Te veel werk? Eigen schuld!
Werkdruk, tijdsdruk ... Allemaal namen voor één en hetzelfde probleem: het gevoel te veel te moeten in te weinig tijd. Waar komt die stress vandaan?
70 % van de zwaar gedemotiveerde werknemers beweert veel tot heel veel stress te hebben. Stress kan aan de basis liggen van hun demotivatie of er het gevolg van zijn. Die demotivatie is in belangrijke mate te wijten aan een slechte relatie met de hiërarchie en een ondoeltreffende interne communicatie.
Dat blijkt uit de tweede Zen Barometer, een initiatief van hr-dienstverlener HDP-AristA. De Zen Barometer brengt het stressniveau en de stressfactoren bij werknemers en werkgevers in kaart. Het onderzoek werd in september en oktober 2011 online uitgevoerd bij 668 werknemers, 86 hr-managers en 238 bedrijfsleiders.
Werknemers zijn enthousiast, maar gestresseerd. Dat is de algemene vaststelling van het onderzoek. Ook in 2010 was dat de belangrijkste conclusie, toch is er bij werknemers en managers dit jaar een lichte daling van het enthousiasme vast te stellen.
Ongeveer 70 % van de werknemers zegt dit jaar enthousiast te zijn op het werk. Het management scoort zelfs nog beter: ongeveer 90 % van de hr-managers en bedrijfsleiders is enthousiast op kantoor.
"Voor het enthousiasme op het werk zijn een goede relatie met de hiërarchische lijn, een doeltreffende interne communicatie, carrière- en opleidingsmogelijkheden van doorslaggevend belang", zegt Delphine Motte, communicatieadviseur van HDP-AristA.
Werknemers beweren veel (40 %) tot heel veel (6 %) stress te hebben. Samen is dat 46 %, dat is iets minder dan de 49 % van 2010.
"Stress is het gevolg van een onevenwicht tussen het gevraagde werk en de capaciteiten, de middelen of de noden van de werknemer", vertelt Delphine Motte. "Het is dus belangrijk goed met stress te kunnen omgaan. Een goede relatie met de collega’s en de hiërarchische lijn kan een buffer zijn voor de werknemer."
Bij de bedrijfsleiders meent 65 % erg gestresseerd te zijn, maar uit de enquête blijkt dat ze het gevoel hebben beter gewapend te zijn om dit het hoofd te bieden: 70 % van de managers beweert (heel) goed met stress te kunnen omgaan.
(mr)
18 november 2011Werkdruk, tijdsdruk ... Allemaal namen voor één en hetzelfde probleem: het gevoel te veel te moeten in te weinig tijd. Waar komt die stress vandaan?
Je wil graag je gedacht eens zeggen tegen je baas, maar weet niet goed hoe te beginnen? Zeg het eens met een song! Jobat zet er 5 op een rij...
Jaagt je baan je soms de gordijnen in? Dan ben je niet alleen. Liefst 38 procent raakt gefrustreerd door zijn baan.
Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig met stress te kampen heeft. En ja, elk heeft zo zijn manier om ermee om te gaan. Maar wat is nu de gezondste manier?
Stress wordt meestal veroorzaakt door het werk en door zaken die daarmee samenhangen. Hier vind je de 8 belangrijkste oorzaken van stress.
Collega’s. Je hebt ze in alle kleuren en geuren: knappe en lelijke, leuke en betweterige, stille en luidruchtige. Op de werkvloer moet je met iedereen kunnen omgaan, dankzij deze 5 tips kan je zelfs met de meest onuitstaanbare types nog door één deur.
Werkloos zijn is allesbehalve een pretje. Maar ook voor wie gaat werken, is het niet al rozengeur en maneschijn. Nee, volgende had je liever niet geweten …
Voel je het kriebelen om een straaljager te besturen? Of gewoon benieuwd hoeveel militaire piloten verdienen? We doen hun salaris uit de doeken!
'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?