Staat het recht om offline te zijn flexibel werken in de weg?
Telewerken en een voortdurende digitale beschikbaarheid behoren tot het nieuwe normaal. Toch heb je ook recht op deconnectie. Wat zegt de Belgische wet?
De resultaten komen uit een onderzoek van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en personeelsplanning, waarvoor 1.000 Vlaamse werknemers werden bevraagd. “Zorgwekkend”, vindt Peter s’Jongers van Protime van de resultaten, “maar er kan gelukkig ook iets aan gedaan worden”.
Ontdek: 10 tips om optimaal te genieten van je vakantie
Eindelijk tijd om te ontspannen en te deconnecteren, of toch niet? Ruim 4 op de 10 Vlaamse werknemers (43%) nemen hun werkstress gewoon mee in hun reiskoffer, omdat ze al denken aan de hoeveelheid e-mails en werk die op hen wacht bij hun terugkomst.
Ook de periode die voorafgaat aan hun vakantie loopt niet altijd van een leien dakje. Zo’n 6 op de 10 respondenten trekken net voor hun vakantie nog een sprintje om allerlei zaken afgewerkt en overgedragen te krijgen vooraleer hun out-of-office wordt ingesteld. Dit terwijl 8% van de werknemers rustig kan ‘uitbollen’ voor hun vakantie begint.
Lees ook: Waarom je beter rustig kan ‘uitbollen’ vóór je vakantie begint
“Elke werknemer moet tijdens een vakantie mentaal tot rust kunnen komen. Meer inzicht van leidinggevenden in de (te veel) gewerkte tijd van hun teams kan hierbij helpen, volgens 58% van de werknemers. Net zoals een hartslagmeter ons erop attent maakt wanneer we iets te intensief aan het sporten zijn, kunnen ook online registratietools een alarmbel doen afgaan bij leidinggevenden”, aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime.
“Zij kunnen dan, als goede coaches, hun personeelsplanning tijdig bijsturen bij een te hoge werkdruk én er zo voor zorgen dat hun teams met een gerust gemoed op vakantie kunnen vertrekken!”
Extra: Vertel je baas in deze 3 stappen dat de werkdruk te hoog is
En tijdens hun vakantie? Dan is het voor veel werknemers ook nog werken geblazen. Slechts 4 op de 10 werknemers gaan volledig offline. 14% blijft tijdens zijn of haar vakantie de hele tijd bereikbaar voor werktelefoontjes. Ruim een kwart (27%) kiest ervoor om enkel de meest dringende oproepen te beantwoorden.
De oplopende teller aan inkomende mails wordt door ruim 4 op de 10 respondenten (40,5%) in het oog gehouden. 8% van de werknemers beantwoordt iedere werkmail, 5,5% stuurt ze door naar een collega en nog eens 16% beantwoordt enkel mails als de situatie daarom vraagt. Bij 11% blijft het bij het checken van mails.
In alle rust met vakantie: 5 tips om te deconnecteren
(es/kv)
22 juni 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Telewerken en een voortdurende digitale beschikbaarheid behoren tot het nieuwe normaal. Toch heb je ook recht op deconnectie. Wat zegt de Belgische wet?
Word je ziek tijdens je vakantie? Geen probleem, binnenkort kun je je vakantierechten behouden en alsnog genieten van je vakantiedagen op een ander moment.
Vakantie is heilig voor bijna de helft van de Belgen. 48 procent sluit het werk dan buiten, waarmee we strikter zijn dan de Nederlanders en de Britten ...
Vakantie! Kun jij meteen genieten of voel je je de eerste dagen niet lekker? Eigenlijk zou je minstens 2 weken voor je verlof moeten afbouwen op het werk ...
Bezwijk je langzaam maar zeker onder alle drukte? Leg alle goede adviezen dan nu langs je neer en ga voor een heel andere strategie: het fuck-itlijstje!
Voor veel werknemers was de Grote Vakantie dit jaar de Grote Staycation thuis aan de laptop, als gevolg van de Coronacrisis. Hoe blijf je gemotiveerd?
Voor velen onder ons is de behoefte aan vakantie sterker dan ooit. Maar het is natuurlijk pas vakantie als je echt relaxt en zoveel mogelijk ‘deconnecteert’.
Met de vakantie voor de deur is het een goed idee om eens digitaal af te kicken. Zo’n offline pauze doet deugd! Enkele tips...
Meer en meer bedrijven willen extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?