Ontslag nemen
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Hoe snel verander jij van job?

12 to do’s alvorens je ontslag te geven

ontslag nemen
De manier waarop je vertrekt, heeft wel degelijk gevolgen. Zelfs financiële.

1. Help met de overgang

Help het “gat” vullen dat door je vertrek ontstaat. Je kan aanbieden om je opvolger op te leiden. Of vragen aan je baas naar de prioriteiten tijdens je laatste werkdagen. Je professionalisme tijdens je laatste werkweken zal zeker herinnerd worden en dit kan altijd helpen als toekomstige potentiële werkgevers je referenties checken.

2. Lijst je taken op

Wat houdt je functie exact in? Welke taken heb je allemaal? De kans is groot dat je leidinggevenden en collega’s dit niet tot in het detail weten, en dan is het moeilijk je opvolger snel in te werken. Als je jouw taken een voor een oplijst, zal dit een grote hulp betekenen.

3. Update je cv en LinkedInprofiel

Het is makkelijker om dit te doen op het moment dat alle details nog fris in je geheugen zitten. Heb je nog geen nieuwe job, dan kan je tijdens je opzeg op je LinkedInprofiel melden dat je openstaat voor nieuwe opportuniteiten. Zorg wel dat je detailleert welke soort job je precies zoekt, anders weet je netwerk niet hoe ze je precies kunnen helpen.

4. Schrijf aanbevelingen op LinkedIn

Schrijf aanbevelingen op LinkedIn voor je leidinggevenden, collega’s en andere sleutelspelers. Dit zal je reputatie ten goede komen én zal helpen om zelf ook aanbevelingen te krijgen.

5. Vraag expliciet naar aanbevelingen

Je kan ook expliciet vragen naar LinkedIn aanbevelingen bij je leidinggevenden, klanten, leveranciers en teamleden. Op het moment dat je nog effectief aan het werk bent, is de kans groter van er te ontvangen.

6. Bewaar je realisaties

Een portfolio van je werk is erg belangrijk voor toekomstige sollicitaties. Zorg dat je enkele realisaties bewaart voor later. Let wel dat je geen geheime of gevoelige info kopieert. Check ook of je de contactgegevens van de collega’s hebt waarmee je in contact wil blijven. In sommige bedrijven zal de toegang tot je pc direct worden afgesloten eenmaal je je ontslag hebt gegeven, zorg dus dat je op tijd het nodige verzamelt.

7. Blijf nederig

Weersta de verleiding om je collega’s en baas super enthousiast te vertellen over je nieuwe job. Ook als dit een gigantische verbetering is. Het enige resultaat zal zijn dat je je bijna-ex-collega’s van je vervreemdt.

8. Zeg “dank u”

Neem de tijd om even langs te lopen bij je belangrijkste collega’s. Ook naar iedereen een e-mail sturen om afscheid te nemen, zal je reputatie ten goede komen.

9. Blijf vriendelijk

Zelfs al heb je redenen om onvriendelijk te zijn of haat je je job en baas, je hebt er niets bij te winnen om dit ook effectief te zeggen. Mensen hebben een sterk geheugen als het over kritiek gaat. Je weet nooit of toekomstige potentiële werkgevers je vroeger management zullen contacteren om je referenties te checken. Of wie weet kom je binnen een paar jaar ex-collega’s opnieuw tegen als klant, leverancier of zelfs als collega.

10. Informeer je over de blijvende voordelen als ex-werknemer

Wat gebeurt er met je opgebouwd verlof en anciënniteit? Wat met je hospitalisatieverzekering van het werk? Hoe zit het met je opgebouwd aanvullend pensioen? De hr-afdeling kan je ongetwijfeld het nodige toelichten.

11. Vertrek niet zonder plan

Als je je ontslag geeft zonder zicht op een nieuwe job, beslis dan op voorhand welke richting je uit wil en welke mogelijkheden er zijn.

12. Maak een financieel plan

Neem de tijd om je maandelijks budget in kaart te brengen als je nog geen nieuwe job hebt of als je minder zal verdienen. Bereken hoeveel spaargeld je zal moeten gebruiken.

(mr) 

handdruk 18 september 2018
Anderen bekeken ook