Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 217

Volgende
Volgend artikel:

De ideale vakantie? Die hangt van jouw stresstype af

1 op de 3 blijft bereikbaar voor collega’s en klanten tijdens vakantie

1 op de 3 blijft bereikbaar
Tussen twee cocktails door nog snel je mailbox checken. Na die zalige plons in het zwembad nog een korte online meeting inplannen met je baas. Terwijl de rest van je gezin aan het relaxen is aan het strand, vanuit je hotelkamer nog vlug een telefoontje afwerken met een klant. Niet elke werknemer die vakantie neemt, neemt ook écht vakantie. Dat blijkt toch uit een onderzoek van hr-dienstverlener Liantis.

Vakantie of eerder een workation?

De boog kan niet altijd gespannen staan, ook niet op het werk. Je welverdiende (betaalde) vakantie is dan ook hét moment om even op adem te komen of om - letterlijk - afstand te nemen van de hoge werkdruk of die veeleisende baas.

Toch geldt dat niet voor iedereen. Er zijn nogal wat werknemers die tijdens hun vakantieperiode alsnog met één been in het kantoor of atelier staan. Zo blijkt uit een bevraging van Liantis en marktonderzoeksbureau iVOX dat maar liefst 1 op de 3 werknemers (31,5%) tijdens hun verlof bereikbaar blijft voor collega’s en klanten.

18,1% geeft toe dat hij of zij het niet kan laten om vanuit het vakantieadres werkmails te checken en zelfs te beantwoorden. 1 op de 10 werknemers (10,2%) blijft telefonisch bereikbaar voor de baas en 6,7% zit er niks mee in om in volle vakantiemodus toch deel te nemen aan een zakelijke online meeting.

Vakantie FAQ: alle feiten op een rij

Wettelijk recht om met rust gelaten te worden

Voor inzet en toewijding alvast een dikke 10 op 10, maar is het wel zo verstandig? Niet echt: even deconnecteren is goed voor je mentale rust en fysieke gezondheid. Bovendien heb je er in bepaalde gevallen wettelijk gezien ook recht op. Sinds 2022 heb je namelijk als werknemer - als je ten minste werkt in een bedrijf met meer dan 20 werknemers - het recht om buiten de werkuren offline of onbereikbaar te zijn. Je baas mag je dus m.a.w. niet bellen of mailen of verwachten dat je ten allen tijde zijn of haar berichten zult beantwoorden.

Let wel: alleen bij onvoorziene of specifieke omstandigheden die een dringende tussenkomst nodig hebben, mag je door je collega’s of baas gecontacteerd worden. Wat die specifieke omstandigheden zijn, vind je terug in de cao of in het arbeidsreglement.

Recht op deconnectie: hoe jezelf écht onbereikbaar maken

Liantis-experte Evy Sadicaris: “Voor veel mensen biedt het soms net gemoedsrust om te weten dat – als er écht iets op het werk zou zijn – hun collega’s hen iets laten weten, ook tijdens hun verlof. Maar natuurlijk blijft verlof wel verlof en is het niet de bedoeling dat je dan werkt. Deelnemen aan meetings is dus geen goed idee als je wil deconnecteren.”

”Mijn belangrijkste raad? Zorg dat je duidelijke afspraken maakt met je team voordat je op verlof vertrekt. Daarin kan je aangeven welke meetings overgenomen moeten worden, wie jouw taken overneemt in je afwezigheid én, als je dat wil, voor welke uitzonderlijke zaken collega’s jou wel mogen opbellen. Zo kan je met een gerust gemoed op vakantie vertrekken.”

Lees ook: Vijf tips om stressvrij op vakantie te gaan

Zorgeloos terug opladen

Dat je maar best écht kunt genieten van je welverdiend verlof, blijkt ook uit datzelfde onderzoek.

  • 22,8% van de bereikbare werknemers geeft aan nog meer stress te hebben dan gewoonlijk wanneer ze terugkeren naar de werkvloer.
  • 19,9% krijgt zelfs al stress op voorhand, vooral wanneer ze denken aan het vele extra werk dat bij hun terugkeer ongetwijfeld op hun bureau of werktafel zal liggen.
  • Voor zo’n 16,3% duurt het dan ook een paar weken om van de vakantiemodus geleidelijk aan te switchen naar de werkmodus.

Evy Sadicaris: “Een goede voorbereiding kan wonderen doen. Enerzijds kan je vragen aan collega’s om bepaalde dringende taken over te nemen zodat er geen hele hoop werk op je ligt te wachten wanneer je terugkeert. Anderzijds is het goed om kort na je vakantie een periode in je agenda te blokkeren waarop je geen meetings hebt. Tijdens deze periode kan je dan je mailbox bijwerken en in contact komen met collega’s en leidinggevenden zodat zij je kunnen bijpraten. Wat is er gebeurd? Wat heb je gemist? Pas daarna kan je dan weer écht operationeel aan de slag”.

Moraal van het verhaal: bereid je goed voor vooraleer je op vakantie vertrekt en geniet er maar van: je hebt het verdiend!

Vakantie voorbij? Zo krijg je weer zin in je werk

(fd)

15 juli 2024
Anderen bekeken ook