Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1064

Volgende
Volgend artikel:

Last van een midcarrièrecrisis? Zo ga je ermee om...

1 op 6 keert ooit terug naar vorige werkgever

1 op 6 keert ooit terug naar vorige werkgever
Het gras is niet altijd groener aan de andere kant. Voor bijna één op de zes bedienden (16,5%) die al bij verschillende werkgevers aan de slag waren, is dit een waarheid als een koe. Zij keerden namelijk ooit terug naar een vorige werkgever.

Een betere verloning (32%) was hiervoor de belangrijkste reden, gevolgd door het gemis van (ex-)collega’s (26%) en een betere werk-privébalans (25%). Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en werkplanning, bij 1.000 Vlaamse bedienden.

Terugkeren naar je vorige job: zou je dat wel doen?

Mannen meer dan vrouwen

Ruim een kwart van de Vlaamse bedienden (27%) veranderde nog nooit van job. Wat opvalt is dat maar liefst 29% van de 55-plussers nog steeds bij hun eerste werkgever aan de slag is, tegenover 31% van de -35-jarigen en slechts 23% van de 35- tot 54-jarigen.

Niet iedere carrièrestap blijkt echter een succes. Soms is die nieuwe droomjob toch niet wat iemand ervan verwacht had. Van alle Vlamingen die al verschillende werkgevers hadden, keerde één op de zes (16,5%) ooit al terug naar een vorige werkgever. Bij de mannen gaat het zelfs om één op de vijf (20%), tegenover 14% bij de vrouwen.

Ruim een kwart van de werknemers (27%) keerde nog niet terug, maar zou het wel overwegen. Voor de overige 56,5% is een terugkeer dan weer uitgesloten.

Lees ook: Hoe trouw blijven werknemers hun werkgever gemiddeld?

Terugkeer naar leuke collega’s

‘Een beter loon’ (32%) is de belangrijkste reden om terug te keren naar een vroegere werkgever, gevolgd door het gemis van collega’s (26%) en een betere werk-privébalans (25%).

Top 5: waarom keerde je terug naar een vorige werkgever?
1. "Een betere verloning" 32%
2. "Gemis van de collega’s" 26%
3. "Mijn werk-privébalans was er beter" 25%
4. "Ik miste het werk" 25%
5. "Ik miste mijn klanten" 15%
Een tegenbod gekregen? 4 vragen die je moet stellen

Verbreken van psychologisch contract

“Veel werknemers hebben spijt nadat ze hun baan opzegden. Ruim vier op tien werknemers keerden daarom al ooit terug naar een vorige werkgever, of zou dit overwegen”, aldus Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. “Ze geven daarmee toe dat ze het er beter hadden en dat hun oude functie leuker was.”

“Vaak missen ze hun vertrouwde collega's en de zekerheid van hun eerdere rol. Dat motiveert hen om terug te keren. Meestal gebeurt dit dan na het verbreken van het psychologisch contract, zoals beloftes die niet worden nagekomen, of door financiële prikkels zoals een loonsverhoging.”

Jobhoppen voor meer loon werkt… maar niet altijd
Gelukkig met wat je verdient?

(es/kv) – Bron: Protime

25 oktober 2024
Anderen bekeken ook