Wanneer schaadt werken je gezondheid?
Het lijkt haast een verplichting om te zeggen dat je het ‘druk, druk, druk’ hebt. En je mag dan wel een harde werker zijn, iedereen heeft nood aan genoeg rust.
Uit een recent onderzoek van externe preventiedienst Liantis blijkt dat 1 op 7 werknemers (14,2%) gepest wordt op het werk. Zowel mannen (17,9%) als vrouwen (11,29%) worden geregeld gepest, geïntimideerd of onrespectvol behandeld door hun collega’s of leidinggevende. Vaak evolueert het pestgedrag in fases: zo begint het meestal met subtiele opmerkingen en eindigt het met openlijke of verdoken vernederingen, in het slechtste geval zelfs met sociaal isolement op de werkvloer.
Lees ook: Pestgedrag op kantoor is te wijten aan…
De impact van pestgedrag is groot: het zorgt niet alleen voor een slechte en verzuurde sfeer op de werkvloer, ook de geviseerde werknemer kan er onnodig hard onder lijden. Wie slachtoffer is van pestgedrag voelt zich vaak verward en onbegrepen. Toch is het belangrijk om duidelijk je grenzen te stellen en het probleem te melden: niemand verdient een onrespectvolle en vernederende behandeling voor, tijdens of na de werkuren.
Ontdek: Hoe leer jij je grenzen stellen op de werkvloer?
Om de pesterijen te doen stoppen is het belangrijk om duidelijk te maken dat je dat gedrag niet meer pikt. Dit doe je in eerste instantie door erover te praten met de betrokken pestkop. Niet iedereen heeft dezelfde humor en wat de ene collega grappig vindt, vindt de andere dan weer kwetsend of beledigend. Een goed gesprek kan al veel verduidelijken: misschien was het wel allemaal niet zo bedoeld?
Verandert er na dit gesprek niks aan het pestgedrag op de werkvloer? Meld het dan aan de preventieadviseur of vertrouwenspersoon op je werk; hun contactgegevens vind je terug in het arbeidsreglement.
Wanneer jij hiervoor open staat regelen ze een informeel verzoeningsgesprek tussen beide partijen. Tijdens dit gesprek kun je klaar en duidelijk zeggen hoe dat gedrag op jou overkomt en wat het met je doet. In heel wat gevallen zorgt dit verhelderend gesprek terug voor een normale werkrelatie op de werkvloer.
CHECK: Wat verstaat de wet onder pesten op het werk?
Goed om te weten: van zodra je een gemotiveerde klacht neerlegt, ben je beschermd tegen ontslag. Je hoeft dus niet bang te zijn om door de confrontatie met de pestende collega je job te verliezen.
Extra: Wat doet corona precies met pesten op het werk?
(fd)
7 maart 2022Het lijkt haast een verplichting om te zeggen dat je het ‘druk, druk, druk’ hebt. En je mag dan wel een harde werker zijn, iedereen heeft nood aan genoeg rust.
Gaat jouw bloed wel eens koken door een collega? Neem dan de tijd om af te koelen, want zo'n ruzie kan verstrekkende gevolgen hebben...
Vind je je collega’s belangrijk maar gaat vriendschap net iets te ver? Dan ben je zeker niet alleen.
Crisissen zoals de coronapandemie vormen een lakmoesproef voor leidinggevenden. Want de ergste baas is vaak degene die je simpelweg niet ziet of hoort...
Steeds vaker krijgen werknemers het gevoel dat ze slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Een op drie beweert hier ondertussen geconfronteerd mee te zijn. Het hoogste cijfer in tien jaar.
Of je nu zelf gepest wordt, iemand kent die gepest wordt of zelf ooit gepest hebt. Iedereen krijgt er wel mee te maken. Maar wat is de grootste oorzaak?
Medewerkers zijn gelukkig op de werkvloer wanneer ze kunnen rekenen op medeleven, collegialiteit en open communicatie. “Goedemorgen!"
We worden zonder grenzen geboren, maar grenzen stellen en je bewust worden van jouw grenzen is enorm belangrijk voor goede werkrelaties.
Extralegale vakantiedagen kan je vaak overdragen naar een volgend jaar. Voor wettelijke dagen is de regeling versoepeld en kan het sinds 2024 dikwijls ook.