Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

1 op 5 zet stap terug als alternatief voor ontslag

Uit gegevens van Eurostat blijkt dat demotie – een (noodgedwongen) stap terug op de carrièreladder - niet zo zeldzaam is. Zowel demotie als promotie komen in België vaker voor dan gemiddeld in de Europese Unie. Demotie zou - net als promotie - vaker voorkomen bij mensen die van werkgever veranderen dan bij mensen die binnen hetzelfde bedrijf blijven.
#

Tussen 2005 en 2008 kreeg in ons land een kwart van de werknemers die naar een andere organisatie overstapten, te maken met demotie, een al dan niet vrijwillige overstap naar een lager beroepsniveau dus. Van de mensen die niet van werkgever veranderden, werd in dezelfde periode ongeveer een vijfde geconfronteerd met demotie.

Demotie vs. promotie

België en Oostenrijk zijn overigens de enige Europese landen waar tussen 2005 en 2008 twintig procent van de werknemers een stapje terug moest zetten binnen zijn of haar eigen onderneming. In de Europese Unie ligt het gemiddelde op vijf procent.

Daar staat tegenover dat het aandeel promoties in België en Oostenrijk eveneens hoger ligt dan elders in de EU. Tussen 2005 en 2008 werd 28 procent van de Oostenrijkers en zo’n 20 procent van de Belgen gepromoveerd. Het Europese gemiddelde bedraagt 8 procent.

Alternatief voor ontslag

Volgens Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad, is het niet ondenkbaar dat Belgische bedrijven vaker kiezen voor demotie als alternatief voor ontslag. ‘Ontslag lijkt bij ons moeilijker te liggen. Het komt hier minder vaak voor dan in andere Europese landen. Misschien maakt men in België wel gebruik van demotie om pijnlijkere beslissingen te vermijden?’

(mo) – Illustratie: (jvc) 

Meer info: ‘Remotie: Een stap terug is een stap vooruit’ van Tanja Verheyen en Bob Vermeir (Kluwer). 

22 november 2011
Anderen bekeken ook