar dat heeft ook als gevolg dat iemand met vage of (uit angst) ingebeelde symptomen telefonisch een diagnose krijgt en vaak uit voorzorg in quarantaine gezet wordt. Het helpt ook niet als er (nog) te weinig sluitende tests gedaan worden die de aanwezigheid van het Covid 19 virus kunnen aantonen… Zou die maatregel de verklaring kunnen zijn van de opvallende stijging? Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional, denkt van wel, al ziet hij niet direct een oplossing.

“Zijn de huidige gezondheidsmaatregelen een belangrijke barrière voor sommige bedrijven om hun bedrijf in stand te houden? Waarschijnlijk. Het aantal ziektedagen kan ertoe hebben bijgedragen dat sommige bedrijven, door gebrek aan personeel of de afwezigheid van belangrijke werknemers voor het bedrijf, terugvallen op tijdelijke werkloosheid. Maar hebben bedrijven een keuze als ze geconfronteerd worden met een toename van het ziekteverlof met 54,5%? Moeten we bovendien het risico nemen om potentieel zieke mensen die anderen kunnen besmetten weer aan het werk te zetten en zo het aantal mensen dat met ziekteverlof is, nog verder te verhogen? Zeker niet.“

(mr)

13 mei 2020
Anderen bekeken ook