Ongewenst gedrag
Vorige

1 van 245

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je op verbaal geweld op het werk?

11 vormen van seksuele intimidatie op het werk

Seksuele intimidatie kan voorkomen tussen collega’s, maar ook tussen leidinggevenden en ondergeschikten én bestaat uit maar liefst elf verschillende vormen …
#

Het is niet langer een taboe – in tegenstelling tot vroeger – om te praten over ongewenste intimiteiten die plaatsvinden op het werk. Belangrijk is om signalen te herkennen en zo snel mogelijk je baas of personeelsmanager op de hoogte brengen van ongewenste gebeurtenissen.

Volgens de wet is ongewenst seksueel gedrag op het werk het volgende: elke vorm van verbaal, niet-verbaal of lichamelijk gedrag van seksuele aard waarvan degene die zich er schuldig aan maakt, weet of zou moeten weten dat het afbreuk doet aan de waardigheid van vrouwen en mannen op het werk.

Verschillende vormen van seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie hoeft dus niet per se lichamelijk te zijn. Bepaalde opmerkingen of gedragingen kunnen evengoed seksueel getint zijn en als ongepast worden ervaren.

De elf verschillende vormen:

Verbaal

1. Seksueel getinte opmerkingen maken of seksuele getinte sms’jes, e-mails of brieven sturen

2. Intieme vragen stellen over andermans privéleven

3. Afspraakjes, gericht op seksueel contact, voorstellen

Niet-verbaal

4. Iemand lang aanstaren

5. Seksueel getinte afbeeldingen tonen, bijvoorbeeld op de werkvloer zelf of via het internet/intranet

6. Seksueel gerichte gebaren maken

Fysiek

7. Vastpakken, arm om schouder leggen, ‘knijpen’

8. Iemand proberen te kussen

9. Iemand expres de doorgang versperren

10. Aanranding

11. Verkrachting

Risicogroepen?

Seksueel ongewenst gedrag komt overal voor, maar bepaalde sectoren hebben net iets meer te maken met seksuele intimidatie dan andere. Zo krijgen onder andere zowel vrouwelijke als mannelijke politieagenten, vrouwelijke assistenten, verpleegkundigen, verzorgers, buschauffeurs, treinconducteurs en verkopers te kampen met ongewenst gedrag.

Vooral jonge, alleenstaande vrouwen en vrouwen met een tijdelijk contract maken extra kans om slachtoffer te worden van seksuele intimidatie.

(nm) – Bron: Werkforum.nl 

30 juli 2012
Anderen bekeken ook