Fuck it en maak don’t-dolijstjes!
To-dolijstjes bezorgen je vaak stress. Het gevolg? Je voelt je onproductief en komt in een negatieve spiraal terecht. De oplossing? De fuck-it-therapie!
Als je tegen een taak opziet, ga je automatisch dingen doen die leuker zijn. Je bureau opruimen is ineens wel plezant, of thuiswerkers vinden het huishouden ineens héééééééél boeiend. Beloon jezelf daarom met iets passends. Heb je het vervelend werk snel afgehandeld? Dan heb je een extra lekkere lunch verdiend, bijvoorbeeld.
Duidelijke deadlines zijn effectief en werken het beste als ze door anderen zijn opgelegd. Als vervelend werk blijft liggen, moet je voor jezelf een deadline stellen.
Maak duidelijke afspraken met jezelf. Het is belangrijk daarbij te beseffen dat je sowieso enkele valkuilen op je pad zal tegenkomen. Zet bijvoorbeeld een wekker. Geef jezelf 1 uur voor die taak (die normaal iets langer dan een uur duurt). Nu moet je wel gas geven. Go go go!
Doe de test: Hoe efficiënt ben jij?
Soms kan je een collega laten meehelpen, en is de klus in een half uur geklaard. Al te vaak hebben we misschien niet 100% meteen een idee hoe aan een taak te beginnen.
Door een collega erbij te betrekken en hem/haar het voortouw te laten nemen, ben je soms veel sneller vetrokken, of kom je zélf tot inzicht hoe het best van start te gaan. Met twee realiseer je nu eenmaal meer dan alleen.
Er komen mensen binnenlopen of ze bellen je. Je mailprogramma staat open, waardoor je onderaan je scherm steeds meldingen ziet verschijnen. Misschien liggen er dingen op je bureau of heb je massa’s post-its met to do’s op je pc kleven.
Haal alles weg, zet alle afleiders uit, schakel je telefoon uit of door. Doe je deur dicht. Werk je in een open kantoor? Zet dan een koptelefoon op, desnoods zonder muziek. Zo geef je het signaal onbereikbaar te zijn.
3 tips: Hoe werk je geconcentreerd in een open kantoorlandschap?
Wanneer je opziet tegen een taak, vaak onbewust, verlaag in dat geval de drempels die je tegenhouden. Maak het werk minder groot, eng of ingewikkeld. Deel het op in kleine stukken, zorg dat alles wat je nodig hebt al klaar ligt.
Om iets snel af te handelen, is het allereerst belangrijk om er ook daadwerkelijk mee te beginnen. Dat klinkt logisch en simpel, maar toch is dit vaak wat mensen tegenhoudt. Er is een gevoelsmatig verschil tussen iets van plan zijn en ermee bezig zijn.
Al schrijft je maar een regel van een lastige e-mail, al leer je slechts enkele zinnen van die nieuwe taal, al heb je slechts één hoopje papieren opgeruimd op je bureau... je bent er dan tenminste aan begonnen. Dat geeft mentaal een verrassend effect. Je zal de taak willen afmaken.
Fuck it: Maak don’t-dolijstjes
Het behalen van een einddoel op zich geeft al voldoening. En als dat einddoel ver weg is, is ook je beloning ver weg. Beloon jezelf liever voor de acties die je onderneemt, wanneer je bijvoorbeeld een half uur gewerkt aan dat vervelend werk.
Dit hoeven overigens geen materiele cadeautjes te zijn. Het is meer het idee dat je er even bij stil staat en een gevoel van trots over je heen laat komen: het is weer gelukt!
Waarom is dat vervelend werk nodig? Natuurlijk omdat het op je to do-lijst staat, of iemand anders wil dat je het doet. Of je wordt ervoor betaald. Maar waarom moet je het écht doen? Waar zal deze taak toe bijdragen? Wie zal het helpen?
Als je dieper graaft, ontdek je waarom dat vervelend werk nuttig is. Als afwasser in een restaurant moet je niet denken aan al die vuile borden die nog moeten gedaan worden, maar dat op die propere borden eten kan geserveerd worden en dat je werk toelaat mensen een leuke avond te bezorgen.
Het belang van zinvol werk: Ontdek de 5de behoefte
Iets vervelend moeten doen, is niet plezant. Aanvaard dit. Het leven is niet altijd plezant. Soms moet je dingen doen die niet leuk zijn. En dan?
Je gedachten zullen vanzelf alle kanten opschieten als je iets vervelend moet doen. Dat is oké, dat is normaal. Angst, ontevredenheid, zin om iets leukers te gaan doen, om je mails te gaan checken of op social media te gaan kijken…
Laat je gedachten lopen, maar doe er niets mee. Als je eenmaal bezig bent, zullen je gedachten vanzelf kalmeren en zal je meer gefocust kunnen werken.
(mr) - Bron: Intermediar / Managersonline / Plantrainingen / Fastcompany
To-dolijstjes bezorgen je vaak stress. Het gevolg? Je voelt je onproductief en komt in een negatieve spiraal terecht. De oplossing? De fuck-it-therapie!
Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...
Een van de voornaamste oorzaken waardoor werknemers de werkdruk niet aankunnen, is omdat ze niet gelukkig zijn in hun job. Met deze 5 stappen kan je daar iets aan doen.
Een overvolle mailbox: het is een veelvoorkomend fenomeen op de werkvloer. Een situatie die stress oplevert en je uit je workflow haalt. Hoe raak je daar vanaf?
Stoïcisme is dé ideale levenshouding om een goede en evenwichtige carrière vol innerlijke rust te leiden. Echt iets voor zweverige types? Helemaal niet!
Hoe vaak zeg jij ‘ja’ terwijl je ‘nee’ denkt? Regelmatig? Dan is er werk aan de winkel. Want wie ‘nee’ kan zeggen, is gelukkiger...
Ook op werkvlak zijn er heel wat handige apps waarmee je niet alleen tijd en werk bespaart maar die jouw carrière zelfs kunnen boosten. Een overzicht!
Wie last heeft van uitstelgedrag ziet kleine klusjes meestal veranderen in grote monsters. Maar waarom blijven we dingen die we niet graag doen uitstellen?
Hoe werk je zo efficiënt mogelijk je taken af, zonder in te boeten op kwaliteit? Dat leggen we hier haarfijn aan je uit.