Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 203

Volgende
Volgend artikel:

‘Ghosting’ op arbeidsmarkt neemt toe: de cijfers

15 veelgestelde vragen (én antwoorden) bij het solliciteren

Zeker als je al een tijdje niet meer gesolliciteerd hebt (maar anders ook), is een goede voorbereiding heel belangrijk. Je wil immers niet met je mond vol tanden staan, bij de eerste vraag die je krijgt.
#

Hieronder vind je een lijst met vragen die recruiters vaak stellen. Neem je tijd om deze al eens voor jezelf te beantwoorden, voor je op gesprek gaat.

1. Waarom wil/moest je weg bij je vorige werkgever?

Houd deze uitleg kort en helder, vertel niets negatiefs over je (vorige) werkgever, wees niet verdedigend en focus op de toekomst.

2. Vertel eens iets over jezelf

Begin niet met te veel privé-info. Je kan je naam zeggen, je leeftijd, je jobdoelwit en je favoriete vaardigheden en waarden benoemen. Vertel eventueel ook een aantal succesverhalen, als ze relevant zijn voor de functie.

3. Waarom wil je hier werken? Wat motiveert je om hier te solliciteren? Waarom moeten we voor jou kiezen? Waarom heb je gesolliciteerd?

Belangrijk is om in je antwoord enerzijds te verwijzen naar de functie, anderzijds naar de organisatie. Leg de link tussen de functiebeschrijving en je favoriete vaardigheden. Leg ook de link tussen de waarden van het bedrijf (zie website bedrijf en google) en jouw eigen waarden. Vertel je succesverhalen indien relevant.

4. Wat weet je over ons bedrijf?

Vandaar het belang van goede research. Google het bedrijf, bekijk de website en vraag eventueel brochures aan de receptie. Je mag gerust dingen afprinten, markeren en meenemen om te gebruiken bij je argumentatie. Recruiters zullen het op prijs stellen dat je zo goed voorbereid bent. Bovendien blijkt daaruit dat je de sollicitatie serieus neemt en écht geïnteresseerd bent in de functie.

5. Noem 3 positieve en 3 negatieve eigenschappen van jezelf.

Als je deze niet zo direct weet (en dat is bij de meeste mensen zo), vraag dan eens advies aan (ex-)collega's, vrienden en/of familieleden, die je goed kennen.

Als er tijdens het sollicitatiegesprek naar je slechte eigenschappen wordt gevraagd, komt het beter over om van verbeterpunten te spreken. Deze zijn namelijk niet blijvend en kun je als kandidaat verder ontwikkelen. Enkele voorbeelden van wat je kan zeggen:

  • Ik wil graag mijn mondelinge presentatietechnieken verbeteren.
  • Ik ben niet zo goed in onderhandelingsgesprekken, dat zou ik graag willen leren.
  • Ik vind het lastig om te delegeren en wil te veel zelf doen.

Een voorwaarde is dat jouw zwakte geen harde eis in het functieprofiel is, anders zou je jezelf sowieso eerst moeten afvragen of je wel de juiste persoon voor deze functie bent. Logischerwijs zal de recruiter jou vragen hoe je denkt deze zwakke punten te gaan ontwikkelen. Wees daar op voorbereid en bedenk voordat je het gesprek ingaat wat je daarop kan antwoorden.

Wanneer je het over je positieve eigenschappen hebt, beperk je dan niet enkel tot de kernwoorden, maar argumenteer uitgebreid. Geef voorbeelden uit je vorige job/studies/stages/vrije tijd waar je deze eigenschappen hebt gebruikt en leg de link met de functie waarvoor je solliciteert.

(kvdw) - Bron: ‘Succesvol solliciteren: jobinterview’ e-book 2016 

10 november 2017
Anderen bekeken ook