Langer werken verhoogt risico op alcoholprobleem
Wie professioneel lange uren klopt, heeft verhoogde kans op een alcoholverslaving. Dat is het besluit van recent onderzoek aan de University of Otago.
Indien nodig wordt in een 50-tal bedrijven waar risicovol alcoholgebruik wordt vastgesteld, een alcoholbeleid op poten gezet. Dat is een van de acties uit het plan waarmee Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) alcoholmisbruik wil bestrijden. "Alcoholmisbruik gaat niet alleen over alcoholverslaving", benadrukt Vanackere.
In Vlaanderen gebruikt zowat 12 procent van de mannen te veel alcohol, wat betekent dat men wekelijks minstens 21 glazen drinkt. Bij de vrouwen bereikt 5 procent de 'problematische' grens van 14 glazen.
Met een aantal acties die nu worden opgestart, wil Vanackere potentiële probleemdrinkers vroegtijdig aanspreken.
(24/11/2007)
7 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wie professioneel lange uren klopt, heeft verhoogde kans op een alcoholverslaving. Dat is het besluit van recent onderzoek aan de University of Otago.
Een bonus geven aan werkgevers die ex-verslaafden aanwerven is een van de maatregelen die Iain Duncan Smith in Groot-Brittannië wil doorvoeren ...
Alcohol kan volgens wetenschappers uit Nieuw-Zeeland bepaalde voordelen opleveren voor jonge werknemers alsook voor de organisaties waarvoor zij werken.
Cadeaus krijgen, wie kan daar nu tegen zijn? Toch durven die attenties al eens verkeerd overkomen. Zeker in grote bedrijven wordt er wel eens geblunderd.
Door alcohol- of druggebruik gaat men slecht functioneren binnen de job. Dat blijkt uit Q-ADO 1.0, een onlinevragenlijst over alcohol- en drugbeleid binnen organisaties, die is opgesteld door de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).
Opgelet wie alcohol nuttigt op kantoor, wordt sneller dronken dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Birmingham.
Een glaasje wijn kan smaken na een dag hard labeur, weten ook de Britten. In Groot-Brittannië drinkt maar liefst vier op de tien werknemers door de week een alcoholhoudend drankje bij het thuiskomen.
Arbeidsvraag: “Mijn werkgever wil een alcoholslot op mijn bedrijfswagen installeren. Bovendien zou ik dit zelf moeten betalen. Kan dat zomaar?”
Stel je voor: je hebt net een nieuwe job gevonden maar je vorige werkgever verrast jou opeens met een interessant tegenvoorstel. Ga je erop in of niet?