Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

15 tips om je werk vóór de middag al (bijna) af te hebben

multitasking voormiddag
De voormiddag is één van de productiefste momenten van de dag. Toch moeten velen onder ons zich nog haasten om hun taken af te krijgen vlak voor ze naar huis kunnen. Uitstelgedrag? Slechte planning? Wat ook de reden mag zijn, deze tips zorgen ervoor dat je het grootste deel van je werk kan afkrijgen vóór je lunchpauze.

Een relaxte namiddag waar je je alleen nog hoeft te bekommeren om zijprojecten of het afronden van bijkomende taken, zalig toch? De belangrijkste taken werden in de voormiddag al afgewerkt, dus die druk is al van je schouders gevallen. Maar hoe speel je dit klaar?

1. Plan!

Ja, een goede planning kan al veel doen. Stel daarom – liefst de avond ervoor – een werkschema op met de taken die je moet doen en wanneer je ze zal doen.

Hou je schema wel licht en verteerbaar. Hapklare taken houden je productief en geven je het gevoel dat je ook iets verwezenlijkt hebt.

Belangrijk : Blijf ook bij je schema!

2. Laat je bureau netjes achter

Plannen is niet het enige dat je op voorhand kunt doen. Een ordelijke werkplek kan ook al wonderen doen. Ben je een post-it klever en heb je overal kleine kattebelletjes hangen? Haal ze elke avond weer weg. Zo bespaar je jezelf de stress om ’s morgens een ‘to do’ van de dag ervoor te vinden.

3. Sta extra vroeg op

Meer te doen dan anders? Sta vroeger op! De ochtend is je productiefste moment dus het is beter om vroeger op te staan dan later te werken.

Het ideale uur om uit je bed te rollen bij een drukke dag is tussen 5.30 en 6.30 uur ’s morgens. Heb je een uitgebreide ochtend-/badkamerroutine, dan calculeer je dit best ook in en sta je nog wat vroeger op.

4. Sport

Begin je vroege ochtend met een gezonde dosis lichaamsbeweging. Het is bewezen dat ’s ochtends sporten ons productiever maakt. Het stimuleert ook onze hersenen waardoor we ons beter kunnen concentreren en nadenken.

5. Gun jezelf de tijd om je ‘flow zone’ te bereiken

Sommige mensen hebben hun tijd nodig om volledig ‘in the zone’ te geraken. Dat is het moment waarop je zo volledig één bent met je werk dat je haast in trance en op automatische piloot de ene na de andere taak volbrengt. Gun jezelf minstens 20 minuten om in deze ‘workflow’ terecht te komen.

6. Maak beslissingen onder de 60 seconden

Knopen doorhakken is een tijdrovende bezigheid en als je er geen timer op zet dan kan het wel eens meer tijd in beslag nemen dan nodig is. Kom je tijdens je werk op een tweesprong terecht en is er een beslissing nodig, beslis dan onder de minuut. Je keuze zal even goed zijn, maar finaler en zal minder tijd in beslag nemen.

7. Zet een hoofdtelefoon op

Een hoofdtelefoon verhoogt je focus. Het bant afleidingen - zoals muziek of storende conversaties - en het maakt je in een klap minder snel aanspreekbaar, waardoor je collega’s twee kaar nadenken voor ze je uit je flow halen.

8. Begin met de zwaarste taak

“Als je ’s morgens eerst een kikker eet dan zal dat waarschijnlijk het ergste zijn dat je de hele dag moet doen”, schreef Mark Twain ooit. Doe dus hetgeen waar je het meest tegen opziet eerst, dan heb je dat al achter de rug en moet je er niet meer aan denken.

Eenmaal je moeilijkste opdracht volbracht is, zal de rest van je dag eens zo productief zijn.

9. Doe je schrijfwerk zo vroeg mogelijk

Schrijven is mentaal één van de meest veeleisende taken. Maar schrijven is ook een goede oefening en zorgt ervoor dat je focus en productiviteit verhogen. Als je dus vroeg begint met schrijven, zal dat je schrijfniveau de rest van de dag alleen maar verhogen.

10. Vermijd pendelen

Moet je lang pendelen om naar je werk te gaan? Probeer dat dan zo goed mogelijk te vermijden.

Bescherm jezelf van tijdverspilling, want dat is waar pendelen meestal op neerkomt. Het zorgt voor stress en mentale chaos en kan je productiviteit helemaal doen crashen.

11. Beperk vergaderingen

Draai je al een tijdje mee in de bedrijfswereld? Dan weet je dat meetings meestal niet al te veel opleveren. Probeer ze daarom zo vaak mogelijk te vermijden, ook de telefonische vergaderingen beperk je best tot een minimum.

12. Begin je dag niet met je e-mail te checken

Iets dat al even tijdopslorpend is als vergaderingen is je elektronische post. Natuurlijk is het belangrijk om je mails te checken. Laat het gewoon niet je hele dag verpesten door het als eerste te doen. Probeer eerst zo veel mogelijk andere taken af te werken.

13. Blijf bij je routine

Noem het routine, noem het flow … Belangrijk is dat deze herhaalde handelingen steeds beter en sneller gaan elke keer je ze uitvoert. Heb je een routine die je goed ligt, blijf er dan bij. Het brengt je productiviteit in een stroomversnelling.

14. Zorg dat je comfortabel bent

Doe wat je moet doen om op je gemak te zijn. Voor sommige mensen is dat een uitgebreide badkamerroutine, voor anderen is dat gaan wandelen met de hond, mediteren of rustig ontbijten. Doe wat je moet doen om je goed te voelen. Met deze voorbereidende taken creëer je een productieve omgeving.

15. Beloon jezelf

Las voor jezelf een pauze in. En een eindlimiet voor je taken. Schakel desnoods een timer in, er zal wel een app voor zijn. Wanneer het tijd is om te stoppen, stop dan ook. Overloop wat je gedaan hebt gekregen, wees trots en beloon jezelf.

(sjv) – Bron : Inc.com / Express.be 

17 oktober 2022
Anderen bekeken ook