Hoe zal (of kan) ons leven er na Corona uitzien?
De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ‘on hold’. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’?
“Bedrijven zullen in het post-coronatijdperk meer aandacht besteden aan hygiëne”, stelt Tom Palmaerts van onderzoeksbureau Trendwolves. Dat gaat van het aanbieden van handgels tot meer mogelijkheden om handen te wassen op kantoor. Ook de tablet aan de receptie van uw bedrijf, waarmee elke bezoeker zich registreert, heeft zijn beste tijd gehad.
Collega’s meer ruimte geven en voldoende afstand bewaren wordt een belangrijke kwestie op kantoor. Bijvoorbeeld met tussenschotten. Die afstandsregels spelen ook mee op weg naar je werk. “Wie gaat nog tijdens de spits in een overvolle bus of tram zitten?”, vraagt Palmaerts zich af.
We zullen ook gevoeliger worden voor collega’s die ongezond zijn of ziek op het werk zitten. “Meer dan ooit is een zieke collega naast je onverantwoord en asociaal.”
Flexibiliteit wordt de norm, volgens het adviesbureau Boston Consulting Group. Ook qua werktijden. “Vergeet niet dat heel veel mensen de voorbije weken hun werkdag helemaal zelf hebben ingepland. Dat bracht stress met zich mee, maar het resulteerde vaak in flexibelere werkuren”, zegt Tom Palmaerts.
Bij economische crisissen, zoals de financiële crisis van 2008 en wellicht de huidige coronacrisis, komen schoolverlaters moeilijker aan de bak. “Maar een diploma maakt een groot verschil. Bij geschoolde technische profielen, zoals ingenieurs, denk ik bijvoorbeeld dat het effect van corona eerder beperkt zal zijn”, stelt Jan Denys van Randstad.
De coronacrisis heeft pinnen en vooral contactloos betalen een duwtje in de rug gegeven. “Bij leveringen zul je je handtekening bijvoorbeeld digitaal kunnen plaatsen. Besteldiensten zullen dit verder aanmoedigen, omdat het ook veiliger is voor hun personeel”, aldus Tom Palmaerts.
De voorbije weken stonden, met al die online meetings, in het teken van de grootste digitale training ooit. “Thuiswerk zal blijven. Niet voor de hele werkweek zoals nu. Maar we hebben genoeg voordelen geproefd, zoals minder verplaatsingen, om het ingeburgerd te houden”, denkt Tom Palmaerts. “Weet wel dat 60 procent van de jobs niet van thuis uit verricht kan worden”, vult Jan Denys aan.
Thuiswerk zal werkende ouders verplichten om huishoudelijke taken beter te verdelen, waardoor de gendernormen steeds meer zullen vervagen, oppert Boston Consulting Group.
Voor de (middle-)managers, die thuiswerk de voorbije weken met lange tanden hebben toegelaten, heeft Palmaerts één boodschap: “De klassieke, controlerende micromanager gaat in de toekomst beter op zoek naar een andere job.”
Marketingexpert Steven Van Belleghem verwijst naar bedrijven die in coronacrisis hun nek uitstaken, zoals 3D-printingexpert Materialize dat aangepaste deurkrukken maakte. Volgens hem wordt dat een brede trend op lange termijn. “Was authenticiteit de voorbije tien jaar een buzzword in het bedrijfsleven, dan wordt dat nu verantwoordelijkheid. Doing the right thing.”
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine
De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ‘on hold’. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’?
Bedrijven bereiden zich volop voor op het post corona-tijdperk. En deze vijf actiepunten horen daar waarschijnlijk bij.
Bedrijven zoeken naar alle mogelijke manieren om hun personeel tijdelijk minder te doen werken om de coronacrisis uit te zweten.
Steven Van Gucht heeft sinds de Coronacrisis z'n eigen naamgebaar in gebarentaal. Maar wat kun jij leren van deze viroloog en dierenarts?
De impact van de coronacrisis is niet alleen gigantisch op de economie, maar ook op jouw job. Al zijn er manieren om die impact te beperken.
Er is een tijd vóór en ná corona. Ook op de werkvloer. Gaat het om iets tijdelijks? Of wordt dit het nieuwe normaal?
Hoe tevreden ben je met je huidige functie? Twijfel je soms of dit wel de job is die je wil blijven doen? Doe de test.
Nu we met zijn allen ‘verbannen’ zijn tot ons kot, is thuiswerk de nieuwe norm. Maar wat als de crisis helemaal voorbij is? De voordelen zijn legio...
In de bouwsector is 1 op 10 van de medewerkers vrouw. Dat aandeel vrouwelijke medewerkers gaat (gelukkig) de hoogte in. Toch is de weg nog lang...