12 manieren om je baas en collega’s te pesten
Werk je niet automatisch op je baas zijn zenuwen? Wel, dan kan je het leren. Van de CIA.
Al van jongs af aan hopen we dat we bij de groep horen en niet het doelwit worden van pesterijen. We kopen kleren die hip zijn, kiezen hobby’s die anderen ook doen en kijken naar programma’s waar iedereen over praat. Gewoon om erbij te horen.
Ook op het werk probeer je natuurlijk de toffe collega te zijn. Maar toch wordt 1 op de 7 werknemers gepest door collega’s. Dat blijkt uit een onderzoek van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Roddelen, uitsluiten, beledigen, informatie achterhouden, ze ondergaan het allemaal. En dat heeft zonder twijfel een invloed op de werkprestaties.
Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat gepeste werknemers meer mentale gezondheidsproblemen ervaren dan hun collega’s. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in posttraumatische stress, depressie of angstgevoelens.
En dat beïnvloedt zowel de productiviteit als de betrokkenheid van de slachtoffers. Daardoor blijven de mensen die gepest worden vaker thuis van het werk. Met als excuus: ziekte. Het ziekteverzuim zorgt op zijn beurt weer voor heel wat kosten voor de ziekteverzekering.
Vooral in de industriële sector en bij de overheid krijgen werknemers te maken met pestgedrag. Maar liefst 1 op 5 werknemers in de industrie geeft toe wekelijks gepest te worden. Ook bij de overheid klaagt bijna 20% van de werknemers minstens één keer per week over pesterijen.
In de zorgsector en het onderwijs daarentegen is het aantal slachtoffers relatief klein. Ongeveer 1 op de 10 werknemers geeft aan wekelijks gepest te worden. Al is natuurlijk elk slachtoffer, één te veel.
Het is ontzettend belangrijk om slachtoffers zo goed mogelijk op te vangen. Daarom kun je als bedrijf het pesten bespreekbaar maken op het werk en een beleid opstellen voor zowel de melding van problemen als de aanpak.
Een vertrouwenspersoon of preventieadviseur speelt hierbij een belangrijke rol. Hij of zij helpt slachtoffers weerbaarder te maken en grenzen af te bakenen. Het belangrijkste is om het probleem voor te durven leggen aan de leidinggevende, want pesten op het werk komt vaak door een onderliggend probleem in de organisatie, zoals een rolconflict, een hoge werkdruk of jobonzekerheid.
(dt/em) - Bron: IDEWE
21 december 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Werk je niet automatisch op je baas zijn zenuwen? Wel, dan kan je het leren. Van de CIA.
Deze drie vaak voorkomende angsten staan ronduit in de weg van je gedroomde carrière. Aan de hand van de volgende tips laat je dit niet gebeuren!
Waarom doen collega's zo weinig aan pestgedrag op het werk? Dat blijkt te komen door boosheid of door angst. Arbeidspsychologe Roelie Mulder zocht het uit.
Als werknemer heb je vaak meer rechten dan je denkt. Zo heeft je baas bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om je welzijn op de werkvloer te garanderen.
Of je een goede of slechte werkdag hebt, hangt niet af van je collega’s of klanten. Je hebt het voor een groot deel zelf in de hand.
Uit een studie blijkt dat gepeste werknemers gemiddeld tot 22 maanden niets ondernemen om hun situatie op het werk te veranderen.
Een nieuwe wet verplicht werkgevers om stress en burn-out op de werkvloer te bestrijden, maar van 1front tussen werkgevers en werknemers is nog geen sprake.
Uit onderzoek blijkt dat er nogal wat taboes rondzweven op de werkvloer. Die kunnen in het slechtste geval zelfs leiden tot een heuse zwijgcultuur…
65% van de jongeren belt bijna niet meer. De reden hiervoor is belangst. Toch blijft het ouderwetse telefoongesprek nog altijd efficiënt en handig…