Operaties steeds vaker uitgevoerd door robot
Niet enkel in fabrieken is automatisatie een tendens, ook in ziekenhuizen worden complexe ingrepen en operaties steeds vaker door robots uitgevoerd!
Een grote vaart loopt het misschien niet en we moeten waarschijnlijk niet massaal voor onze jobs beginnen vrezen, maar de opkomst van slimme en motorisch gesofisticeerde robots valt niet te ontkennen. Zo zouden ze al in staat zijn om volgende jobs uit te oefenen.
Roomservice, receptie, onderhoud … In Japan is er al een hotel dat gebruik maakt van actroids en in Californië wordt er geïnvesteerd in Botlr-robots. Deze robots kunnen gezichten en stemmen herkennen, opdrachten verstaan en uitvoeren, en zelf hun weg vinden in de hotels.
Het is maar een kleine stap van receptionist in een hotel naar receptionist bij andere bedrijven. Het Japanse Kokoro dat ook de Japanse hotels van robots voorziet, ontwikkelde ook “Saya”. Saya kent 700 zinnen, kan menselijk gedrag nabootsen en basisconversaties onderhouden. De perfecte manier voor bedrijven om te besparen, want een maandloon is niet meer nodig, en toch een zeker niveau van menselijke interactie te garanderen.
Vroeger werden er vaak kinderen ingezet in Dubai als jockeys tijdens kamelenraces. Hoe kleiner en lichter, hoe meer kans om te winnen. Ondertussen is dat bij wet verboden, maar in plaats van voor volwassen mensen te kiezen, wordt er nu beroep gedaan op robots. Deze lichtgewicht robots zien eruit als echte jockeys, maar werken vaak op afstandsbediening en wegen een pak minder.
Je kan de RoboThespian nu al bewonderen als gids in musea en als hoofdrolspeler in een theaterstuk van Kafka. Deze verfijnde robot werd ontwikkeld door het Britse Engineered Arts en kan zingen, monologen afsteken en grappen maken, maar ook reageren op zijn publiek en zijn tekst naargelang de reacties erop aanpassen.
Van een acteur naar een muzikant. Toyota ontwikkelde een robot die evengoed viool zou kunnen spelen als mensen. Hun robot kreeg maar liefst zeventien kunstmatige gewrichten in zijn handen en armen, die moeten ervoor zorgen dat ze hun instrumenten even fijn kunnen bespelen als een menselijke muzikant.
Wie het niet gelooft kan altijd eens de Z-machines opzoeken. Een band die volledig bestaat uit robots.
Vergeet de klassieke keukenrobot, de Foxbot brengt de keukenrobot naar een ongekend niveau en wordt zelfs ingezet als keukenhulp in restaurants. Zo snijdt deze humanoïde robot noedels als geen ander en valt er niet met hem te concurreren qua snelheid en productiviteit.
Johnson & Johnson houdt zich niet alleen bezig met het ontwikkelen van geneesmiddelen, maar zoekt ook naar praktische oplossingen voor ziekenhuizen en andere medische praktijken. Zo kan hun Sedasys-robot verdovingen toedienen aan patiënten. De Food and Drug Administration gaf het project al zijn goedkeuring. Goed nieuws voor ziekenhuizen en hun patiënten, want per ingreep kost het Sedasys-systeem maar iets van een 150 euro, terwijl een anesthesist van vlees en bloed al gemakkelijk het vijfvoudige kost.
Meer en meer chirurgen doen beroep op robotarmen om motorisch fijn of juist belastend en lang werk te doen. Hierdoor kunnen ze hun werk vanachter een scherm uitvoeren met een bestuursknuppel. Robotarmen worden immers niet moe en kunnen daardoor nauwkeuriger werken. Al hebben ze momenteel dus nog wel menselijke begeleiding nodig.
Robot Bob, de patrouillerobot van de universiteit van Birmingham, lijkt nog in niets op Robocop of Chappie, maar kan met zijn 3D-sensoren en camera’s wel indringers signaleren. Momenteel werkt hij wel enkel ondersteunend en kan hij nog geen menselijke bewakers vervangen, want de robot kan op eigen houtje nog geen trappen beklimmen of de achtervolging inzetten.
Het Amerikaanse leger maakt al gebruik van robotsoldaten: de Talon Robots. Hoewel ze er eerder uitzien als minitanks, zijn het wel degelijk platformachtige robots die vooral worden ingezet voor ontmijningsopdrachten. Het Amerikaanse leger is blijkbaar tevreden over deze artificiële soldaten, want er zijn plannen om de komende 30 jaar ook gesofisticeerdere exemplaren te ontwikkelen die kunnen ingezet worden op het slagveld.
In Tokio wordt de ChihiraAico ingezet om de klanten te begroeten, te lachen en te zingen in warenhuizen, maar ook Nestlé zet hun sociale robot ‘Pepper’ (ontwikkeld door Softbank Corp) in als Nescafé-ambassadeur.
Ergens is het logisch dat de bankensector steeds meer investeert in zelfstandigere datasystemen. Computers kunnen meer data onthouden en sneller verwerken. Ze kunnen worden geprogrammeerd om complexe algoritmes te gebruiken om zo maximale resultaten te bereiken. Eigenlijk bezitten ze alle kwaliteiten om onderbouwde financiële beslissingen te nemen. Het was dan ook maar een kwestie van tijd voor de eerste robo-adviseurs het daglicht zagen.
Momenteel worden er al dergelijke adviseurs gebruikt, zoals de SigFig, die zelfs al enkele portfolio’s van cliënten beheert.
Officieel heeft Associated Press nog geen robots in dienst. Wel maken ze al gebruik van een automatisch computersysteem dat al meer dan 3.000 automatische nieuwsberichten genereerde. Het programma schrijft voornamelijk artikels over jaarresultaten van ondernemingen, maar dat is waarschijnlijk nog maar het begin. Als het computersysteem blijft groeien en uitbreiden en op termijn kan geïmplementeerd worden in een robot, dan zouden redacties er wel eens heel anders uit kunnen gaan zien.
Goed, echte iRobot-taferelen zitten er nog niet tussen. Wil je zelf berekenen hoeveel kans jouw job maakt om overgenomen te worden door robots? Bereken het hier!
(sjv) – Bron : Express.be
25 september 2018Niet enkel in fabrieken is automatisatie een tendens, ook in ziekenhuizen worden complexe ingrepen en operaties steeds vaker door robots uitgevoerd!
Het merendeel van wat je dokter doet, kan een robot beter. Dat beweert Gina Siddiqui, een studente geneeskunde aan de University of Pennsylvania.
Er zijn nog steeds heel veel jobs die stevige weerstand bieden tegen de technologische evolutie. We lijsten er enkele voor je op...
Bij Toyota blijkt een omgekeerde evolutie gaande op robotvlak. Daar worden immers robots op hun beurt weer vervangen door menselijke arbeidskrachten.
Meer en meer jobs worden uitbesteed aan robots. Een Japans hotel kiest er nu ook voor om robots in te zetten voor het onthaal.
Leerkrachten spenderen tot 40% van hun werktijd, zo’n 13 uur per week, aan activiteiten die door artificiële intelligentie kunnen worden geautomatiseerd.
Wat als je dit jaar al als jobstudent gewerkt hebt? Mag je dan nog steeds een studentenovereenkomst tekenen? En hoeveel verdien je als jobstudent?
Project Engineer Eline en Team Leader Anton zijn ijverige en ambitieuze medewerkers van Pfizer. Het menselijke aspect van het farmabedrijf triggert hen enorm. “Wat we hier doen, kun je niet alleen.”
Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen.