Evaluatie
Vorige

1 van 76

Volgende
Volgend artikel:

3 tips om zonder stress je evaluatiegesprek aan te gaan

2 alarmbellen: laat jij over je heen lopen op het werk?

Je werkt hard, maar er lijkt alleen maar extra werk (vaak van anderen) en geen loon bij te komen. Laat jij over je heen lopen?
#

Aan je inzet twijfelt niemand. Geen half werk voor jou. Integendeel, je doet het werk van drie mensen in je 38-uren werkweek. Toch zie je dat niet aan je loonbrief. Wat loopt er fout?

Over het algemeen is het idee dat je opslag krijgt als je een uitmuntende werkmentaliteit laat zien of je bedrijf vooruit helpt. In praktijk werk je misschien wel harder dan iedereen, maar wordt dat eerder gezien als een uitnodiging om nog meer werk naar je toegeschoven te krijgen.

Werk van je collega’s

Blik even terug op je dagdagelijkse taken. Hoeveel staan er bij die eigenlijk niet in jouw functieomschrijving staan, maar wel in die van je collega? Meer dan je had verwacht. Hoe is dat zo gekomen?

Waarschijnlijk heb je ooit eens aangeboden om hem of haar te helpen of eenmalig een taak over te nemen. Dat is collegiaal en je dacht er misschien populariteitspunten mee te scoren. Maar het bleef niet bij die ene keer... Toch dacht je toen nog bij jezelf: “Tja, ik heb het nog al eens gedaan, ik doe het er wel even bij”. Ondertussen is het dus wel een van je permanente taken geworden en wordt er van je verwacht dat je ze doet en ze op tijd af hebt. Zo gebeurt dat dus...

Je toonde dus extra werkethos en teamspirit, maar in plaats van dat je manager dit opmerkt en je beloont, heb jij er gewoon werk bij en blijft je loonfiche hetzelfde. Alarmbel n° 1!

Die extra inzet kan inderdaad hetgene zijn dat je een bonus oplevert. Voorwaarde is wel dat je baas het opmerkt of je collega’s het waarderen en zij het misschien onder de aandacht brengen. Het is ook een plus als je het werk dat je erbij neemt graag doet en je er misschien nog door kan groeien. Anders is het gewoon extra werk en een last, waardoor je je eigen werk misschien verwaarloost of je jezelf geen 100% kan geven voor taken die er voor jou wel toe doen.

Jouw idee!

Een geniaal idee? Maak niet de fout om het eerst tegen al je collega’s te vertellen en dan nog weken te wachten voor je het gaat pitchen bij je baas. Voor je het weet, gebruikt één van je collega’s het om indruk te maken of om een innovatie voor te stellen. Misschien wat het niet slecht bedoeld en vonden ze het echt gewoon een goed idee… Maar vertrouw jij erop dat ze je naam bij het idee vermelden? Alarmbel n° 2!

Hij of zij komt nu over als de creatieveling met het geweldige inzicht, terwijl jij al het opzoekwerk hebt gedaan en het hele idee hebt vormgegeven.

Geef anderen geen kans om met de eer te gaan lopen. Pitch zelf je idee. Spreek je manager misschien al aan met een ruwe schets van je plan of stuur hem of haar je inspiratie door en wat je ermee zou willen doen of wat het zou kunnen betekenen voor het bedrijf. Je kan polsen of het hen interesseert of erbij zeggen dat het een ruw idee is, maar dat je het graag verder zou uitwerken. Je toont initiatief en je laat merken dat het jouw idee is.

Onbewust

Vaak zijn werkgevers en zelfs collega’s niet op de hoogte dat je in deze situatie zit. Ze geven je - normaal gezien - niet kwaadwillig meer werk. Kaart het probleem aan met de collega die je meer werk geeft of met je baas die het extra werk niet ziet. Dit doe je best op een begripvolle, vriendelijke manier, want ze komen hoogstwaarschijnlijk uit de lucht vallen als je je klacht op tafel gooit.

Ontslagen?

Schrik om ontslagen te worden als je je leidinggevende erop aanspreekt? Normaal is dat nergens voor nodig. Een baas zal je niet ontslaan omdat je te veel werk doet. Dat is wat je hem wil zeggen. Je hebt een bepaald aantal taken, je doet er meer. Of je wil erkend worden voor die taken en ervoor gecompenseerd worden, wat logisch is, of je wil dat je originele takenpakket gerespecteerd wordt. Daar doe je ook niets mis mee.

Wil je baas je niet compenseren, dan is dit het moment voor hem of haar om uit te leggen waarom niet en aan jou om die argumenten af te wegen, te accepteren of van tafel te vegen. Het is vooral belangrijk dat je het kalm, eerlijk en open aanpakt, dan valt je niets te verwijten.

Rechten

Komt er geen verandering in de situatie nadat je je probleem hebt aangekaart? Dan kan je al iets harder om aandacht vragen. Je hebt rechten en je mag dus voor jezelf opkomen. Desnoods kan je andere instanties inschakelen om je gelijk te halen. Drastisch, maar hangt er vanaf hoe ver de oneerlijke situatie geëscaleerd is en van welke aard deze is.

Hoe dan ook, je moet laten merken aan je medewerkers en je leidinggevenden dat het niet oké is dat ze over je heen lopen. Zien ze het niet uit zichzelf, dan wordt het tijd dat jij het ziet en een signaal geeft.

(sjv) – Bron : Manners.nl 

22 februari 2016
Anderen bekeken ook