Hoe creatief ben jij? Doe de test!
Je vindt jezelf best creatief, maar is dat wel zo? Overloop de volgende kenmerken en ontdek hoe het gesteld is met jouw verbeeldingskracht en inventiviteit.
Daarvoor moet je zelf de wereld verkennen, met trial and error, vallen en opstaan. Tenzij je je ogen en oren openhoudt voor wat meer ervaren mensen te melden hebben. Op basis van hun ervaringen kan je wel degelijk tot tien belangrijke levenslessen komen.
Geen jongeling die zich niet ergert aan de platitude dat de tijd vliegt, dat het leven in een vingerknip voorbij kan zijn. Maar clichés zijn nu eenmaal clichés omdat er een bron van waarheid in zit.
Als iedereen zegt dat de tijd snel gaat, dan ís dat ook zo. Geef jezelf nooit het gevoel dat het zand van de zandloper zomaar tussen je vingers glipt, onderneem nú dingen. Uitstellen is dom, met weemoed terugblikken erg pijnlijk. Je bent maar een keer jong, rijk aan energie en zonder zorgen, profiteer ervan wanneer het kan.
Nog zo’n waarheidsgetrouw cliché: het leven is hard. Iedereen krijgt zijn portie tegenslag, verdriet en dood vroeg of laat voorgeschoteld. Bereid je daar op voor, zonder dat het verlammend werkt.
De hele dag stressen of ongerust zijn, heeft geen zin. Geniet van het leven wanneer het zich zorgeloos voordoet, probeer je te wapenen tegen het moment dat het wat slechter loopt. Ga er niet zomaar vanuit dat het leven wél easy is. Er doen zich obstakels voor, maar die kan je overwinnen.
Niemand heeft de gave om te voorspellen wat er binnen vijf jaar zal gebeuren. Niets gaat zoals je dat plant, al probeer je je toekomst nog zo uitgekiend mogelijk uit te stippelen. Geraak niet verslaafd aan je eigen verwachtingen. Ga er niet van uit dat je dingen kunt voorspellen, maar wees ook niet te veel geobsedeerd door wat er zich nu afspeelt, want dat kan nog altijd veranderen.
Voor onzekere mensen die in die toekomstvoorspellingen zekerheid zoeken, is dat een last. Maar het kan bevrijdend zijn om te leven met die constante verandering. Ook pakweg pijn en verdriet zijn tijdelijk. Wat nu belangrijk is, is dat binnen een paar jaar wellicht niet meer, en daar is niets mis mee. Net om die reden hoef je jezelf ook niet té serieus te nemen.
We weten allemaal dat onze gezondheid belangrijk is. Dat je beter niet kan roken, dat je moet opletten met drank en drugs, dat je best op tijd in je bed ligt. Blabla? Vraag mensen die wat ouder zijn wat zij anders zouden doen en velen zullen zeggen: gezonder leven.
Je lijf takelt sneller af dan je geest. En vaak is het onomkeerbaar. Binnen 20 jaar zit je nog altijd vast aan datzelfde lichaam, en dat heb je net zoals nu ook dan het liefst gezond en goed functionerend.
Het leven is kiezen, maar vaak hoeft dat niet zo moeilijk te zijn. Er zijn belangrijke en onbelangrijke mensen in je leven. Concentreer je op die eerste categorie. Omring je alleen met mensen die je beter maken, die je accepteren zoals je bent.
Laat die banden niet verwateren, steek er zoveel mogelijk tijd en energie in. Die inspanningen zal je je nooit beklagen. Er is weinig pijnlijker dan soulmates kwijtspelen.
Net zoals je je best omringt met positieve en belangrijke mensen, is het ook van belang om minder relevante figuren te vermijden. Durf nee te zeggen tegen mensen die geen enkele meerwaarde bieden aan je leven. Als je jong bent, is het fijn ergens bij te horen. En als je ouder bent is het dat nog steeds. Maar als het geen hoopgevende of gezonde relaties oplevert, word je er niet gelukkiger van.
Mensen die jou niet goed behandelen, kunnen de pot op. Simple as that. Idem dito voor negatieve of ellendige mensen: ze sleuren je uiteindelijk mee de dieperik in.
Voor wie jong is, is the sky the limit. De lucht durft evenwel grijzer te kleuren bij het ouder worden. Op je zestiende ligt de wereld aan je voeten, maar je went beter vroeg dan laat aan het idee dat je niet àlles kunt hebben. Dat is geen ramp, focus gewoon op die paar dingen die je écht wil.
Soms moet je iets opgeven om iets anders te kunnen bereiken. Als je je daar mentaal op voorbereidt, genereer je minder illusies. Zo hou je meer energie over om je te focussen. Alleen met een goede focus kan je je belangrijkste dromen nastreven.
Onze studiekeuze maken we in onze tienerjaren, onze jobkeuze meestal als we ergens in de twintig zijn. Dat is vroeg, maar op zich is daar niets mis mee. Het voordeel is: je kan altijd veranderen.
Of je nu 30, 40, 50 of ouder bent: het is nooit te laat om je leven even te resetten. Durf risico’s te nemen. Een van de grootste oorzaken van spijt is: niet durven veranderen. Iets niet durven doen, veroorzaakt vaak meer berouw dan iets wel doen. Kies dus voor optie 1.
Niet alleen je lichaam verdient je aandacht, ook je geest en je verstand. Mentaal gezond blijven is niet onbelangrijk. Eens je afgestudeerd bent en een job hebt, hoef je niet te stoppen met nadenken. Jezelf blijven ontwikkelen geeft voldoening, en voldoening is een goede brandstof om vooruit te gaan in het leven.
Geld, jobs en verliefdheden komen en gaan. Je verstand niet. Probeer levenslang te leren, en sta af en toe stil bij je mentale ontwikkeling.
Je bent wie je bent en tenzij je in reïncarnatie gelooft, moet je het daarmee doen. Respecteer jezelf, leer van jezelf te houden. Anders wordt het leven harder dan nodig is. Er is ook niets mis met af en wat egoïsme: als jij niet aan jezelf denkt, zal iemand anders dat ook niet doen.
Je kan er best zo vroeg mogelijk mee beginnen om jezelf graag te zien. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het wordt.
(mr)
15 november 2018Je vindt jezelf best creatief, maar is dat wel zo? Overloop de volgende kenmerken en ontdek hoe het gesteld is met jouw verbeeldingskracht en inventiviteit.
Sommige mensen lijken al hun doelen te halen en al hun goede voornemens in te lossen. Wat doen zij anders om meer te bereiken?
De wereld staat niet stil en net daarom is het belangrijk dat je je skills blijft perfectioneren. Hoe pak je dat aan zonder het jezelf té moeilijk te maken?
We piekeren wat af voor we een keuze maken. We hebben tegenwoordig keuzemogelijkheden te over. Maar hoe weet je nu of je de juiste keuze maakt?
Enkel vragen stellen over je loon of het aantal vakantiedagen, zal je tijdens een sollicitatiegesprek niet helpen. Hoe het wel moet?
Deze drie vaak voorkomende angsten staan ronduit in de weg van je gedroomde carrière. Aan de hand van de volgende tips laat je dit niet gebeuren!
Elke baan heeft zo zijn voor- en nadelen, al is het vaak zoeken naar de voordelen van sommige rotjobs. Toch kan je iets van deze jobs leren. Zoals?
Steeds meer Belgen hebben een diploma hoger onderwijs. Dat blijkt uit recente cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.
Dat een hybride werkregime voor een beter evenwicht tussen werk en privé kan zorgen, wisten we al langer. Maar kan het ook het risico op een burn-out verlagen?