10.000 trainingsuren

“‘Ligt talent vast of is alles ontwikkelbaar en niets aangeboren?’ (Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)
Dag Jan,
Frederik Anseel
“‘Ligt talent vast of is alles ontwikkelbaar en niets aangeboren?’ (Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)

Het is al een tijdje geleden dat we elkaar nog geschreven hebben. We doen dat eigenlijk te weinig, vind je niet? Ik werd de afgelopen dagen veel aangesproken over je stuk van vorige week. Talent is overschat, zei je. Zonder uitzonderlijke inspanningen lever je geen topprestaties. Klopt. Een onderzoeker heeft ooit uitgevogeld dat iedereen 10.000 uur training nodig heeft om aan de top te geraken, of het nu muziek, sport, of business is. 10.000 uur. Dat is tien jaar lang elke dag drie uur oefenen. Heb jij tien jaar lang elke dag drie uur geoefend op je stukjes, Jan? Ik niet. Maar misschien zitten we nog niet aan onze top.

IQ is talent

Dat geeft ons wat om naar uit te kijken, moet je maar denken. Het probleem met die stelling is dat ik vroeger op deze plaats al beweerd heb dat IQ de belangrijkste factor is die succes bepaalt. IQ is talent. IQ bepaalt hoe ver we het schoppen, op school en op het werk. Maar IQ is aangeboren. Dat vergeten mensen niet. ‘Hoe zit dat nu’, vragen ze dan. ‘Uw vriend Denys zegt dat talent overschat wordt en dat we vooral hard moeten werken.’ Mooie streek, Jan, ik mag het hier weer uitleggen.

Ik wil er mij niet vanaf maken met de gebruikelijke nature-nurture uitleg. Dat de waarheid in het midden ligt. Dat je aangeboren talent nodig hebt, maar zonder hard werken er ook niet komt. Nee, hoe het echt zit, is in deze eigenlijk minder belangrijk.

Dixit Frank Vandenbroucke

Het is hoe je erover denkt. Grof gesteld kunnen we mensen in twee kampen indelen. Sommige mensen geloven dat talent en karakter vastliggen en weinig kunnen veranderen. Een fixed mindset, heet dat in de woorden van onderzoekster Carol Dweck. Anderen zijn er echter van overtuigd dat niets aangeboren is en alles ontwikkelbaar, als je maar genoeg moeite doet. Een growth mindset.

Die onbewuste overtuigingen hebben belangrijke gevolgen. Als je overtuigd bent dat mensen niet kunnen veranderen, dan heeft het geen zin dat je veel inspanningen levert. Je hebt talent of je hebt het niet. Geen beter voorbeeld dan de overleden wielrenner Frank Vandenbroucke. Van kindsbeen werd hij opgehemeld om zijn unieke talent. En dat had zijn gevolgen. Over zijn collega's zei hij ooit: ‘Die jongens moeten een hele winter hard trainen om in vorm te raken. Met mijn talent heb ik aan een week genoeg.’ 

Faalangst en stress

Onderzoek toont echter aan dat mensen met deze overtuiging zich bij tegenslagen snel laten ontmoedigen en zich enkel toeleggen op die zaken waar ze in uitblinken. Veel moeten oefenen is voor hen een teken van zwakte. Falen toont dat je geen talent hebt. Faalangst en stress is dan ook hun deel.

Jan, je hebt gelijk. We kunnen inderdaad beter geloven dat talent overschat is. Dan houden we langer vol en hebben we meer plezier in wat we doen. En misschien worden we ooit wel echt top.

Je vriend,
Frederik

(fa) 

29 juni 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook