Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 281

Volgende
Volgend artikel:

Etiquette in het sollicitatiegesprek: 10 tips

10 vervelende sollicitatievragen & hun antwoorden

Hoe vervelende sollicitatievragen beantwoorden?
Sollicitatiegesprekken kunnen ongemakkelijk zijn, bijvoorbeeld als er pittige vragen worden gesteld. Maar met de nodige handigheid kan je ze ontwijken...

Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is daarbij ontzettend belangrijk. Wat je zeker niet mag vergeten, is om na te denken over de moeilijke sollicitatievragen die eventueel gesteld kunnen worden. Probeer rustig te blijven tijdens het gesprek, zodat je je zorgvuldig voorbereide antwoorden ook daadwerkelijk nog kan herinneren. Blijf in ieder geval altijd dichtbij jezelf. Wees eerlijk, maar niet té.

10 vervelende sollicitatievragen & hun antwoorden

1. Hoe verklaar je dat gat in je CV?

Tegenwoordig zien werkgevers het steeds vaker door alle ontslagen die de laatste tijd gevallen zijn. Wat je potentiële werkgever wil zien, is dat je niet stil gezeten hebt. Benoem wat je in die periode hebt gedaan. En dat kan van alles zijn: vrijwilligerswerk, freelance opdrachten, maar bijvoorbeeld ook mantelzorg of een reis door Australië. Redenen genoeg dus om een gat in je cv te verklaren, maar wees wel eerlijk en relevant.

Een ‘gat’ in je cv komt zeker niet altijd door ontslag. “Zo heb ik bijvoorbeeld een coachee die na zijn middelbaar eerst een paar jaar is gaan werken voor hij aan zijn universitaire studies begonnen is”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. “In zijn deel over ‘werkervaring’ gaapt er dus zogezegd een gat van 5 jaar. Een andere coachee is er een jaar tussenuit geweest op wereldreis. Het kan ook gewoon zijn dat je een time-out genomen hebt, een periode voor je ouders hebt gezorgd, een lange tijd ziek bent geweest …”

“Als je referenties hebt, is dit hét moment om ze aan te halen: zij kunnen aangeven wat je in ‘de tussentijd’ gedaan hebt, of misschien wil een vroegere baas wel aangeven hoe fijn hij het vond om met je samen te werken. Wees gewoon eerlijk over het gat in je CV en keer het om naar een sterkte. Wat heb je uit die periode geleerd? Welke ervaring heb je opgedaan die je maakt tot wie je vandaag bent? Ook in een periode van werkloosheid kan je enorm veel bijleren, opleidingen volgen, korte interims doen, een taal bijschaven, ...”

E-GIDS: Zo maak je een CV met impact

2. Vertel eens meer over jezelf

Negen van de tien keer de eerste vraag tijdens een sollicitatie en direct ook de eerste valkuil waar je in kan trappen. Waarom? Omdat je geneigd bent om te veel te vertellen. Je hoeft niet al heel je cv door te nemen. Laat in een of twee minuten zien wie je bent, wees niet te persoonlijk, hou je aan de feiten van je carrière en studies die relevant zijn voor de functie.

Het is een zeer open vraag. Je kan er nog alle richtingen mee uit. “Je kan het hier hebben over je sterktes en hoe je zal kunnen bijdragen tot het team en het bedrijf”, zegt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. “Langs de ene kant zal de interviewer geïnteresseerd zijn in WAT je vertelt, maar ook HOE je het vertelt zegt heel veel over je: enthousiast, positief, stil, bedeesd… Je kan eventueel een quote citeren, van iemand die je bewondert, die samenvat wat jij gelooft over jezelf. Verpak wat je te vertellen hebt in een zeer korte presentatie over je professionele prestaties.”

3. Waarom zouden we jou moeten aannemen?

Een moeilijke sollicitatievraag, omdat dit hét moment is om jezelf nog een keer neer te zetten als de perfecte kandidaat voor deze functie. Ga dan niet de vaardigheden en competenties benoemen die letterlijk in de functieomschrijving staan. Bedenk juist concrete voorbeelden die daarbij aansluiten.

“Heb je al eens een job gedaan die lijkt op degene waar je nu voor solliciteert? Vertel de interviewer dan zonder aarzelen hoe je hebt bijgedragen aan de core van het bedrijf. Indien je geen gelijkaardige ervaring in het verleden hebt opgebouwd, kan je aantonen welke talenten je hebt waardoor je wel in aanmerking komt voor de functie en waarom je geïnteresseerd bent in juist die positie.”

4. Vertel eens over een moment dat je gefaald hebt of een moment dat je je diep schaamde

“De sleutel van een goed antwoord hier is om aan te tonen dat je van je falen of schaamte een succes hebt gemaakt. Dat je het hebt kunnen ‘om-tunen’ naar iets waar je een waardevolle les uit hebt geleerd. Neem eventueel een moment alsof je deze vraag niet had zien komen…”, lacht loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

Iedereen maakt fouten. Zelfs succesvolle bedrijfsleiders zoals Steve Jobs of Mark Zuckerberg. Als je je fouten gewoon toegeeft, is er niets aan de hand. “Gewoon je verontschuldigingen aanbieden, je fout herstellen en verder werken is (hopelijk) je manier van werken. Als dat zo is, geef dan gerust toe dat je ervan houdt om dingen open te bespreken en dat je er een punt van maakt om ervaringen te delen, zowel fijne als minder fijne, zodat anderen ervan kunnen leren.”

Lees ook: 5 redenen waarom je fouten moét maken

5. Wat is je grootste zwakte? (een echte zwakte en niet één vermomd als sterkte)

Hier kan je moeilijk ontsnappen aan het omdraaien van je minder fijne kanten naar iets positiefs. Geef gewoon toe welke ‘zwaktes’ je hebt en toon aan hoe je er mee aan de slag bent gegaan om ze minder storend te maken (voor jezelf of voor de anderen). “Een voorbeeld zou kunnen zijn dat je zeer veeleisend bent én dat je geleerd hebt dat iedereen zijn unieke talenten heeft. Als je solliciteert voor een functie waar je niet rechtstreeks de nodige ervaring voor hebt, is het nu ook het moment om dat gat dicht te rijden. Welke andere gerelateerde ervaring heb je wel die je kan helpen in het aantonen van je bekwaamheid? Houd zeker een paar voorbeelden bij de hand.”

6. Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Werkgevers willen zien of je de ambitie hebt om jezelf te blijven ontwikkelen. Vertel hoe de functie je kan helpen om persoonlijk door te groeien. Blijf wel relevant voor je toekomstige werkgever. Als je solliciteert naar een hele commerciële salesfunctie, en je geeft aan dat je de ambitie hebt om over vijf jaar schapenherder te zijn, dan zal het niet goed overkomen. Beter is te vertellen dat je een leidinggevende functie ambieert of je juist wilt specialiseren in één bepaalde richting.

7. Waarom solliciteer je voor een lagere positie?

“Omdat er niet gediscrimineerd mag worden op leeftijd, kan een mooi antwoord zijn. Je kan altijd aangeven dat je brede ervaring buiten het gevraagde expertiseveld je de juiste kandidaat maakt. Of: je professionele ervaringen hebben je voorbereid om een nieuwe carrière in een ander domein op te starten en je kijkt er heel erg naar uit.”

“Leg de nadruk op de kwaliteit die je brengt, je nieuwe en frisse perspectieven. Deze opportuniteit geeft je ook de kans om de firma te leren kennen van binnenuit en doorgroeien kan eventueel later nog … Je bent er dus niet vies van om terug lager of onderaan de ladder te beginnen. Je ervaringen hebben je een betrouwbare business partner en werknemer gemaakt, ervaringen die je maar al te graag deelt met je collega’s in je nieuwe positie. Je zit ook niet voor niets bij de interviewer, dat wil immers zeggen dat jij de controle van de CV’s al doorgeraakt bent!”

Overgekwalificeerd? Zo krijg je toch de job

8. Ben je ooit ontslagen? Indien ja, waarom?

Deze vraag zien de meesten niet graag komen… Wie geeft er graag toe dat hij of zij ontslagen is geweest? Daar kunnen nochtans goede (economische) redenen voor zijn die niet direct iets met jou persoonlijk te maken hebben.

“Zelf ben ik 2 keer ontslagen geweest … en ik ben absoluut niet beschaamd om dat toe te geven”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. “In beide gevallen was ik consultant. In 2010 werd ik ontslagen (door de crisis) omdat ik als manager meer kostte dan opbracht (er kwamen te weinig betalende opdrachten binnen). Ik was zwaar aangedaan en boos toen het gebeurde en mijn enige doel was: ‘Ik zal eens tonen dat ik snel terug werk zal vinden dat zelfs nog beter betaalt...’ Wat me ook lukte. In 2012 werd ik om dezelfde reden ontslagen. Eigenlijk was dit laatste ontslag een godsgeschenk. Al op de eerste dag in mijn nieuwe job voelde ik dat ik te snel en tegen mijn intuïtie beslist had. De consulting firma zelf paste niet echt bij mij en ik had het gevoel dat ik niet meer bezig was met een job die me gelukkig maakte...”

“Een goede raad: geef gewoon toe wat er gebeurd is (zelfs al heb je een fout gemaakt), en vertel dat je er veel uit geleerd hebt. Bijvoorbeeld: er kwam een nieuwe manager die liever een oude bekende in zijn team wou waardoor jij moest vertrekken, of miscommunicatie over de verwachtingen van beide kanten waardoor er besloten werd je contract te beëindigen, …” “Zorg ervoor dat je vorige managers of firma’s niet zwart maakt. Dat zorgt er enkel voor dat je bitter overkomt, anderen de schuld geeft en zelf geen verantwoordelijkheid draagt. Niet echt het beeld dat je van jezelf wilt achterlaten bij een sollicitatiegesprek…”

9. Vertel eens over een collega die zijn werk niet naar behoren deed… hoe heb je die situatie aangepakt?

De manier waarop je omgaat met een collega die zijn werk niet goed doet vertelt veel over de manier waarop je in een moeilijke situatie met mensen omgaat en kan ook inzicht geven over hoe je met moeilijke klanten of leveranciers zou omgaan. “Als je kan aangeven dat je eerst met de persoon in kwestie het gesprek bent aangegaan om te weten wat er juist speelde, toon je eigenlijk aan dat je in staat bent met een moeilijke situatie om te gaan in plaats van in stilte te lijden. Het is tevens een voorbeeld van het feit dat je niet zomaar je conclusie trekt en oordeelt, maar een mensen-mens bent dat doorheen een moeilijke situatie wilt groeien naar datgene wat het zou moeten zijn.”

10. Wat is je huidige salaris? Wat wil je bij ons verdienen?

Regelrechte valkuilen, deze sollicitatievragen. Begin je net aan je carrière, verdiep je dan in wat normaal is binnen jouw vakgebied met de ervaring die je hebt. Dan heb je in ieder geval voor jezelf een beeld van wat je mag verwachten. Nog beter is om te antwoorden met het feit dat je je huidige salaris niet belangrijk vindt en dat het draait om wat een relevante vergoeding is voor de functie waarvoor je nu solliciteert. Zeker als je naar een hogere functie solliciteert of een totaal andere richting op gaat, is dit eigenlijk het beste antwoord dat je kan geven.

E-GIDS: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

(mr) 

Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook vragen? Je kan hen vinden op 19 verschillende locaties in Vlaanderen.

10 maart 2019
Anderen bekeken ook