15 tips voor een fantastische thuisvakantie
Staycations winnen aan populariteit, ook zonder corona of welke wereldwijde pandemie dan ook. Thuis is soms gewoon beter. Al moet je misschien wel een beetje moeite doen? Het concept is alleszins simpel: een ontspannen reisgevoel terwijl je thuis of in het binnenland blijft.
Mensen kiezen er steeds vaker voor om quality time in hun eigen huis door te brengen of te ontsnappen naar een hotel in de buurt van hun eigen achtertuin. Er zijn dan ook heel wat voordelen aan verbonden.
7 voordelen:
- Het is gemakkelijker voor grote of jonge gezinnen. Het is vaak een hele uitdaging om lange afstanden te reizen met kinderen. Een staycation neemt die stress weg en vergt minder planning, waardoor er meer tijd is voor plezier.
- Ben je niet in staat om volledige weken vrijaf te nemen? Dan kan je kiezen voor enkele verlengde weekends. Zonder de kost en planning van een reis kan dat ook deugd doen.
- Je hoeft je huisdieren niet achter te laten. Reizen met huisdieren is niet altijd evident. En nu kan je je met hen amuseren en hoef je geen oppas of kennel te vinden.
- Je steunt de lokale economie.
- Hoewel we op vakantie gaan om te relaxen, moeten we vaak na een lange, intense vakantie nog bekomen. Zeker actieve vakanties zijn vaak vermoeiend. Je hebt ook geen last van jetlag, reisvermoeidheid, of de nood om aan een nieuw klimaat of nieuwe cultuur aan te passen.
- Bespaar. Je hoeft nu geen extra budget te voorzien voor brandstof, vliegtickets, of hotels. Je kan met dat geld sparen voor andere toekomstige activiteiten.
- Het plannen van activiteiten zal gemakkelijker zijn, want je moet niet zien dat alles overeenkomt met je hotel en vervoer. Je kan gewoon ’s morgens opstaan en elke dag zien wat je gaat doen.
Hoe plan je een staycation?
1. Doe je huiswerk
Er zijn heel wat dingen die je niet mag vergeten, ook al ben je op vakantie. Gezond eten, propere kleren, een opgeruimde omgeving. Voor je je vakantie begint, zorg ervoor dat deze dingen gedaan zijn:
- Eten: Als je niet enthousiast bent over afhaalmenu’s en niet voor elke maaltijd op restaurant wilt gaan, dan zijn er enkele dingen die je kan doen om toch een vakantiegevoel te bewaren. Je kan heel wat maaltijden een week op voorhand voorbereiden, zodat je tijdens je vakantie alles maar gewoon uit de diepvriezer of ijskast moet halen.
- Was: Je kan een dag kiezen om al je was te doen en dat combineren met een gezellige filmmarathon of een dagje lezen. Je kan ook alles naar een droogkuis brengen of wasdienst. Heb je niet zoveel was dan kan je het misschien uitstellen tot na je thuisvakantie en het allemaal doen als je ‘terug bent’.
- Afwas: Als je in restaurants eet, afhaalmenu’s of opwarmmaaltijden gebruikt, dan zal er waarschijnlijk minder afwas zijn. Maar als je echt geen afwas wilt tijdens je vakantie dan vind je misschien wegwerpbestek en -servies, liefst ecologisch.
- Opruimen: Op vakantie of niet, een schone omgeving is belangrijk om te kunnen ontspannen. Het is daarom misschien interessant om voor je vakantie een huishoudster langs te laten komen. Hou daarbij nog steeds een minimale huishoudroutine aan met je gezin en leg op voorhand vast wat wel en niet gedaan moet worden of verwacht wordt tijdens de vakantie.
- Budget: Maak op voorhand al een lijstje met waar je geld aan wilt geven. Wil je toch enkele dagen in een wellness of hotel doorbrengen? Hoe vaak wil je op restaurant gaan of eten bestellen? Welke activiteiten wil je ondernemen en hoeveel kosten die (een film, een pretpark, de zoo,…)? Welke diensten wil je zeker gebruiken: huishoudster, wasdienst, tuinier, …? Aankopen voor hobby’s of andere leuke dingen om je mee bezig te houden tijdens je verlof, zoals boeken, magazines, muziek, ander entertainment. Of kleine uitspattingen voor jezelf: een dagje in een spa, massages, een dagje weg.
Het mooie aan een staycation is dat je nu meer financiële ruimte hebt voor dergelijke uitspattingen.
2. Stel regels op
Wanneer je gewoon op vakantie bent, pas je gewoonlijk je dagelijkse routine aan. Wanneer je thuisblijft zou je wel eens in je dagelijkse rituelen kunnen blijven hangen. Pak je staycation niet als een gewoon verlengd weekend aan, zorg dat je maximaal profiteert.
Wil je een vakantiegevoel garanderen? Zorg er dan voor dat er voorwaarden en regels zijn waar je je in principe aan moet houden.
Stel jezelf de volgende vragen:
- Wanneer begint je vakantie officieel? Ben je ‘op vakantie’ vanaf dat je vertrekt op het werk of wil je een dag om je voor te bereiden (door het huis op te ruimen bijvoorbeeld)? Of begint het na het weekend?
- Is het een familievakantie of ga je vooral focussen op weggaan met vrienden of is het hoog tijd voor wat me-time?
- Wat is het plan voor koken, kuisen, andere huishoudtaken? Beslis op voorhand hoe je dit gaat aanpakken zodat je hier geen tijd mee verliest tijdens je vakantie. Maar beslis ook met welke activiteiten je je zeker niet wil bezighouden.
- Is het oké om je e-mails te checken, je computer te gebruiken, te gamen...?
3. Plan je activiteiten
Het kan een zeer flexible plan zijn, maar maak wel een soort plan om je vakantie optimal te benutten. Vraag input van de kinderen en de volwassenen en zoek een soort balans, zodat niemand zich hoeft te vervelen en altijd iets heeft om naar uit te kijken.
Is structuur en routine belangrijk, creëer dan een soort schema. Ben je eerder spontaan, maak dan een lijstje met dingen die je wil gedaan hebben en kies er ’s morgens of de avond voordien 2 uit. Of laat ieder lid van het gezin de planning voor de dag kiezen (als ze oud genoeg zijn tenminste). Plan ook op tijd pauzes en maaltijden.
Staycation inspiratie: 15 tips
- Zoek uit wat er allemaal te doen is in je buurt. Vaak liggen er flyers in de supermarkt, de bibliotheek of een andere publieke plek. Hoplr, de Uitin-sites en verschillende Facebookgroepen over je gemeente kondigen ook vaak leuke activiteiten aan. Misschien is er een leuke zomerbar, nieuwe hotspot, een openluchtfilm, een cultuur- of rommelmarkt.
- Word een locale toerist. Bekijk je gemeente of stad alsof je er nog nooit geweest bent. Welke dingen heb je nog nooit gedaan?
- Geniet van de natuur. Bezoek een natuurgebied, ga kamperen, kayakken, vissen, wandelen, volg een fietsroute...
- Word nat! Ga naar een lokaal meer, de zee, of een (tropisch) zwembad, of blaas het zwembad in je tuin weer even op.
- Is er een sportevenement dat je kan bijwonen? Een voetbalmatch, paardenwedstrijd, of ga mini-golfen.
- Tijd om de bordspellen boven te halen? Ideaal voor een gezellige avond of om je thuis te amuseren tijdens een regenachtige dag.
- Plan een rondleiding. Misschien door een (kinder)museum, een interessant gebouw, of zelfs gewoon een stad in eigen land.
- Haal popcorn of pizza en zet je neer voor een filmmarathon. Creëer je eigen filmfestival. Je kan zelfs vrienden uitnodigen.
- Probeer iets nieuw. Misschien ben je nog nooit gaan bowlen, lasertag gaan spelen, probeerde je nog nooit een escape room, of wou je paintball of (binnen of buiten) muurklimmen altijd al eens een kans geven.
- Kook samen en ga samen inkopen doen op de markt.
- Boek een dagje in een spa, een conceptrestaurant waar je anders geen tijd voor hebt, verwen jezelf. Als de rest van de vakantie goedkoop is, dan is een dergelijke uitspatting misschien budgettair verantwoord.
- Bouw een feestje. Nodig familie en vrienden uit bij je thuis voor een bbq of een picknick in het park, rekening houdend met wat toegelaten is.
- Ga naar de zoo of een kinderboerderij, of bezoek een aquarium.
- Ga je eigen fruit plukken in een openbare boomgaard. Hier en daar stellen bioboeren hun landbouwgrond open om mensen in hun eigen oogst te laten voorzien.
- Kijk naar de sterren. Tijdens de vakantie kan je langer opblijven, want je moet ’s morgens misschien minder vroeg uit je bed.
Prioriteer lachen, rusten, en investeer in je sociale omgeving, maar ook in jezelf. Zorg ervoor dat je thuis altijd een beetje een vakantie is, zo heb je altijd een beetje een staycationgevoel.
(sjv) - Bron: Wellnessmama.com
1 juli 2020