15 tips om de dag ontspannen te beginnen
Om je lichaam en geest te ontspannen heb je tools nodig. Voor, tijdens en na het werk. Deze tips zetten je op de goede weg!
Een onderzoek van Stanford University toont aan dat productiviteit niet verbonden is met het aantal uren dat je werkt. Workaholics presteren niet noodzakelijk meer dan mensen die een goede werk-privébalans hebben. Integendeel zelfs. Wie de grens van 50 uur werken per week overschrijdt, zal zien dat hij of zij minder productief zal zijn.
Investeer dus in je vrije tijd om zo optimaal te kunnen presteren op de werkvloer.
Makkelijker gezegd dan gedaan, zal je denken. Wie veel werkt, heeft de neiging om alle uitgestelde klusjes alsnog in het weekend te doen. Je inkopen, huishouden en verplichte sociale kalender kunnen dan je rustmomenten saboteren. Daarom enkele tips om een maximum aan vrije tijd uit je weekend te halen...
Al die uitgestelde karweitjes vallen niet onder de categorie “vrije tijd”. Hoewel je waarschijnlijk geen ander moment hebt gevonden om ze te doen, mag je ze je weekend niet laten overheersen. Plan je taken daarom vooraf, voorzie een bepaald moment, en stel prioriteiten.
Tijdens je drukke werkuren heb je geen tijd voor je gezin of familie, na je werk ben je vaak te moe om bewust tijd met hen te spenderen. Jammer, maar het is wel zo dat de meeste mensen met een drukke carrière amper hun familie zien of naast hun gezin lijken te leven.
Maak daarom tijd in je agenda voor tijd met je gezin of familie. Hang niet gewoon in hetzelfde huis rond, maar plan ook activiteiten samen. Maak een uitstap, speel een gezelschapsspel of ga lekker samen eten.
Het lijkt contradictorisch.: je wil ontspannen, maar je mag niet uitslapen. Uitslapen is onlosmakelijk verbonden met het weekend en een halfuurtje extra blijven liggen kan geen kwaad, maar lang uitslapen is nefast voor je slaap-waakcyclus. Je zal je tijdens het begin van de week meer moe voelen dan voor het weekend, omdat je ritme zich weer moet aanpassen.
Neem jezelf dus voor om op hetzelfde uur als altijd op te staan. Zo ben je er fris en vroeg bij én kan je meer van je weekend (en de werkweek) genieten.
Sta je dan toch vroeger op, reserveer dan de ochtend voor jezelf. De rest van de week staat misschien vol met familiebezoeken, sociale verplichtingen of andere activiteiten. Zorg dus voor wat me time vlak nadat je opstaat. Geniet van je ochtendroutine, een dampende tas koffie of thee en ontspan.
’s Ochtends een rondje gaan joggen of fietsen, of misschien trek je liever naar de fitness, is een goede manier om je dag energiek te starten. 10 minuten sporten is al genoeg om te ontstressen.
Kies ook een moment uit om je week te plannen. Een schema kan je werk overzichtelijker en dus minder stresserend maken. Misschien kan je zelfs tijd voorzien voor enkele klusjes, die je dan niet meer hoeft te doen tijdens het weekend. Een planning zal je productiviteit helpen, want je hoeft niet meer na te denken over wat en wanneer, je hoeft het gewoon nog te doen.
Soms is het aan te raden om eventjes uit je hectische ritme te stappen en een stapje terug te nemen. Het zal je perspectief geven en tijd. Stel jezelf vragen over de evolutie van je carrière, je toekomst, je opties en vooral ook over jezelf. Ben je nog gelukkig, voel je je goed, wat wil je bereiken? Regelmatig een moment inlassen om over deze dingen na te denken, zal je helpen om overzicht te houden en vermindert de kans op een burn-out.
Sommige mensen kiezen een offline-dag uit tijdens de week. Wij raden aan om het grootste deel van je weekend offline door te brengen en je bedrijfstelefoon uit te schakelen. Bereikbaar blijven tijdens het weekend zal voor een onbewust gevoel van stress blijven zorgen. Er zou zo eens een dringende vraag moeten binnenkomen via mail, een opdracht die je liever meteen wil opstarten, problemen die je paniekmodus activeren … maar eigenlijk kan het allemaal wachten tot maandag.
Kan je echt geen heel weekend offline gaan? Plan dan je online-momenten in, zodat je nog steeds de controle hebt. Voorzie een moment om je berichten na te lezen of telefoontjes te plegen, zodat ze niet heel je dag overheersen.
Misschien heb je al een passie, misschien ben je nog op zoek. We hebben niet allemaal het geluk om van onze passie onze (droom)job te maken. Zorg daarom dat je wel nog met favoriete bezigheid, talent of interesse kan bezig zijn in je vrije tijd. Vul je weekend met dingen waar je van geniet en waar je jezelf in kan verliezen. Je zal er ontspannen en volledig herbronnen uitkomen.
Dit hoeft geen groot of levensgevaarlijk avontuur te zijn. Het kan iets klein zijn dat je misschien een beetje uit je comfortzone haalt, eindelijk dat ene ding doen dat je altijd al hebt willen doen, of iets waar je echt naar kan uitkijken. Je kan bijvoorbeeld gaan zeilwagenrijden aan de kust, een last-minute citytrip boeken, of gewoon naar een concert gaan kijken.
Het zal je weekend memorabel maken en het geeft je iets om naar uit te kijken én op terug te blikken. Prettig weekend!
(sjv) – Bron : Express.be
2 juni 2020Om je lichaam en geest te ontspannen heb je tools nodig. Voor, tijdens en na het werk. Deze tips zetten je op de goede weg!
Kom jij maar moeilijk tot rust? Ben jij voortdurend aan het piekeren en krijg je daar ontzettend veel stress van? Overweeg dan eens de volgende tips ...
Eens goed uitslapen in het weekend, kan de opgelopen slaapachterstand van een hele week keihard werken niet goedmaken.
Wat doen wereldtoppers zoals Bill Gates en Anna Wintour tijdens hun weekend? En welke gewoontes kunnen we overnemen?
In plaats van af te tellen tot het weekend begint, doe je er goed aan om die laatste uurtjes optimaal te gebruiken. Ga een fantastische werkweek tegemoet!
Ruim een kwart van de werknemers zegt de waarheid te verdraaien wanneer collega’s of vrienden vragen wat zij in het weekend hebben gedaan ...
We spenderen decennia aan werken en kloppen vaak meer dan 40 uren per week. Hoe kan je dan een burn-out vermijden? 13 tips!
Weekends zijn heilig. Om het maximum eruit te halen, laat je de volgende overtuigingen best achterwege, want voor je het weet is het weekend weer voorbij.
De krapte op onze arbeidsmarkt is alomtegenwoordig. Maar in welke sectoren kunnen we ook de komende jaren de meeste vacatures verwachten?