7 tips om te voorkomen dat je ziek wordt
Ook op je werk kan je aardig ziek worden.Om griep te voorkomen, zijn er enkele eenvoudige tips zoals handen wassen.
Een uitdaging: probeer iemand te vinden die nog nooit de griep heeft gehad. Moeilijk? Dat is maar logisch ook. Griep is een acute virale infectie die wereldwijd miljoenen mensen van elke leeftijd treft. Deze virale infectie kan veroorzaakt worden door verschillende types van het griepvirus.
We ontkrachten de tien meest voorkomende misverstanden over de griep en geven enkele handige tips mee om je op de werkvloer te beschermen.
Soms is een griepbesmetting niet onmiddellijk herkenbaar, omdat de symptomen lijken op die van een stevige verkoudheid. Griep – ook gekend als ‘influenza’ – is niet hetzelfde als een verkoudheid. Ze wordt veroorzaakt door een andere groep virussen. Griepsymptomen zijn meestal ernstiger en duren langer.
In essentie is griep een aandoening van de luchtwegen, maar wie het zwaar te pakken heeft, krijgt ook hevige spierpijn en hoge koorts te verduren. Andere mogelijke symptomen zijn hoofd- en keelpijn, een loopneus of een droge hoest. Soms met ernstige complicaties als gevolg, zoals een longontsteking. Het virus is dus zeker niet onschuldig en kan zelfs gevaarlijk zijn, vooral bij risicogroepen zoals ouderen of zwangere vrouwen.
Hoewel griep veel vaker voorkomt in de winter, is er geen link met de weersomstandigheden. Griep krijgen we door in aanraking te komen met het griepvirus. Dat kan bijvoorbeeld door een besmet voorwerp aan te raken, zoals een deurklink. Ook hoesten en niezen zijn belangrijke bronnen van besmetting: het virus verbergt zich in de minuscule druppeltjes die bij een nies- of hoestbui in de ruimte worden gekatapulteerd.
Hoewel het niet aan te raden is om met natte haren of weinig kleren in de vrieskou te lopen, zal dat op zich geen griep veroorzaken. Het echte gevaar schuilt in slechte handhygiëne en besloten ruimtes. Zorg dus voor voldoende verluchting, was regelmatig je handen en vermijd potentiële broeihaarden door deurklinken, toetsenborden en telefoons regelmatig schoon te maken. En dat het hele jaar door!
Vaak dragen mensen de griep met zich mee zonder symptomen te vertonen, bijvoorbeeld omdat hun eigen weerstand het virus de baas kan. Toch kunnen ook deze ‘dragers’ anderen besmetten. Wie de griep te pakken heeft, is besmettelijk vanaf een dag voor tot zes dagen na de eerste symptomen. Denk dus niet te snel dat het gevaar geweken is, en blijf preventietips zoals goede handhygiëne toepassen. Je kan voorkomen dat je griep verspreidt door thuis te blijven, een papieren zakdoekje te gebruiken om je mond en neus te bedekken en je handen regelmatig te wassen.
De naam ‘griep’ wordt op heel wat verschillende kwaaltjes gekleefd. Zo spreekt men ook weleens over ‘buikgriep’, met diarree en braken als kenmerkende symptomen. Deze aandoening wordt echter veroorzaakt door besmettelijke entero- of norovirussen, die geen enkel verband hebben met het influenzavirus van de griep.
Bij kinderen kan gewone griep soms wel diarree en braken veroorzaken, maar als er geen sprake is van koorts of spierpijn, gaat het waarschijnlijk om een andere aandoening.
Fouter kan niet! Griep is een virale infectie, dus antibiotica – die enkel bacteriën bestrijden – hebben geen enkele zin. Alleen als je bovenop de griep ook nog eens een bacteriële infectie oploopt, kan antibiotica aangewezen zijn. Beslis dit echter niet op eigen houtje en raadpleeg altijd eerst een dokter.
Dit is ongetwijfeld een van de meest hardnekkige misverstanden. Hoewel een vaccin het virus bevat, is dit virus niet actief. Het kan je dus niet ziek maken, maar stoomt je immuunsysteem wel klaar voor een ‘echte’ aanval. Enkel in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen mensen koortsig reageren. De beste periode om je te laten vaccineren is tussen midden oktober en midden november.
Het griepvaccin is een uitstekende manier om het virus van de werkvloer te weren, maar helemaal veilig ben je nooit. Een vaccin verlaagt het risico op ziekte met 70 tot 90%. Wie toch ziek wordt, herstelt wel sneller en loopt minder risico op complicaties zoals bronchitis of longontsteking. Ook goed om te weten: pas een tweetal weken na de inenting is je lichaam klaar om de strijd met het griepvirus aan te gaan.
Omdat de afweerstoffen in ons lichaam na een tijdje afnemen, biedt een vaccin ongeveer zes maanden bescherming. Bovendien ondergaat het griepvirus elk jaar kleine veranderingen. Aan de hand van het virus van de voorbije griepgolf en de voorspellingen voor het komende griepseizoen, worden de nieuwe griepvaccins samengesteld. Een jaarlijkse inenting is dus aangewezen.
Hoewel het vaccin in de eerste plaats voor risicogroepen dient zoals ouderen of zwangere vrouwen, kan iedereen zich laten vaccineren. Voor bepaalde beroepscategorieën is het zelfs een must. Denk maar aan mensen die in de gezondheidssector werken: door zich te laten vaccineren beschermen ze ook hun patiënten met een zwak immuunsysteem. Ook voor andere werknemers is het griepvaccin een uitstekende oplossing: zowel om de eigen gezondheid en die van collega’s te beschermen als om de organisatie te behoeden voor ziekteverzuim door griep.
Zo belanden we weer bij het eerste misverstand. Het kan lijken alsof je griep hebt gehad: je hebt de griepsymptomen gehad, maar niet de échte griep. Het kan een gewone verkoudheid geweest zijn. De kans bestaat dus dat je niet het influenzavirus opliep, waardoor je dus ook geen antistoffen hebt opgebouwd. Kortom: vaccinatie blijft een slimme keuze! Volgens de WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) is vaccinatie de doeltreffendste manier om infectie te voorkomen en je te beschermen tegen de gevolgen van griep.
Nog meer weten over de griep? Test je kennis op Voorkomgriep.be
Of doe mee aan de Grote GriepMeting.
Zo help je om de verspreiding van griep op de voet te volgen. De griepmeting duurt dit seizoen van 1 november 2016 tot en met 1 mei 2017.
Je kan je hier aanmelden als griepmeter. Je blijft anoniem en het kost maar een heel klein beetje van je tijd. Het is in het belang van je eigen gezondheid en dat van de mensen om je heen.
(mr) – Bron: Mensura en www.voorkomgriep.be
19 december 2017Ook op je werk kan je aardig ziek worden.Om griep te voorkomen, zijn er enkele eenvoudige tips zoals handen wassen.
Met een kortdurend ziekteverzuim van 4,1 procent voor verzorgenden stak Familiehulp vorig jaar ver boven het gemiddelde uit. Te ver, vond de organisatie die prompt enkele experimentele maatregelen in het leven riep. “Wie ziek is, meldt dat nu direct aan de baas.”
Volgens Iris Tolpe van Securex is het antwoord op deze vraag verschillend naargelang de werknemer al dan niet moet werken op de feestdag.
Twijfelt je werkgever aan je ziek zijn, dan kan hij/zij via alle middelen trachten te bewijzen dat je doet alsof. Maar wat dan met je gewaarborgd loon?
Ziekteverzuim kost bedrijven heel wat geld. Werkgevers die werk maken van een positief absenteïsmebeleid plukken daar de vruchten van.
Een goede relatie met je baas opbouwen is belangrijk voor je carrière. Maar hoe vorm je die afstandelijke relatie om in een degelijke 'werkvriendschap'?
Ze leiden het huishouden in goede banen en bieden de kinderen stabiliteit. Eén ding is zeker: huismoeders en -vaders hebben hun handen vol...
Er staan op de lijst van knelpuntberoepen enkele jobs uit de financiële sector. Het gaat onder meer over de beheerder verzekeringen en de verzekeringsadviseur.
"Bij Randstad Group mag je jezelf zijn", getuigen collega's Charlotte, Roukia, Abdullah en Joyce, die elk een verschillende functie hebben.