12 tips tegen pendel- en filestress
Elke pendelminuut voelt aan als verloren tijd, en dat levert flink wat stress op. Tijd om daar iets aan te doen.
Ben je altijd juist op tijd op je werk? Dan begin je ongetwijfeld gehaast aan je dagdagelijkse taken. De oplossing: vertrek een kwartiertje vroeger. Hoe minder je je ’s morgens moet haasten, hoe minder stress je hebt tijdens je werkdag.
Als je geconcentreerd aan het werk bent, sla je ongetwijfeld weleens een maaltijd over. Dat is het slechtste wat je kunt doen. Als je niet voldoende eet, daalt je bloedsuikerspiegel pijlsnel en voel je je gestresseerd. Leg dus snacks zoals gedroogd fruit, noten of proteïnerepen op je bureau zodat je op tijd en stond een gezond hapje eet.
Niets zo goed voor je zelfvertrouwen als een leuk complimentje. En dat kun je ook aan jezelf geven. Heb je een moeilijke taak tot een goed einde gebracht? Zeg dan luidop dat je geweldig werk geleverd heb. Zo boost je je zelfvertrouwen, wat helpt om je stress onder controle te houden.
Staat je hoofd op ontploffen? Zonder je dan tien minuten af. Schrijf op waar je je zorgen om maakt, waarom je zo piekert en bedenk het ergste doemscenario dat je je kunt voorstellen. Uiteindelijk zal je beseffen dat het nooit zover zal komen. Zo kun je weer rustig aan het werk.
Elk jaar worden maar liefst 5,5 triljoen e-mails verstuurd. Geen wonder dat je inbox ontploft. Minder e-mails lezen en beantwoorden, vermindert de stress. Een tip: schrijf een antwoord in het onderwerp zodat je geen nieuw bericht moet opstellen. En gebruik de regel van drie: als je drie keer heen en weer hebt gemaild over één onderwerp en je begrijpt er nog steeds niets van, gebruik dan je telefoon.
Zit je de hele dag aan je bureau, achter de kassa of in de auto? Dan is het belangrijk om af en toe te stretchen. Til je benen 30 seconden in de lucht, zo verminder je het risico op bloedklonters door té lang stil te zitten. Nog een makkelijke oefening: plaats één hand in je nek en rek uit door met je andere hand aan je elleboog te trekken.
Stress kan makkelijk de bovenhand nemen, al zijn je zorgen vaak kleiner dan ze lijken. Om dat te onthouden kun je een foto van een sterrenhemel, een prachtig strand of een lekkere cocktail op je bureau leggen. Als je naar de foto kijkt, verlaagt je stressniveau in een mum van tijd.
Durf je al eens een opdracht vergeten? Dan is een to do-lijstje je redding. Maak in het weekend een lijst met alle opdrachten voor de komende week en teken langs elk item een vierkantje. Zo kun je elke keer iets afvinken.
Samen sta je sterk. Dat is op het werk niet anders. Stel voor om met je collega’s één keer per week te praten over werkproblemen. Denk samen na over hoe je werkprocessen kunt optimaliseren, hoe je de productiviteit kunt verhogen en hoe je onderlinge relaties kunt versterken.
Vraag je je wel eens af waarom je dit werk ook alweer doet? Hang foto’s van je partner, kinderen, huisdier of jezelf op. Als de stress weer de kop opsteekt, denk je aan enkele mooie herinneringen. In een mum van tijd ben je weer klaar om erin te vliegen!
(dt/em) - Bron: Reader’s Digest
22 januari 2019Elke pendelminuut voelt aan als verloren tijd, en dat levert flink wat stress op. Tijd om daar iets aan te doen.
Pendel je dagelijks met het openbaar vervoer naar je werk? Wees dan op je hoede voor aantikkende oververmoeidheid en een mogelijke burn-out!
Ben je een echte stresskip of -haan? Ren je van hier naar daar, maak je je vaak druk en dat allemaal zonder eens gas terug te nemen? 10 tips!
Waarom zijn er plots zoveel meer gevallen van burn-out? Zijn we alerter voor een bestaand fenomeen, of is er meer aan de hand en is de druk toegenomen?
Je bent hersteld van een burn-out en doet er alles aan om het nooit meer te hoeven meemaken. Maar kan je daar ook te ver in gaan? Enkele tips ...
Wanneer spreken we van een tijdelijk dipje, en wanneer is er meer aan de hand? Check deze 15 signalen.
‘Help, ik word geleefd’ is het nieuwe boek van personal coach Iris Willems, die vanuit haar agentschap Prana al twintig jaar begeleiding aanbiedt.
Eens je de juiste plek gevonden hebt, valt die puzzel op z’n plaats. Dat was zeker het geval voor Jana, Matthias en Paulien toen ze begonnen bij de Vlaamse overheid.
Op mijn afdeling is overwerken ingeburgerd. Wat winnen mijn collega's erbij om zo lang mogelijk op kantoor te blijven?