Groener werken voor groentjes
Hoe kun jij de natuur in je achterhoofd houden op het werk? Enkele tips om als werknemer of werkgever je ecologische steentje bij te dragen.
Natuurliefhebbers hebben een zee aan mogelijkheden om hun passie te combineren met een b(l)oeiende carrière. Van boswachter en botanicus tot marinebioloog en milieu-ingenieur: we tippen 10 jobs voor werknemers die niet aan een bureau willen zitten!
Hou je van de natuur? Dan doe je er natuurlijk alles aan om die te beschermen. Als ecoloog geef je planten en dieren die het moeilijk hebben om te overleven een duwtje in de rug. Zo onderzoek je natuurlijke habitats, bescherm je bedreigde diersoorten en herstel je ecosystemen. Een opleiding natuurwetenschappen leert je alle kneepjes van het vak!
Lees ook: De 7 meest gevraagde ‘green skills’ van het moment
Toegegeven: het is niet voor iedereen weggelegd. Maar wie goed overweg kan met een fototoestel en héél veel geduld heeft, kan in de natuurfotografiesector een mooie carrière uitbouwen. De meeste wildlife photographers werken voor tijdschriften zoals National Geographic of natuurbeschermingsorganisaties zoals WWF. Of ze verkopen hun werk op stockfotosites.
Volgens oceanografen is slechts 5% van de oceanen verkend. Spreekt het mysterie van het onbekende je wel aan en sta je te popelen om de wondere waterwereld in kaart te brengen? Als marinebioloog verdiep je je in onze zeeën en oceanen, van de kleinste bacterie tot de grootste vis. Vereiste: een fascinatie voor het onderwaterleven en een diploma biologie.
Wie de natuur graag bekijkt vanuit een wiskundige hoek, kan aan de slag als milieu-ingenieur. Hoeveel fijn stof hangt er in de lucht? En wat kunnen we doen om die vervuiling aan te pakken? Ingenieurs breken zich dagelijks het hoofd over ecologische kwesties. En daar komt natuurlijk niet alleen denk- en rekenwerk aan te pas, maar ook onderzoek in de buitenlucht.
Geologen hebben naast een passie voor de natuur ook een diepgaande interesse in geschiedenis. Ze bestuderen de aarde en begrijpen haar verleden. Een job vol afwisseling, die je van de bergen naar de kust brengt. De behoorlijk zware universitaire studies vragen een inspanning, maar je krijgt er wel een kast vol zelfgevonden fossielen voor terug!
Interesse in een job als geoloog? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Ze verzorgen zowel openbare als privébossen, herkennen boomsoorten in één oogopslag en weten hoe ze de natuur gezond kunnen houden. Boswachters en boomverzorgers zijn cruciale schakels in het natuurbehoud van ons land. Joggers, wandelaars en spelende kinderen plukken de vruchten van hun harde werk. Een zinvolle job mét impact!
Botanici of plantenwetenschappers weten alles over planten en gewassen. Ze bestuderen hoe we hun groei en gezondheid kunnen verbeteren, classificeren verschillende bodems en proberen te achterhalen welke landbouwmethodes het succesvolst zijn. Bij een overheidsinstantie, non-profitinstelling of natuurbeschermingsorganisatie werken: de mogelijkheden zijn eindeloos.
Op tientallen meters boven de grond bungelen, een gigantische machine weer doen draaien en honderden huizen en bedrijven van elektriciteit voorzien. Eén ding is zeker: deze job geeft je een adrenalinekick! Een carrière als windturbinetechnicus zorgt bovendien voor werkzekerheid, want er wordt voorspeld dat het aantal banen in deze sector tegen 2032 met 45% zal toenemen.
Spreekt een job als windturbinetechnicus jou aan? Ontdek hier alle jobs!
De belangrijkste taak van een landmeter? Uitzoeken waar de eigendomslijnen lopen. Met een gps en laser in de aanslag nemen ze de exacte afmetingen van het domein, om zo misverstanden en burenruzies te vermijden. Een boeiende buitenjob met heel wat verantwoordelijkheden.
CHECK: Wat doet en verdient een landmeter?
Van stadsbezoeken tot avontuurlijke wandel- of kampeertochten: reisleiders brengen heel wat uren buiten door. Ze delen hun kennis met geïnteresseerde toeristen of begeleiden beginnende avonturiers. Een ideale job voor werknemers die graag nieuwe mensen ontmoeten.
(ZINNIG) – Bron: Making Sense of Cents
18 oktober 2024Hoe kun jij de natuur in je achterhoofd houden op het werk? Enkele tips om als werknemer of werkgever je ecologische steentje bij te dragen.
We vroegen aan Nele Vanholme (40) uit Zottegem hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Binnen werken is voor veel mensen dagelijkse realiteit. Nochtans heb je aan een goede wifi-verbinding al genoeg om buiten te werken!
In Vlaanderen zal ruim een kwart van de banen grote gevolgen ondervinden van de groene transitie. Hoe zit dat bij jou?
De bouw is als vanouds goed vertegenwoordigd in de lijst met knelpuntberoepen. Wat zijn de 8 absolute knelpunten in de bouwsector?
Een saaie werkplek zorgt voor minder afleiding. Fout! Het werkt eerder omgekeerd. Een saaie kantoorruimte zuigt je energie op en remt je creativiteit af...
Werknemers die beschikken over green skills zijn belangrijker dan ooit. Maar wat zijn green skills? En welke groene vaardigheden worden het meest gevraagd?
Wie een duurzame carrière ambieert, kan maar beter green skills hebben. Wat zijn ze en in welke sectoren vind je ze terug?
Als jij je tijdens het werken nog eens alleen voelt … er zijn heel wat jobs waar je je nog een stuk eenzamer zou voelen!