6 praktische tips voor een modern cv
Sommige dingen lijken tijdens het schrijven misschien aan je geloofwaardigheid en professionaliteit bij te dragen, maar vaak doen ze dat net niet.
Sociale mediasites, zoals Twitter, LinkedIn en Facebook, kunnen je aan een job helpen. Sterker nog, ze kunnen je carrière de boost geven waar je zo naar verlangt, zolang je maar met de juiste mensen in contact komt. Maar natuurlijk is er ook een keerzijde: als je de sociale media verkeerd gebruikt, kunnen ze je carrière een fikse deuk geven. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat je best wel en niet doet.
Als je een job zoekt of je carrière een boost wil geven, dan is het belangrijk om jezelf ook online te laten zien. Zeker op vlak van vaardigheden en ervaring. Je sociale mediaprofielen helpen je bij het uitbreiden van je zoektocht en om meer aanzien binnen je vakgebied te verwerven. Dus neem zeker de tijd om je profielen te updaten. Liefst nog voor je aan je zoektocht begint.
Staan op je CV dezelfde werkgevers als op je profiel op LinkedIn? En komt de informatie op je Facebook-account overeen met info die ergens anders online staat? Het is niet erg als je op je CV je studentenjobs overslaat, want je wilt natuurlijk enkel de informatie meegeven die belangrijk is voor dat ene bedrijf. Erger is wanneer functietitels, bedrijfsnamen of periodes niet overeenstemmen met informatie die je online zet. Zo blaas je al meteen heel wat bruggen op met potentiële werkgevers.
Heb je jezelf al eens gegoogled? Waarschijnlijk vind je heel wat informatie terug waar je zelf van staat te kijken. Voor werkgevers is het dus makkelijk om bepaalde dingen over je te weten te komen, die je eigenlijk liever privé houdt. Als je online een foto vindt waarop je dronken bent, verwijder je die best zo snel mogelijk.
Dat kan door regelmatig naar netwerkevents te gaan, al kan het ook eenvoudiger. Maak connecties met mensen uit je sector, volg experten in je vakgebied en ga in gesprek. Of voeg jezelf toe aan LinkedIn- en Facebook-groepen die aansluiten bij je interesses en maak deel uit van discussies. Door op voorhand een netwerk uit te bouwen, kun je makkelijk het hoofd boven water houden als je je job verliest of zelf een nieuwe uitdaging zoekt.
Nu je een uitgebreid netwerk hebt, is het tijd om daar gebruik van te maken. Onthoud wel: geven is nemen. Dus hoe meer je anderen binnen je netwerk helpt, hoe groter de kans dat ze jou ook helpen wanneer je het nodig hebt. Hoe doe je dat? Simpel. Schrijf aanbevelingen op LinkedIn, stel je connecties voor aan andere interessante mensen of deel relevante artikels.
Deel je letterlijk alles met je vrienden? Denk toch maar twee keer na voor je een tweet de wereld instuurt, want je weet nooit wie het leest. Alles wat je deelt op je sociale mediaprofielen is ook terug te vinden via Google. Vergeet dat niet!
Een van de vele redenen waarom je ontslagen kunt worden, is ongepaste berichtgeving over het bedrijf waar je werkt. Het kan niet altijd rozengeur en maneschijn zijn op de werkvloer, maar hou je frustraties voor jezelf. Niet alleen kan het je je job kosten. Toekomstige werkgevers mijden ook liever iemand die slecht praat over een onderneming.
Deel je graag herinneringen van een onvergetelijke avond met je vrienden? Geen probleem, zolang enkel je vrienden het kunnen zien. Vergeet dus niet af en toe je privacy-instellingen te checken, zodat je losbandige foto’s en berichten niet gelezen worden door personen die invloed hebben op je carrière.
Je netwerk uitbreiden is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat je zomaar iedereen als vriend moet accepteren op sociale media. De regel is: kwaliteit boven kwantiteit. De eerste vraag die je jezelf moet stellen als iemand je toevoegt, is: hoe kan deze persoon mij helpen? De tweede vraag is: hoe kan ik die persoon helpen? Pas als jullie iets gemeenschappelijk hebben, weet je dat die persoon waardevol kan zijn.
Het is bewezen: iedereen kijkt weleens naar vacatures tijdens de werkuren. En dat is niet erg, zolang het niet opvalt. Gebruik dus zeker niet je professioneel e-mailaccount om te solliciteren, want dan weten je bazen in een mum van tijd dat je naar ander werk uitkijkt. En het laatste wat je wil, is ontslagen worden nog voor je een nieuwe job hebt gevonden.
(dt/em) - Bron: The Balance Careers
22 juni 2018Sommige dingen lijken tijdens het schrijven misschien aan je geloofwaardigheid en professionaliteit bij te dragen, maar vaak doen ze dat net niet.
Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Vergeet dan de social media niet!
Selfies zijn voor rekruteerders vaak een aanleiding om kandidaat-werknemers niet uit te nodigen op sollicitatiegesprek, zo blijkt.
De meeste kandidaten zijn zich bewust van de gevaren van Facebook, maar social media kunnen ook interessante deuren openen. Jo Caudron helpt je op weg …
Wie gebruik maakt van een sociaal medium als LinkedIn om een netwerk te onderhouden, kan maar beter een foto gebruiken die het juiste imago uitstraalt.
Bert is technieker elektriciteit bij Fluvius, daar kwamen al zijn wensen samen.
De zogenaamde millennial managers komen opzetten. Zij staan vaak voor de uitdaging om teamleden ouder dan henzelf aan te sturen.
Vandaag werken 600 vrijwilligers in een beurtrol om 24/7 bereikbaar te zijn aan de telefoon of via chat. Maar de dienst heeft steeds meer mensen nodig...
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.