Werkvloer blijft broeinest voor relaties
Ruim tweederde van de singles knoopt wel eens een verhouding aan met een collega. In 41 procent van de gevallen gaat het zelfs om een verboden relatie.
15 procent is best wel veel. Klein probleempje: die leidinggevenden zijn meestal mannen … én getrouwd.
34 procent van de vrouwen met uitvoerende functies zegt weet te hebben van vrouwelijke collega’s die een affaire hebben gehad met hun baas. Zo’n romance heeft nog effect ook: 37 procent zegt dat ze door hun affaire promotie kregen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Center for Work-Life Policy.
En ja, 15 % van de vrouwen met een leidinggevende functie geeft toe ook zelf naar bed te gaan met ondergeschikten.
Er zijn ook nadelen aan al dat rollebollen. Als leidinggevende kan je het wel schudden tegenover je andere ondergeschikten. 61 procent van de mannen en 70 procent van de vrouwen verliest respect voor een chef die een affaire heeft. Krijgt de sekspartner van de baas opslag of promotie, dan denkt zo’n 60 procent van de collega’s dat dit een beloning is voor haar bedprestaties.
Gelukkig zijn er ook voordelen aan een affaire met de baas ...
(mr) – Bronnen: businessinsider.com / relatie.blog.nl    
6 oktober 2010Ruim tweederde van de singles knoopt wel eens een verhouding aan met een collega. In 41 procent van de gevallen gaat het zelfs om een verboden relatie.
Onderzoek heeft aangetoond dat 60% van de werknemers wel eens seks heeft gehad met een collega, waarvan 40% het al deed... op kantoor!
Je vangt in de wandelgangen regelmatig iets op over een geheime relatie op het werk, maar jou lijkt het nooit te (zullen) overkomen. Of toch? Een kantoorromance begint vaak onschuldig en voor je het weet zit je er middenin.
Wie dacht dat enkel harde cijfers en resultaten zakenpartners over de streep halen, think again. Flirten blijkt immers een essentieel onderdeel van zakendoen.
Samen werken kan aanzetten tot haat, maar ook tot liefde. Een op de drie werknemers heeft al eens een verhouding gehad met een collega. Hoe reageert een bedrijf het best op zulke affaires op de werkvloer?
Mensen die deeltijds werken, krijgen regelmatig te maken met vooroordelen. Maar de échte reden waarom iemand kiest voor deeltijds werk, is vaak de nood aan flexibiliteit.
Vind je die middagpauze tijdverspilling? Vind je je collega’s te saai om mee te lunchen? Opgelet!
We hebben allemaal onze slechte gewoontes. Ze zijn vaak meer volhardend dan we zelf willen toegeven. Toch is er van af geraken geen onmogelijke taak...
Werken in Brussel? Dat kunnen deze jongeren enkel maar aanraden. “Geen twee werkdagen lijken op elkaar”