Overweeg je een bijverdienste? Hou rekening met deze tips
Wil jij graag een extra cent verdienen? Hier vind je enkele tips om mee rekening te houden!
Jongeren met een bijbaantje: hun aantal blijft groeien. Dat blijkt uit de RSZ-cijfers én uit een Europese enquête bij 6000 professionals.
Waarom willen jongeren eigenlijk bijverdienen? En waarom stijgt hun aantal zo snel? Ook daarvoor geeft Özlem enkele redenen. De hoofdmotivatie is dat de jeugd zich zorgen maakt. Dubbel zoveel als oudere collega’s. Over hun loon, werkzekerheid, emotioneel welzijn …
Hun spaarpotje is meestal ook minder groot dan dat van ervaren rotten met meerdere jaren op de carrièreteller. En dat kan eng zijn in de huidige economische situatie.
CHECK: Jongeren (15-24 jaar) worden steeds actiever
Voorheen werkten vooral ervaren professionals in bijberoep. Daar deelden ze dan hun kennis en ervaring met jonge medewerkers. Die tijd is voorbij. Özlem moedigt jongeren die iets willen bijverdienen alleen maar aan.
“Het is niet alleen financieel interessant, een bijberoep getuigt ook van ondernemerschap, initiatief, innovatief denken en sterke managementskills. Werkgevers zouden die eigenschappen moeten aanmoedigen”, vertelt Özlem.
Extra: Wat trekt jonge medewerkers aan in hun job?
Het is mooi dat jongeren iets extra’s willen verdienen. Maar hoe staan de twee partijen op de werkvloer hier tegenover? Vaak voelen werknemers zich er niet comfortabel bij om het tegen hun werkgever te vertellen. Nochtans is het beter om transparant te zijn.
“Zo onderhoud je een vertrouwensband met je werkgever. Uiteraard moeten werknemers aantonen dat hun productiviteit niet lijdt onder de andere activiteiten. Werkgevers appreciëren openheid en eerlijkheid”, zegt Özlem.
Aan de andere kant is het essentieel dat werkgevers het nut van een bijberoep inzien. Je zou denken dat het nefast is voor de main job, maar niets is minder waar. “Denk maar aan een marketingmedewerker die in zijn vrije tijd bijklust als freelance grafisch ontwerper. Die extra skills en ervaring kan hij of zij ook tijdens het dagelijkse werk inzetten. Het kan zelfs een toegevoegde waarde voor het bedrijf betekenen”, vertelt Özlem.
Overweeg je een bijverdienste? Hou rekening met deze tips
Werkgevers zouden bijvoorbeeld zelfstandigen in bijberoep kunnen helpen door hen een platform te bieden.
“Denk maar aan iemand die een passie heeft voor bakken. En taarten verkoopt in zijn of haar vrije tijd. Of iemand die yogalessen geeft na de werkuren. Laat collega’s kennismaken met die nevenactiviteiten van de bijverdieners. Dat versterkt niet alleen de onderlinge band, het is ook goed voor de productiviteit tijdens de voltijdse job”, besluit Özlem.
Een bijberoep starten? Enkele valkuilen
(sv/em) - Bron: Walters People
20 januari 2023Wil jij graag een extra cent verdienen? Hier vind je enkele tips om mee rekening te houden!
Korte rokjes, uitgesneden jurken, een doorzichtig topje onder een blazer. Dat is de nieuwe kantoormode in de VS. Durf jij in sexy kleding naar het werk gaan?
Zelfstandige in bijberoep worden klinkt je misschien als muziek in de oren. Maar pas op! Het is niet allemaal rooskleurig, deze valkuilen zijn ook van de partij.
In Vlaanderen zijn 7 op de 100 jongeren zogenaamde NEET-jongeren.
Een op de drie Belgen overweegt om van job én van sector te veranderen. Dat blijkt uit een bevraging van Acerta bij meer dan 2.000 werkende Belgen.
Steeds meer jongeren tussen 15 en 24 jaar zijn actief op de arbeidsmarkt of volgen een opleiding. Dat blijkt uit de veelbelovende cijfers van Statbel.
Veel bedrijven focussen op het aanwerven van medewerkers. Maar soms zijn die kort na hun start weer weg. Hoe moeten bedrijven jonge starters aan boord houden?
Millennials zijn bewust op zoek naar een job die hen zingeving kan bieden, en dus ook het milieu en de maatschappij ten goede komt.
Een eerste indruk valt en staat met een krachtige openingszin waarmee je de toon zet. We geven je enkele tips om het ijs te breken tijdens een sollicitatie!