Demotie: de oplossing voor de vergrijzing en betaalbaarheid van pensioenen?
Demotie, een al dan niet vrijwillige overstap naar een lager beroepsniveau, komt veel vaker voor dan men op het eerste gezicht zou denken ...
Tussen 2005 en 2008 kreeg in ons land een kwart van de werknemers die naar een andere organisatie overstapten, te maken met demotie, een al dan niet vrijwillige overstap naar een lager beroepsniveau dus. Van de mensen die niet van werkgever veranderden, werd in dezelfde periode ongeveer een vijfde geconfronteerd met demotie.
België en Oostenrijk zijn overigens de enige Europese landen waar tussen 2005 en 2008 twintig procent van de werknemers een stapje terug moest zetten binnen zijn of haar eigen onderneming. In de Europese Unie ligt het gemiddelde op vijf procent.
Daar staat tegenover dat het aandeel promoties in België en Oostenrijk eveneens hoger ligt dan elders in de EU. Tussen 2005 en 2008 werd 28 procent van de Oostenrijkers en zo’n 20 procent van de Belgen gepromoveerd. Het Europese gemiddelde bedraagt 8 procent.
Volgens Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad, is het niet ondenkbaar dat Belgische bedrijven vaker kiezen voor demotie als alternatief voor ontslag. ‘Ontslag lijkt bij ons moeilijker te liggen. Het komt hier minder vaak voor dan in andere Europese landen. Misschien maakt men in België wel gebruik van demotie om pijnlijkere beslissingen te vermijden?’
(mo) – Illustratie: (jvc)
Meer info: ‘Remotie: Een stap terug is een stap vooruit’ van Tanja Verheyen en Bob Vermeir (Kluwer).
22 november 2011Demotie, een al dan niet vrijwillige overstap naar een lager beroepsniveau, komt veel vaker voor dan men op het eerste gezicht zou denken ...
Een stap terug op de carrièreladder hoeft niet noodzakelijk een ramp te betekenen, zo betogen Tanja Verheyen en Bob Vermeir in hun boek over demotie.
Een sms. Je denkt dat je lief je nog even slaapwel wenst. Nee … het is je baas die meldt dat je morgen niet meer moet komen werken. Kan je ontslagen worden met zo ‘n onnozel gsm-berichtje?
Ik ben pas ontslagen, en ik zit echt zeer diep. Ik solliciteer wel, maar sleep me van gesprek naar gesprek. Hoe draai ik de knop om?
Je ontslag geven doe je niet zomaar. Je kan je dus maar best goed voorbereiden. Hoe het wel en hoe het niet moet? Jobat.be zet alles voor je op een rij.
Ontslagen worden is geen lachertje. Probeer het niet als een persoonlijk falen te zien en blaas geen bruggen op met je ex-werkgever. Let ook hier op...
Diversiteit op het werk is een meerwaarde. Maar het kan ook uitdagend zijn om om te gaan met cultuurverschillen onder collega’s. Lees je in met deze tips!
Minder woon-werkverkeer en een flexibelere tijdsplanning. Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Al is er vanzelfsprekend ook een keerzijde van de medaille...
Social media zijn een krachtige tool om jouw imago en dat van jouw werkgever een boost te geven. Maar wat kan je precies posten, en wat beter niet?