Vergrijzing zet ergonomie terug op de agenda
Aangezien we allen wat langer gaan moeten werken, schuift een gezonde werkomgeving steeds hoger op de agenda van bedrijven...
Alles start met een goede slaaphouding. Leg je op je rug of op je zij. Mensen met lage rugpijn slapen beter niet op hun buik, want dat zorgt voor een onnodige draaiing van je wervelkolom met blokkades tot gevolg.
We liggen gemiddeld zo’n zeven uur per dag in bed. Daarom is het geen overbodige luxe om te investeren in een degelijk hoofdkussen en een goede matras.
Ook een goede houding overdag is een must. Breng je schouders naar achteren en omlaag en trek je kin lichtjes in, dat zorgt meteen voor een rechte rug. Zit je dagelijks in een bureaustoel? Zorg dan dat je rug de leuning raakt.
Zit je de hele dag aan een bureau? Investeer dan zeker in een goede stoel, want deze zorgt voor rug- en zitsteun. Comfort is heel belangrijk, kies daarom voor een verstelbare stoel. Misschien is een stabureau wel een goed alternatief!
Een zitbal is perfect om beweeglijk te zitten. Bovendien is zo’n bal helemaal niet duur. Ideaal voor thuiswerkers. Je houding is meteen goed en je kunt er allerlei oefeningen op doen. Let wel dat de bal de juiste grootte heeft en wissel regelmatig af met een gewone stoel.
Heb je iets laten vallen? Het is erg belangrijk om het op de juiste manier op te rapen. Ga door je knieën, hou je rug recht en houd het voorwerp dicht tegen je lichaam.
Beweging is niet alleen goed voor de gezondheid, het voorkomt en vermindert ook lage rugpijn. Wandel tijdens telefoongesprekken of kies voor een glas water in plaats van een volledige fles zodat je regelmatig moet opstaan om bij te vullen. Is de winkel om de hoek? Wandel er dan even naartoe in plaats van de auto te nemen. Hoe meer je beweegt, hoe sterker je rug zal worden.
Je hoeft zeker geen spierbundel te zijn, maar een beetje training doet wonderen. Dat de bekken- en onderrugspieren belangrijk zijn voor je rug, wist je waarschijnlijk al. Maar ook stevige buikspieren ondersteunen je lichaamshouding.
Heb je een stressvolle job? Neem dan regelmatig de tijd om even tot rust te komen. In stressvolle situaties trekken je spieren samen en dat leidt tot pijn. Ook ontspannen sporten is belangrijk. Warm je goed op voor je er volledig invliegt en stretch achteraf.
Een paar uur rusten in de zetel, heerlijk toch? Af en toe eens rusten helpt bij rugklachten. Maar beperk je rusttijd zodat je spieren niet verstijven.
Zorg dat je strijkplank, de lavabo en het aanrecht afgestemd zijn op je lengte. Als deze te laag of te hoog zijn, oefen je onnodige druk uit op je onderrugspieren. Toch te laag? Spreid dan je benen, dan zak je vanzelf al wat centimeters.
Het is niet makkelijk om voortdurend aan je rug te denken. Vandaag de dag kun je beroep doen op technologie om je aan je een goede houding te herinneren. Denk maar aan een activity tracker of apps voor op je smartphone.
(dt/em)
26 augustus 2019Aangezien we allen wat langer gaan moeten werken, schuift een gezonde werkomgeving steeds hoger op de agenda van bedrijven...
Bureaustoelen moeten comfortabel zitten, maar vooral ergonomisch zijn. Zeker als je urenlang aan je bureau gekluisterd zit. Hoe kies je de beste werkstoel?
Minder zitten, meer bewegen: dat is in 4 woorden wat expert Erik Gerritsen aanraadt aan al wie hele dagen zittend moet werken.
We verliezen wel eens tijd met nutteloze dingen of omdat we een inefficiënte planning hebben opgesteld. Hoe benut je je werkdag optimaal?
Wil je meer bewegen tijdens de kantooruren? Zet je schrap voor deze 7 zogenoemde ‘deskercises’.
We eten gezond en doen aan sport. Maar we verwaarlozen onze lichaamshouding tijdens bureauwerk. “Mensen zitten vaak vast in hun gewoontes.”
Wie niet goed uitgerust is, voelt zich 's ochtends alles behalve fit. Enkele tips om toch vol energie op te staan!
Soms hebben we er te weinig tijd voor, en toch is sporten goed voor ons. Maar wat als je kan werken én sporten tegelijk, en zo meteen een pak tijd wint?
Mensen met een zittend beroep zullen het maar al te goed kennen: steken in de onderrug, pijnlijke polsen, storende hoofdpijn ...