Leer luisteren in 5 simpele stappen
Luister jij altijd even aandachtig naar je collega's of baas? Deze 5 technieken maken van je baas, je collega's, maar ook van jezelf een goede luisteraar.
Eén beeld zegt soms meer dan duizend woorden en zo is het ook met hoe we overkomen bij de ander. Want of het nu tijdens een sollicitatiegesprek, een klantencontact of netwerkevent is: een eerste indruk kan je introductie maken of kraken.
Niet alleen wat je zegt is belangrijk, ook je algemene houding en je lichaamstaal spreken letterlijk boekdelen en kunnen jouw eerste indruk zowel op een positieve als negatieve manier beïnvloeden. Vooral de eerste seconden zijn van belang: in deze korte tijdspanne velt ons brein (en dat van onze gesprekspartner) een oordeel over de ander.
CHECK: Let op bij het lezen van lichaamstaal
Door je bewust te zijn van je gedrag en je non-verbale signalen kun je je eigen eerste indruk verbeteren en optimaliseren. Deze tips en tricks kunnen jou hierbij helpen.
Vanzelfsprekend voor de een, een uitdaging voor de ander. Niemand verliest graag zijn of haar kostbare tijd aan laatkomers, zeker niet in een professionele omgeving. Te laat aankomen op een afspraak kan doen uitschijnen dat je het allemaal niet zo serieus meent.
Vertrek desnoods wat vroeger en bouw voldoende marge in (file onderweg, parkeerplaats zoeken, aanmelden in het gebouw, …). Lijkt het erop dat je toch wat te laat zou aankomen? Verwittig dan zo vlug mogelijk (liefst telefonisch) en verontschuldig je bij aankomst voor de vertraging.
Door je gesprekspartner recht in de ogen te kijken, laat je zien dat je niets te verbergen hebt. Je toont hiermee dat je zelfvertrouwen hebt en (op een professionele manier) oprecht in iemand geïnteresseerd bent. Probeer vooral niet naast iemand heen te praten: het komt niet alleen ongeïnteresseerd maar ook onbeleefd over.
Let wel: hoe mooi de oogkleur van je gesprekspartner ook mag zijn, zoek een evenwicht en probeer vooral niet te staren: niet iedereen voelt zich hier comfortabel mee.
Een glimlach bezorgt je een positieve, vriendelijke en sympathieke indruk. Bovendien is je gesprekspartner in de meeste gevallen geneigd om ook mee te (glim)lachen: win-winsituatie! Overdrijf hier evenwel niet mee: een glimlach of licht humoristische aanpak werkt wel, maar een bulderende onemanshow is wat te veel van het goede.
Extra: Waarom lachen op het werk noodzakelijk is (... maar niet altijd)
Niks mis met een uitgebreide kennis van het West-Vlaamse, Antwerpse of Limburgse dialect maar probeer bij voorkeur toch zo neutraal mogelijk te praten. Zo voorkom je dat je misbegrepen wordt door mensen die uit een andere regio komen.
Vergeet ook niet te luisteren naar je gesprekspartner en onderbreek hem of haar niet. Wees hoffelijk en wees een heer (of dame) in het communicatieverkeer.
Draai je lichaam naar de persoon tegen wie je praat. Zit je samen met meerdere personen? Draai je dan even kort naar iedereen en kijk hen even recht in de ogen. Vermijd gekruiste armen want dat komt defensief over. Hangende schouders wijzen dan weer op een passieve en ongeïnteresseerde persoonlijkheid.
Slechte dag gehad? Probeer het te relativeren en hou je negatieve gedachten en frustraties thuis. Niemand zit te wachten om als klaagmuur of praatpaal naar jouw geklaag en gezeur te luisteren. Een positieve mindset daarentegen opent deuren en zorgt voor een aangename sfeer.
Ontdek: 4 stappen om zélf een positieve mindset te creëren
Wacht niet af tot de ander begint te praten maar begin zelf een gesprek. Zo kom je over als een spontaan persoon waarmee het makkelijk samenwerken is.
Kies een gepaste outfit en zet zo jezelf als een stijlvol en verzorgd persoon in de kijker. Een jogging is perfect om mee te joggen maar een no-go tijdens een professionele afspraak. Poets je tanden, knip je nagels en verzorg je kapsel. Een stuk kauwgom kan jouw adem verfrissen maar gooi het weg zodra je aankomt bij je gesprekspartner.
Bereid je goed voor op het gesprek en stel gerichte en relevante vragen. Heb je een sollicitatiegesprek, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van het reilen en zeilen van het bedrijf. Ga je naar een netwerkevent, doe dan eventueel wat voorbereidend opzoekingswerk over je mogelijke gesprekspartners en zoek aanknopingspunten waarmee je met hen een gesprek kunt beginnen.
Lees ook: Solliciteren in stijl (E-gids)
Last but not least: wees vooral jezelf. Wie zichzelf anders voordoet dan hij of zij werkelijk is, valt al gauw door de mand. Geen perfecte eerste indruk die daar iets aan kan veranderen.
(fd)
18 november 2022Luister jij altijd even aandachtig naar je collega's of baas? Deze 5 technieken maken van je baas, je collega's, maar ook van jezelf een goede luisteraar.
Een goede communicatie bevordert de sfeer op de werkvloer én de band met je collega’s. Deze vijf tips stimuleren een transparante communicatie op de werkvloer.
Je kantoor verdient een glimlach. Diverse studies wijzen op de positieve invloed van humor op de werkplek. Van minder stress tot meer productiviteit.
Door je contacten uit te breiden, open je deuren naar nieuwe opportuniteiten voor je persoonlijke én professionele ontwikkeling.
Solliciteren op een vacature is business as usual. Maar een persoonlijke aanbeveling laat uiteraard een diepere indruk na. Daarom leer je best netwerken.
Ben je net afgestudeerd en vind je het moeilijk om talenten op je cv te noteren? Misschien ben je een echte teamspeler of communicatiewonder? Ontdek het hier!
Soms zegt één blik meer dan duizend woorden. Toch ben je maar beter genuanceerd wanneer je de lichaamstaal van je gesprekspartner probeert te lezen.
Een overeenkomst bezegelen met een handdruk, dat voelde de laatste maanden nogal gekunsteld. Gaan we na de zomer weer handen schudden en kussen op de werkvloer?
Twijfel je over je professionele imago? Hier zijn enkele basispunten en -waarden om op te letten: