Je job verloren? 5 tips om ermee om te gaan
Ontslagen worden kan je zelfbeeld helemaal onderuit halen. Toch kan het ook positieve gevolgen hebben!
De eerste reden lijkt logisch. Wie een job heeft wordt verondersteld om goed werk af te leveren. Met geknoei schiet je bedrijf niets op. Slechte prestaties, in de ruime zin van het woord, kunnen dan ook tot ontslag leiden. Vaak geciteerde voorbeelden zijn geldverspilling en slecht functioneren in groep.
Verveel je collega’s niet met verhalen over je echtscheiding of de martelgang van je zieke moeder. Op het werk moet je je persoonlijke problemen – toch eventjes– achter jou kunnen laten. Vermijd zeker dat je werk te lijden krijgt onder je privébesognes, want dan wordt de kans op ontslag wel heel groot.
Een goede start is het halve werk; een cv met leugens kan dus nooit de solide basis voor een prettige samenwerking vormen. Wees dus eerlijk en ken je jezelf geen titels of ervaring toe die je eigenlijk niet hebt. Als je werkgever achter de waarheid komt, zal hij immers niet mals zijn voor jou.
Tijdens je werkuren word je verondersteld om te werken. Gewoon thuisblijven of urenlang op het toilet of in de koffiekamer doorbrengen is dus geen goed idee voor wie zijn job wil behouden.
Heeft het bedrijf waar jij werkt mooie designmeubelen die ook bij jou thuis niet zouden misstaan? Bedwing dan jezelf en neem ze toch niet mee! Diefstal is namelijk een misdaad en altijd een reden voor ontslag. Hetzelfde geldt voor liegen: ook dat wordt niet geapprecieerd en kan het einde van je job inluiden.
Wie slaapt werkt niet, of het zou een tester van bedden en matrassen moeten zijn. Probeer dus uitgerust op je werk te verschijnen en reserveer het knappen van uiltjes voor thuis.
Vermijd ruzies op kantoor. Word niet boos als jij of je dochter die ook voor jouw bedrijf werkt een mooie promotie misloopt. Wees niet rancuneus en begin zeker niemand te koeioneren. Het zou voor jouw baas anders wel eens een reden kunnen zijn om je de laan uit te sturen.
Is het je ter ore gekomen dat je baas het aangelegd heeft met zijn secretaresse? Hou die wetenswaardigheid dan voor jezelf in plaats van ze op de werkvloer rond te bazuinen. Eerder vroeg dan laat zou je baas je dan wel eens kunnen ontslaan. Ook jammerklachten over hoe miserabel je job wel is laat je beter achterwege.
Een bankier werd ontslagen omdat hij tot tweemaal toe had geëjaculeerd in het glas van een aantrekkelijke vrouwelijke collega. Achteraf verklaarde hij dat hij opgewonden was geworden door de gedachte dat de lippen van de dame in kwestie het glas hadden aangeraakt. Zijn uitleg kon zijn vel niet meer redden … Ook op het eerste gezicht onschuldiger bedoelde seksuele ‘grapjes’ of handelingen laat je best achterwege.
Als je niet akkoord gaat met wat je baas allemaal van jou verlangt, is het best om daar met hem op een beleefde manier over te discussiëren. Pertinent alles weigeren wat hij jou opdraagt zal je carrière allerminst vooruit helpen.
Datingsites, porno, Facebook … Het kan aanlokkelijker lijken om naar dit soort sites te surfen dan om je te buigen over de Excel-tabellen en werkschema’s waar je je eigenlijk mee moet bezighouden. Maar als je werk je lief is, lijkt het toch aangewezen om je wat in te tomen. Je zou de eerste niet zijn die ontslag krijgt wegens ‘ongeoorloofd gebruik van internet op het werk’.
Lust je wel een glaasje? Drink dit dan in de beslotenheid van je huiskamer of op café en best nà de werkdag.
Een gevaarlijke … Steeds meer mensen blazen ook online stoom af, maar zoals dat gaat met sociaalnetwerksites bereiken je verzuchtingen vaak meer mensen dan je lief is. Boodschappen als “Mijn chef is een omhooggevallen eikel” of “Op mijn werk lopen enkel incompetente apen rond” zal je mee-facebookende of –twitterende baas niet bepaald enthousiast onthalen.
Bron: Businessinseder.com
16 augustus 2019Ontslagen worden kan je zelfbeeld helemaal onderuit halen. Toch kan het ook positieve gevolgen hebben!
Gaat jouw bloed wel eens koken door een collega? Neem dan de tijd om af te koelen, want zo'n ruzie kan verstrekkende gevolgen hebben...
Je grootste nachtmerrie? Dat is ongetwijfeld ontslagen worden terwijl je net denkt heel goed bezig te zijn.
Posts op social media kunnen wel degelijk verkeerd uitdraaien: bedrijven krijgen zo zicht op feiten die ze anders niet zouden geweten hebben.
Als werknemer zie je een ontslag soms helemaal niet aankomen. Toch is dit voor een werkgever meestal een weloverwogen beslissing.
“Kleinknecht vergeet dat de productiviteit van werknemers na jaren van groei ook een knik krijgt”, aldus Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Vergeet de sociale media niet! Ze kunnen je ongetwijfeld helpen. Maar houd wel deze do’s en don’ts in je achterhoofd.
Je komt thuis van een echte rotdag op het werk en het is sterker dan jezelf: je laat je volledig gaan op de sociale media. Welke gevolgen kan het hebben?
Ben je iemand die áltijd zeven wekkers zet en dan nog niet wakker wordt? Al slapend geld verdienen, is een droom van velen. Wist je dat het écht kan?