Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

16 moeilijk te leren vaardigheden die je écht zullen helpen

supervrouw
De ene vaardigheid is de andere niet. Sommigen hebben we meteen onder de knie, voor anderen moeten we net iets meer moeite doen. Maar opgeven is geen optie, want deze zestien vaardigheden gaan vroeg of laat van pas komen.

1. Empathie

Je hebt het ongetwijfeld zelf al eens gedacht: het zijn de harde tantes die succesvol zijn. Maar zonder een vleugje empathie kom je nergens. Als je je makkelijk kunt inleven, kunt voelen wat de ander voelt, heb je ongetwijfeld een stapje voor. Empathische mensen zijn geboren verkopers en motiveren anderen om nog beter hun best te doen.

2. Time is money

En daarom doe je maar best aan timemanagement. Zo krijg je niet alleen meer controle over je agenda, je maakt ook makkelijker tijd om heerlijk te ontspannen.

3. Een echte positivo

Vooral over jezelf. Wat anderen denken, maakt niet uit, zolang je maar in jezelf gelooft. Geen makkelijke opdracht, maar een gezonde dosis zelfvertrouwen is het begin van het succes. Als je altijd maar negatief denkt over jezelf, bereik je net het omgekeerde en vernietig je langzaam maar zeker je vertrouwen.

4. Je neus in eigen zaken

Je moeien met de problemen van anderen kost je alleen maar tijd en moeite, zonder dat je iemand helpt. Steek je neus dus vooral in je eigen zaken, dat is vaak al vermoeiend genoeg.

5. In stilte razen

Je hebt van die momenten dat je heel hard op je tanden moet bijten, en soms flap je er dingen uit waarvan je achteraf spijt hebt. Als je je frustraties voelt opborrelen, is het dus verstandig om te zwijgen. Niet makkelijk om aan te leren, maar moeilijk gaat ook.

6. Het hier en nu

Dwalen je gedachten weleens af? Roep jezelf dan meteen tot de orde, want uit onderzoek blijkt dat het je allesbehalve gelukkig maakt. Leef dus in het hier en nu.

Man aan het luisteren

7. Spaans, Italiaans of Chinees

Hoe meer talen je spreekt, hoe beter. Het verhoogt niet alleen je jobkansen, maar het geeft je ook de mogelijkheid om anders te denken en geeft je een nieuwe set emoties. Alleen maar voordelen dus!

8. Eerlijkheid duurt het langs

Een leugentje om bestwil, we zijn allemaal schuldig. Toch kun je best gewoon eerlijk zijn, zelfs als je niets positiefs te vertellen hebt. Het gaat erom hoe je het verpakt.

9. Nachtbraker of vroege vogel

Of je nu tot midden in de nacht werkt, of om acht uur in bed kruipt. Belangrijk is om je slaap helemaal onder controle te krijgen. En dat doe je door een vast slaapritueel te ontwikkelen. Een slaapschema kan je daarbij helpen. Je valt makkelijker in slaap en je wordt uitgerust wakker. Heerlijk!

Lees ook: 11 tips om beter te slapen

10. Durf hulp vragen

Veel mensen zien het als een teken van zwakte, of incompetentie. Maar wie hulp durft te vragen, wordt meestal als een betere werkkracht gezien. Je toont dat je anderen waardeert, waardoor je zelf meer respect krijgt.

11. Een echte doorzetter

Een echte doorzetter bereikt z’n doelen, en vaak nog net iets meer. Als je de top hebt bereikt, geef dan nog niet op maar werk nog net iets harder om aan die top te blijven.

12. Een goed paar oren

Je collega brieft je snel over een lopend project. Je baas geeft instructies voor een meeting. Op een dag krijg je heel wat te horen en als je niet actief luistert, verlies je waardevolle informatie. Leer dus goed te luisteren naar anderen. Een tip: herhaal in je hoofd wat je net hebt gehoord.

Overleg tussen collega's

13. Stap niet op de roddeltrein

Als al je collega’s roddelen over de baas, is het moeilijk om er niet in mee te gaan. Toch laat je best duidelijk weten dat je dat geroddel liever niet hoort. Zo blijf je altijd buiten schot.

14.Gedachten op een rij

Om de top te bereiken, moet je alles goed op een rijtje hebben. Je bent namelijk het product van ervaringen uit het verleden, waarop je denken is gebaseerd. Maar onthoud: de toekomst is het verleden niet.

15. Publieksspreker

Het boezemt heel wat mensen angst in: spreken voor een publiek. Maar je kunt er wel iets aan doen. Het is gewoon een kwestie van oefenen en blijven oefenen.

16. Je bent ook maar een mens

Een fout toegeven is niet makkelijk. Maar hé, je bent ook maar een mens. Iedereen maakt fouten. Mensen die hun fouten kunnen toegeven, gaan er veel sneller uit leren. En dat is juist de bedoeling van fouten maken.

Lees ook: 5 redenen waarom je fouten moét maken

(dt/em) - Bron: Express / Quora 

9 november 2020
Anderen bekeken ook