Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

12 grote blunders tijdens videomeetings

onprofessionele videcall
Een videomeeting is ongetwijfeld dé manier om tijdens de huidige coronacrisis in contact te blijven met je baas en collega’s. Maar let op: want het is niet omdat je vanuit je zetel kunt vergaderen, dat je de werketiquette zomaar overboord moet zwieren.

1. Klank zonder beeld

Nu jij je baas en collega’s weken of zelfs maanden aan een stuk niet in het echt kunt zien, is het echt wel een must om je camera in te schakelen. Elkaar zien is cruciaal om het gevoel van continuïteit en verbondenheid te behouden. Een videomeeting is daar momenteel de enige manier voor.

2. Videobellen voor álles

Een videogesprek mag dan wel goed zijn om voeling te houden met het werk, maar je moet ook niet overdrijven. Als een klus geklaard kan worden door even te mailen, zet dan geen videomeeting op poten voor enkele luttele minuten. Al helemaal niet als iedereen het druk, druk, druk heeft.

3. Net iets té veel klank

Vergeet niet dat elk geluid op de achtergrond versterkt wordt. Als je dus met meer dan twee virtueel vergadert, demp dan regelmatig je geluid of gebruik een koptelefoon. Schakel je microfoon op tijd en stond ook weer in om je eigen zeg te kunnen doen. Doe je dat niet? Dan verander je in een mum van tijd in het muurbloempje van de werkvloer, en krijgt je professionele imago een fikse deuk.

4. De roddelbox

De privéchat van een videomeeting is niet altijd zo privé. De host kan elke vergadering immers op zijn of haar computer bewaren. Denk dus twee keer na vooraleer je tegen een fijne collega je gal begint te spuwen over je baas.

5. Niet aandachtig genoeg

Deelt je baas regelmatig zijn scherm tijdens een videomeeting? Wees dan voorzichtig, want big brother is watching you. Op sommige platformen kan de host heel zorgvuldig monitoren wie aandachtig is, en wie niet. Hoe? Als je langer dan dertig seconden buiten het scherm van de meeting klikt, dan krijgt de host een melding. Vooral docenten maken van die functie gebruik ...

6. Te laat!

Of je nu op de werkvloer bent of in je luie zetel zit, op tijd komen getuigt altijd van respect. Doe je dat niet? Dan geef je al snel de indruk dat je het allemaal niet zo serieus neemt.

7. Een hemd op een joggingsbroek

Het is niet onlogisch dat je voor een videomeeting snel die slobbertrui wisselt voor een deftig hemd. Je wilt er natuurlijk professioneel uitzien. Maar vergeet ook niet die joggingbroek uit te trekken en je in een mooie broek te wurmen. Wat als je peuter staat te balanceren op de zetel, of je hond zich uitleeft op je kabels? Hou er rekening mee dat je misschien onverwachts recht moet springen.

8. Geen oogcontact

Oogcontact is belangrijk, ook in een virtuele omgeving. Zo geef je je gesprekspartners meteen het gevoel dat je hen rechtstreeks aanspreekt, ook al zit er misschien honderd kilometer tussen jullie.

9. Chaotische achtergrond

Kinderen die door je scherm hoppen, je partner die druk in de keuken aan het koken is. Als er veel te zien is op je achtergrond, leidt dat de aandacht meteen af. Zet je ergens rustig, of gebruik simpelweg een neutrale, virtuele achtergrond.

VIDEO: 5 cameratips voor online meetings, videocalls en webinars

10. Technische problemen

Check of je internetverbinding stabiel genoeg is voor de videomeeting effectief van start gaat. Als je op het laatste moment je router opnieuw moet opstarten, kom je wellicht te laat in de meeting.

11. De zoete inval

Heb je de ene videomeeting na de andere? Vermijd dan dat iedereen zomaar kan ‘binnenvallen’. Werk met een wachtkamerfunctie zodat je je deelnemers moet toelaten vooraleer ze effectief kunnen deelnemen.

12. Meneer (of mevrouw) populair

Iedereen doet het: tijdens het werk een WhatsApp-berichtje naar vrienden sturen, of chatten via Facebook. Vergeet niet je meldingen uit te schakelen, nog voor de meeting van start gaat. Niets zo vervelend als honderden bliepjes die het gesprek verstoren.

E-GIDS: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(dt/em)

25 november 2020
Anderen bekeken ook