Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 377

Volgende
Volgend artikel:

6 tips om gelijk te krijgen bij onderhandelingen

10 redenen waarom jij nooit rijk zal worden

In principe zou iedereen rijk en succesvol kunnen worden, maar vaak worden we tegengewerkt of saboteren we onszelf.

Ben je niet rijk geboren dan kan je het in principe alsnog worden. Rijkdom binnen krijgen met de paplepel is vast handig, maar selfmade succes smaakt na de vaak bittere inzet en de zoute tranen een stuk zoeter.

Toch lukt het lang niet iedereen om succes te boeken of om hun dromen te verzilveren. Lef, dromen en geluk hebben, zijn naast hard werken en je vindingrijkheid aanspreken vaste succesingrediënten. Maar er zijn nog aspecten die we wel eens over het hoofd zien, of die in onze weg komen.

Wil jij weten wat jou tegenhoudt om rijker te worden? Kijk eens of je deze succesbarrières kan identificeren:

1. Te veel bezig met sparen en niet genoeg met verdienen

Sparen is belangrijk om je vermogen op te bouwen, maar met enkel sparen kom je er niet. Veel mensen zijn zo gefocust op het sparen, dat ze amper buitenkomen en lijken te stoppen met leven. Niets uitgeven is niet genoeg om rijk te worden, het geeft je wel een spaarpot die je uiteindelijk zou kunnen investeren.

Het is beter om te focussen op ‘meer verdienen’: extra inkomstenbronnen zoeken, buiten je vaste salaris om.

2. Geen investeringen

Hoe kan je het budget dat je hebt, doen groeien? Door te investeren. Doe dit niet in het wilde weg, laat je adviseren. Dit kan op lange termijn (meest veilig) of op kortere termijn, maar daarvoor praat je best met een specialist en het is een groter risico.

3. Tevreden met huidige verloning

De meeste mensen zijn gebonden aan een uurloon en vaste werkuren. Er is weinig speling en weinig mogelijkheid tot groeien. Succesvolle ondernemers daarentegen kiezen vaker voor een verloning op basis van resultaat. Zo kan je je loon laten groeien naarmate je inzet en je productiviteit. Settle niet.

4. Gat in de hand

Leef naar je budget en niet erover. Natuurlijk moet je soms wat geld investeren om het terug te krijgen en af en toe kan dat gaan om grote bedragen, maar heb je drie merkzonnebrillen nodig en de laatste nieuwe sportwagen? Waarschijnlijk niet. Wacht tot je budget over hebt om je luxe extraatjes te veroorloven. Als je gespaarde centjes of je volledige maandloon opgaan aan afbetalingen en hebbedingen, dan ga je nooit kunnen doorgroeien.

Stel je prioriteiten en stem je budget daarop af. Wees doelgericht en spendeer je geld waar het je doelen ten goede komt.

5. Geen eigen droom

Eigen ideeën, eigen dromen en eigen doelen vergemakkelijken het proces een stuk. Een uniek idee en een persoonlijke missie houden je op het juiste pad. Maak je de dromen van iemand anders waar, dan zal die andere persoon er rijk van worden, jij waarschijnlijk niet.

6. Vastgeroest in de comfortzone

Het pad naar succes is zelden een snelweg met fluisterasfalt. Het is hobbelig, met bochten, en meestal niet al te goed voor je banden en carrosserie. Als er al een pad is, want vaak kan je dat nog volledig zelf beginnen leggen. Bereid je dus voor op het verlaten van je comfortzone.

Leer je snel aanpassen. Een positieve ingesteldheid kan daarbij wonderen doen. Omarm het ongemak, het is een uitdaging. Probeer er trots op te zijn en er een kick uit te halen, of probeer er de humor van in te zien. Wie weet ga je het wel leuk vinden. Maar vooral: hou je doel voor ogen. Alles is gemakkelijker als je weet waarvoor je het doet.

7. Geen doelen gesteld

Succes kom je amper ooit per ongeluk tegen. Je moet ervoor werken. Stel daarom doelen en prioriteiten. Iemand met een missie werkt doelgerichter en praktischer. Het is ook een pak motiverender en zal tegenslagen in perspectief helpen zetten.

Het is belangrijk om een doel voor ogen te hebben, zodat je weet wat je wil en waarvoor je werkt. Heb je geen doel voor ogen dan weet je niet waarvoor je werkt of wat je nu eigenlijk wil bereiken.

8. Inconsequent gespaard

Sparen is niet alles, schreven we eerder, maar dat neemt niet weg dat het wel helpt. De manier waarop je spaart is ook belangrijk. Veel mensen sparen enkel wat ze over hebben op het einde van de maand, nadat ze zowel de basics (huur, eten, vaste kosten) als hun extraatjes (feestjes, uitstappen, hebbedingen) hebben betaald. Dat is een verkeerde volgorde.

Je voorziet best een vast budget voor je basics en je spaarrekening. Betaal in het begin van de maand je huur en onkosten, maar ‘betaal’ ook je spaarrekening. Zet met andere woorden een vaste som op je rekening elke maand, iets waar je niet aan mag beknibbelen, en plan de rest van je uitgaven daar dan verder rond. Reken op voorhand uit wat je in principe zou kunnen missen of waar je nog op zou kunnen besparen. Heb je dan eens een extra goede maand, dan kan je wat meer sparen of wat meer uitgeven, of opzij zetten voor festivals, een restaurantbezoek of een nieuw gadget.

9. Geen risico’s genomen

Je kan natuurlijk afwachten tot het ideale moment zich voordoet of je kan gewoon de sprong wagen. Je zet zo druk op jezelf om actief naar je doel te werken. Je kan eeuwig wachten op het ‘juiste’ moment of je kan dat moment zelf in gang zetten en eraan werken.

Deze valkuil van veilig afwachten, hoort ook bij de comfortzone. Misschien ben je wel al actief naar je succes aan het werken, maar ben je daar nu ook in een veilige routine verzeild geraakt, waardoor je niet ziet dat je eigenlijk vastzit. Een nieuwe benadering, een fris idee, een risicovolle, onverwachte volgende stap kunnen je traject naar succes weer volledig opengooien.

Heb je een risico genomen en bleek dat geen goeie zet, dan heb je bijgeleerd en kan je weer verder. Je zal je tenminste nooit moeten afvragen “Wat als ik dat toen wel had gedurfd?”...

10. Te weinig zelfvertrouwen

Het grootste obstakel is vaak zelfvertrouwen. Wat je ook doet, kruip niet in de slachtofferrol. Ga niet denken dat rijk zijn enkel voor mensen uit rijke families is of mensen die politieke spelletjes spelen. Denk niet dat je zelf iets niet kan bereiken, omdat je minder kansen hebt gekregen. Zoek kansen, eis kansen, creëer kansen. Is je droom sterk genoeg? Ga er 100% voor.

Beslis om ergens voor te gaan, geloof in je eigen kunnen en laat je niet neerhalen als het even niet meezit. De grootste succesverhalen komen van mensen die als underdog begonnen zijn en meer dan één keer zijn moeten herbeginnen. Laat je inspireren en bedenk ondertussen hoe jij de beste versie van jezelf kunt zijn en je project of missie tot een goed einde kunt brengen.

(sjv) - Bron: Man Man

22 november 2018
Anderen bekeken ook