Waarom je meer pauzes moet inlassen op je werk
Een kwart van de werknemers werkt door terwijl ze hun lunch naar binnen werken. Maar eigenlijk heeft het overslaan van die pauze een averechts effect...
Dienstenbedrijf Edenred vroeg aan 2.300 werkende Belgen hoe hun heilige lunchpauze eruitziet. En wat blijkt? Die is voor een op de vijf niet eens zo heilig. Om vroeger te kunnen stoppen, luncht een deel niet of nauwelijks. Voor 41% van de bevraagden is die pauze iets korter dan 30 minuten.
Wie thuis werkt, neemt vaak nog minder pauze tijdens de middag of eet gewoon achter z’n bureau (15%). Daar staat dan wel een andere 15% tegenover die net een lekker lange pauze neemt, weg van hun bureau of werk. Verschil moet er zijn!
Lunchpauze: wie doet wat? En wat zijn de voordelen?
Volgens de cijfers luncht 30% dus het liefst alleen. Maar waarom? Voor veel mensen is het gewoon een onderdeel van de werkdag en wordt er dan ook ... gewerkt. Snel een boterham naar binnen proppen en tegelijkertijd je mails bijwerken: het fenomeen ‘desktop dining’ komt heel vaak voor op onze werkvloeren. Een slechte gewoonte, want snel eten is niet goed voor je spijsvertering en leidt vaak tot overeten.
Anderen deconnecteren wél en zien de lunchpauze als een momentje me-time. Even een rondje hardlopen, een wandeling maken of in je favoriete boek lezen? Je bent volledig vrij om te kiezen. Al wordt er in de meeste bedrijven wel verwacht dat je samen met de collega’s luncht om de groepssfeer te bevorderen.
Lees ook: Waarom je beter niet eet aan je bureau
Om na een drukke werkdag voldoende op te laden voor de rest van de werkweek, is extern herstel noodzakelijk. Ontspannend koken, een potje padel met vrienden of een filmavondje. Maar ook intern herstel is belangrijk – tijdens de werkuren, en specifieker tijdens de middagpauze.
Herstellen doorheen de dag doe je door even een andere omgeving op te zoeken en werkgerelateerde activiteiten te vermijden. De middagpauze speelt een belangrijke rol in onze fysieke en mentale gezondheid en laat ons toe om energie te tanken voor de rest van de dag. Of je dat al dan niet met collega’s doet, is aan jou. Alleen lunchen zorgt er wel voor dat je bewuster eet. En da’s goed nieuws voor je spijsvertering!
Ontdek: Ben ik verplicht om een middagpauze te nemen?
Wat ligt er op het bord van de werkende Belg? Een op de drie wil ’s middags graag iets warms eten. Al blijkt dat in de praktijk vaak niet te lukken. 63% geeft aan geen bedrijfsrestaurant op kantoor te hebben en trekt er daarom op uit om lunch te halen, indien ze die niet van thuis meebrengen. De meerderheid gaat in dat geval voor een broodje. Een salade is de tweede favoriet.
Het belangrijkste criterium in de aankoop van de lunch is de prijs. Daarom kiezen veel mensen voor een ongezondere hap, die helaas vaak resulteert in een namiddagdipje.
Extra: Zo bespaar je meer dan 500 euro/jaar met je lunch
Alleen lunchen klinkt misschien asociaal, maar zorgt wel vaak voor een boost om de rest van de werkdag af te werken. Heb je meer nood aan sociaal contact? Dan is de lunchpauze ook het ideale moment om je energielevels terug op te krikken. En wie het extra gezellig wil maken, kan ook eens met de collega’s op restaurant tijdens de middagpauze. Volgens het onderzoek van Edenred gaat 30% van de Belgen minstens een keer per maand op restaurant met collega’s, 10% doet dat zelfs minstens twee keer per maand.
Solo, in groep, met een slaatje, een zelfgemaakte lunch of een wandelrondje rond het kantoorgebouw. Hoe je middagpauze er ook uitziet, je maakt van de vrije tijd doorheen de dag best gebruik om een ontspanningsmoment te creëren dat je genoeg oplaadt om energiek de werkdeur achter je dicht te trekken.
CHECK: 4 redenen waarom lunchen met je collega’s onbetaalbaar is
ZINNIG - Bron: PeopleSphere / Gezond Leven
9 december 2024Een kwart van de werknemers werkt door terwijl ze hun lunch naar binnen werken. Maar eigenlijk heeft het overslaan van die pauze een averechts effect...
Nu we meer flexibel werken dan pakweg vijf jaar geleden, vindt ruim de helft van de Vlamingen de lunchpauze nog belangrijker dan vroeger...
Druk, druk, druk … Een werkdag zit propvol, en dus eten we maar snel iets achter onze computer. Geen goed idee, zegt Jobat. Waarom niet?
Tijdens het thuiswerken ligt die kast met koekjes gevaarlijk dichtbij. Gelukkig kun je met een vijftal simpele trucjes je thuiswerkdag een pak gezonder maken.
Omdat voorkomen beter is dan genezen, zoomen we in op gezonde eetgewoontes die je kunnen helpen om de burn-out buiten de deur te houden.
Je eenzaam voelen op het werk kan een flinke impact hebben op je prestaties en je gezondheid. Hoe zorg je ervoor dat je kan verbinden met collega's en écht deel uit kan maken van het team?
Een evenwichtige en gezonde lunch geeft je tonnen energie. Met deze tips maak je makkelijk en snel een heerlijk middagmaal!
Geld verdienen tijdens je lunchpauze: het zou zomaar kunnen. Heb je na het lezen van deze teaser honger naar meer? Lees dan zeker verder…
’s Middags doorwerken en dan vroeger naar huis gaan omdat je geen middagpauze hebt genomen. Te mooi om waar te zijn of mag dat?