10 soorten sollicitaties: hoe pak je ze aan?
Er bestaan verschillende soorten sollicitatiegesprekken. Hierbij een overzicht van 10 verschillende soorten én tips om ze tot een goed einde te brengen.
Het klinkt misschien een beetje gek, maar iets wat je zeker niet mag vergeten is een map. Zo bewaar je al je papieren netjes op één plek. Handig om alles snel terug te vinden. Bovendien maak je meteen indruk met je zin voor organisatie. Scoren maar!
Niet één, maar verschillende kopieën. De kans is groot dat je je cv op voorhand al hebt moeten doorsturen via mail. Maar hé, vergeten is menselijk, dus het kan zeker gebeuren dat de interviewer geen kopie bij zich heeft. Bovendien is de kans groot dat je andere mensen tegen het lijf loopt, die misschien ook wel willen weten wie je bent, en wat je doet.
Een visitekaartje. Het klinkt oubollig, maar je hebt ze maar beter op zak. Je weet nooit of iemand je naar een kaartje vraagt. Het is dus altijd beter om ze bij te hebben, voor het geval dat ...
Onmisbaar, zeker als je in de creatieve sector aan de slag wil. Denk maar aan de reclame, journalistiek of architectuur. Vroeger werk geeft meteen een idee van jouw capaciteiten. Ook handig: positieve feedback van voormalige werkgevers. Makkelijk op te vragen, en soms maakt het een wereld van verschil.
Verliep het gesprek vlot? Dan is de kans groot dat de interviewer je vraagt naar referenties van vroegere werkgevers. Je kunt ze perfect mailen als je thuiskomt, maar nóg beter is om ze tijdens het gesprek persoonlijk af te geven. Zo versnel je voor hen de sollicitatieprocedure. En wie weet: misschien zijn ze jou daar wel dankbaar voor.
Notities nemen tijdens een gesprek, doen! Ten eerste laat je zien dat je echt luistert en dat je betrokken bent bij het gesprek. Het handige is dat je achteraf geen belangrijke details vergeet. Bovendien kun je later naar je notities verwijzen als je de interviewer een bedankmail stuurt. Vergeet wel geen oogcontact te maken, en vraag op voorhand even of het oké is dat je een paar notities neemt. Gewoon, uit beleefdheid.
Je hoeft niet meer te doen dan een paar vragen te stellen om te laten zien dat je oprecht interesse hebt in de job. Denk maar aan:
Niets zo vervelend als niet spontaan antwoorden op vragen. Een handige tip: schrijf op voorhand al een paar dingen op die je zéker wil vermelden tijdens het gesprek. Dat kunnen specifieke vaardigheden zijn, of leuke anekdotes. Let wel dat de dingen die je vertelt, ook een meerwaarde hebben. Solliciteer je voor een leidinggevende functie? Vertel dan over het laatste project waarover je de leiding had.
Het klinkt gek, maar vergeet je identiteitskaart niet. Sommige gebouwen mag je alleen binnen wanneer je je officieel kan identificeren.
Een glimlach zegt meer dan duizend woorden. Zo toon je dat je enthousiast bent, niet alleen over de job maar ook in het algemeen. Een eigenschap waar werkgevers echt van houden.
(dt/em) - Bron: Fortune
18 juli 2016Er bestaan verschillende soorten sollicitatiegesprekken. Hierbij een overzicht van 10 verschillende soorten én tips om ze tot een goed einde te brengen.
Ben jij een introvert persoon? Speel je het spel volgens de regels … of net niet? Coach Analine Gorissen geeft je enkele kostbare tips ...
Tijdens een sollicitatie kunnen de zenuwen je zo parten spelen dat je bepaalde essentiële zaken vergeet. Sollicitanten zien vooral dit over het hoofd …
In een onbekende omgeving vertellen over jezelf tegen een volstrekt vreemde persoon, is niet voor iedereen weggelegd.
Een telefonisch sollicitatiegesprek kan lijken op slechts een kleine stap richting je nieuwe job, maar het is belangrijk deze stap goed te nemen. En dat doe je zo...
Een goed cv is van cruciaal belang wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job. Volg deze checklist en verhoog je kansen om uitgenodigd te worden!
Het dragen van de juiste kleding is een belangrijk onderdeel van een sollicitatiegesprek. Daarom: volgende tips van Robin Hendriks (Schulte).
Ik heb de hele tijd nieuwe, innoverende ideeën, maar mijn baas blokt die altijd af. Hoe kan ik mijn ideeën een echte kans geven op de werkvloer?
Expert Stephen Fournier legt uit wat de functie inhoudt, hoeveel je kunt verdienen en wat de doorgroeimogelijkheden zijn.