5 leugens die je carrière geen goed doen
Op carrièrevlak durven we vaak niet toegeven dat de zaken niet lopen zoals we willen. De vijf dingen die werknemers zichzelf het meest wijsmaken?
En wat bleek? Bijna 1 op de 3 sollicitanten (31%) verhoogt zijn of haar loon met minimaal 5%. 1 op de 6 verhoogt dit zelfs met minimaal 10%.
De zaken waarover tijdens een sollicitatie het meest onderhandeld wordt, zijn het loon (50%), de werktijd (43%) en een vast contract (43%). Bijna iedereen onderhandelt trouwens over zijn contract: minder dan 1 op de 5 werknemers accepteert het arbeidscontract zonder onderhandeling, zo blijkt uit het onderzoek.
Over opleidingsmogelijkheden (17%) en carrièreperspectief (14%) wordt in verhouding zeer weinig onderhandeld. Vaste primaire arbeidsvoorwaarden en zekerheid genieten de voorkeur boven een variabele beloningen en langetermijnperspectief. De sollicitant vraagt dus meer, om erop vooruit te gaan, maar ook om bijvoorbeeld onderhandelingsruimte te hebben als de werkgever lager inzet.
(kv) - Bron: Pwnet.nl
23 augustus 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Op carrièrevlak durven we vaak niet toegeven dat de zaken niet lopen zoals we willen. De vijf dingen die werknemers zichzelf het meest wijsmaken?
Vragen om een loonsverhoging is vaak een delicate kwestie. Dankzij onze raadgevingen vergroten je kansen op een hoger salaris. Succes!
Bij eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden moet steeds een evenwicht worden gezocht tussen het belang van de onderneming en dat van de werknemer.
Wat hebben Bill Clinton, Lance Armstrong en O.J. Simpson met elkaar gemeen? Alle drie werden ze (terecht) verdacht van flinke leugens.
Je loon onderhandelen is als een spelletje stratego. Een goede voorbereiding kan je heel wat meer opleveren.
Liegen op je curriculum vitae, het komt vaker voor dan je denkt. Deze 8 'leugens' worden het meest verteld op cv's.
Wil je tijdens je evaluatie iets in de wacht slepen? Dan kunnen de volgende onderhandelingstrucs je in het heetst van de strijd misschien wel helpen.
Had je vroeger misschien een lastige baas, dan spreken we vandaag over toxisch leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘toxische baas’?
Belgische bedrijven geven meer prioriteit aan diversiteit, gelijkheid en inclusie. En steeds meer van hen voorzien er ook een apart budget voor.