Opleidingen
Vorige

1 van 242

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

10 tips bij het leren van een vreemde taal

Wel eens jaloers op mensen die van de ene naar de andere taal switchen alsof het niets is? Belgen zijn over het algemeen gekend om hun multilinguïsme, maar toch zouden we graag andere talen nog beter beheersen of er eentje meer spreken, toch? Hoe kan je dat het beste doen?
#

Matthew Youlden werkt voor Babbel.com, een website die mensen helpt om een extra taal te leren, en spreekt zelf 9 talen en begrijpt er zelfs 21(!). Hij wordt door zijn collega’s dan ook wel eens een ‘talenkameleon’ genoemd, maar zelf bestempelt hij zichzelf als een sociolinguïst.

Wie beter om advies te geven bij het leren van een nieuwe taal?

1. Neem een taalbad

Met andere woorden: dompel je helemaal onder in de taal en de cultuur van de taal. Matthew noemt het de 360°-aanpak. “Ik probeer te denken, te schrijven, en zelfs tegen mezelf te praten in de te leren taal. Voor mij is het allerbelangrijkst om alles wat ik leer in de praktijk om te zetten – zij het een e-mail schrijven, tegen mezelf praten, bij het luisteren naar muziek…”

En daar stopt het niet bij, want volgens hem is het ook belangrijk om de manier van denken van de natives over te nemen. “Je aanpassen aan de manier van denken van de mensen die in het land geboren zijn of die de taal als moedertaal hebben, is voor mij de sleutel tot succes.”

2. Maak praktisch gebruik van de taal

Oefening baart kunst. Theorie blijft ook maar theorie als je achter je boeken blijft zitten. Probeer daarom om te communiceren met mensen die de taal als moedertaal hebben. Is dat geen optie? Probeer dan om een film te bekijken of zelf een tekst te schrijven in de te leren taal.

3. Betrek vrienden of gelijkgezinden

Een conversation buddy is een motivatie. Iemand die samen met jou die andere taal wil leren beheersen, is erg handig. Zo kan je samen conversaties oefenen en zal je steeds beter willen worden als je ziet dat je partner beter wordt.

4. Praat tegen jezelf

Heb je geen partner gevonden om samen de taal te leren of om je gesprekken te oefenen? Geen zorgen! Het is niet altijd evident om iemand te vinden om samen te oefenen, al helemaal niet als je iemand zoekt die dezelfde taal machtig is. Praat daarom gerust tegen jezelf. Zo kan je je vocabulaire oefenen en je uitspraak op punt stellen.

Op termijn zal je daardoor ook zelfzekerder worden en genoeg zelfvertrouwen hebben om een conversatie te starten met iemand anders.

5. Amuseer je!

Daag jezelf uit om het leuk te houden. Maak er bijvoorbeeld een spelletje van. Matthew en zijn broer zijn allebei gepassioneerd door het leren van nieuwe talen. Zo schreven zij bijvoorbeeld liedjes in het Grieks om zichzelf uit te dagen en ook gewoon omdat het leuk was om te doen. “Creëer een theaterstuk, een stripboek of schrijf een gedicht … in de nieuwe taal.”

6. Herontdek het kind in jezelf

Misschien vreemd advies, maar het is een feit dat kinderen veel sneller een vreemde taal leren dan volwassenen. Dat komt voor een groot deel waarschijnlijk omdat ze spontaner zijn. Ze maken zich geen zorgen over fouten maken, iets wat veel volwassenen blokkeert. Verder zijn ze speelser met taal, waardoor ze gemakkelijker leren.

7. Weet waarom je de taal leert

Als je de taal niet gaat gebruiken of onderhouden, dan is het vaak een tijdsverspilling. Als je weet dat je de taal kan gebruiken, dan zal je gemotiveerder zijn om de taal volledig te leren beheersen.

Wil je de taal leren om op te scheppen of omdat je je even verveelde, dan zal het waarschijnlijk geen lange termijn aanwinst zijn in je talencollectie.

8. Vergeet niet te luisteren

Sommige talen hebben eigen specifieke klanken die niet in je eigen taal voorkomen. Wil je deze klanken beheersen, dan moet je eerst goed luisteren. Zo kan je je mond- en keelspieren trainen om deze klanken na te bootsen en juist uit te spreken.

9. En ja, ook kijken

Sommige klanken hoor je wel, maar je hebt geen idee hoe deze gevormd worden. Dan moet je goed kijken hoe iemand deze uitspreekt en vormt. Weet je hoe deze mensen hun mond en lippen bewegen, probeer dit dan te imiteren.

10. Blijf niet in je comfortzone zitten

In het begin zal je niet alles begrijpen of niet snel genoeg op de juiste woorden komen. Dit hoort bij het leerproces. Je zal steeds sneller en beter worden. In het begin zal je je ongemakkelijk voelen en misschien zelfs in oncomfortabele situaties terechtkomen, maar het is maar door te oefenen dat je de taal echt zal leren.

Al doende zal je de taal intuïtiever gaan aanvoelen. Dat is één van de belangrijkste dingen die je kan leren en ook wat van een native een native maakt: intuïtie.

(sjv) - Bron: Express.be / fr.babbel.com 

28 november 2014
Anderen bekeken ook