Liever seks met baas dan LinkedIn
Werknemers willen liever hogerop via een vluggertje met hun baas dan via hun netwerk op LinkedIn, zo blijkt uit onderzoek. Van Jobat krijg je alle details.
De man had via LinkedIn contacten onderhouden met een rechtstreekse concurrent van zijn ex-werkgever - bij wie hij nu in dienst is - en moet daar nu stevig voor boeten. Het argument van de rechter: de ex-werknemer heeft het ‘relatiebeding’ geschonden.
Het relatiebeding is een bepaling in de arbeidsovereenkomst op grond waarvan het de werknemer niet is toegestaan om na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst (commerciële) contacten te onderhouden met relaties van de werkgever.
De beschuldigde was sinds 31 maart 2010 in onderling overleg uit elkaar met Crypsys. Hij was er vier jaar verkoopsdirecteur. In de verbrekingsovereenkomst werd een clausule ingebouwd die stelde dat de werknemer 1 jaar lang geen contacten mocht onderhouden met een aantal concurrenten, waaronder Sophos. Wanneer deze overeenkomst toch geschonden wordt, moest de ex-werknemer 10.000 euro boete betalen, vermeerderd met 1.000 euro per dag dat hij hiermee zou doorgaan!
Vanaf half juni trad de man in vaste dienst bij Exclusive en had hij via dat bedrijf contacten met Sophos. Voldoende voor zijn ex-werkgever om de gerechtsprocedure in werking te stellen. De man werd in augustus vorig jaar veroordeeld tot een geldboete van 20.000 euro.
De ex-verkoopsdirecteur liet zich echter niet van zijn stuk brengen en ging door met zijn plannen. Hij negeerde een ‘njet’ van zijn ex-werkgever om aanwezig te zijn op een lunchvergadering van zijn nieuwe baas, vroeg een offerte aan bij Sophos en legde via LinkedIn contacten met werknemers van deze laatste. Uitgaande van deze drie overtredingen, eiste Crypsys daarom 30.000 euro boete van zijn ex-werknemer.
De man kon bewijzen dat hij niet deelnam aan de lunch met zijn nieuwe werknemer, maar kon de twee andere aantijgingen niet weerleggen, wat hem in totaal nu 40.000 euro lichter maakt. Je zou verwachten dat een verkoopsdirecteur slimmer was…
Ook in België kan er een concurrentieverbod in een contract in een arbeidsovereenkomst worden opgenomen. Dit verbod geldt voor maximaal 12 maanden vanaf het einde van de arbeidsovereenkomst en is bovendien geografisch beperkt tot de plaatsen waar de werknemer de werkgever concurrentie kan aandoen. Daarbij wordt gelet op de aard van de onderneming en haar actieradius. Het is in ieder geval beperkt tot het Belgische grondgebied. Onder bepaalde voorwaarden kan hier wel van afgeweken worden.
(jn) – Bron: Webwereld.nl
7 april 2011Werknemers willen liever hogerop via een vluggertje met hun baas dan via hun netwerk op LinkedIn, zo blijkt uit onderzoek. Van Jobat krijg je alle details.
LinkedIn, de sociaalnetwerksite voor professioneel gebruik, heeft zopas een onderzoek gedaan naar zijn gebruikers ...
LinkedIn is een handige tool om je netwerk uit te bouwen. Zorg er wel voor dat jouw profiel er zo professioneel mogelijk uitziet.
De meeste mensen krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.
Hoe zeg je best 'neen' tegen anderen en waar moet je rekening mee houden?
De zogenaamde millennial managers komen opzetten. Zij staan vaak voor de uitdaging om teamleden ouder dan henzelf aan te sturen.
De sector van chemie en farma had nog nooit zoveel vacatures. Maar de meeste van die openstaande jobs zijn bestemd voor talent uit het TSO.
In 2023 veranderen enkele maatregelen rond je werk en loon ingrijpend. We zetten met Jobat de belangrijkste op een rijtje.
Uit onderzoek blijkt dat veel personeelsleden in openbare diensten vaak met geweld in contact komen tijdens hun diensturen. We zetten de cijfers op een rijtje.